Hayvancılık sektörünün canlandırılması lazım

Hayvancılık sektörünün canlandırılması lazım

Yayınlanma:
Güncelleme: 25 Şubat 2017 18:24
Hayvancılık sektörünün canlandırılması lazım

Kahramanmaraş Et Tanzim Ltd. Şti. Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Döner Diriliş Haber Gazetesine özel açıklamalarda bulundu. Türkiye’de Hayvancılık sektörüne yeterli değerin verilmediğini ve hayvancılığın her geçen gün geriye gittiğini belirten Fatih Döner Kasapların yeteri kadar canlı hayvan bulamadıklarını söyledi.

 

Kahramanmaraş Et Tanzim Ltd. Şti. Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Döner, Kahramanmaraş’ta canlı hayvan yetersizliğinin olduğunu belirterek, Kahramanmaraş’ta Belediyelerin kendi bünyesinde Kesim Mezbahaneleri açması gerektiğini vurguladı.  Fatih Döner, Kasapların Sucuk Yapılmasına karşı çıkıldığını belirterek, bu uygulamanın anlamsız olduğunu ve halkın kendi gözüyle gördüğü etten sucuk istemesinin gayet normal olduğunun altını çizdi. Denetimlerin yapılması ve Kasaplara Sucuk yapılmasına izin verilmesi gerektiğini belirten Döner, ‘Denetimler sıklaştırılsın ancak bu hak engellenmesin’ dedi.

Fatih Döner: “2016 yılında Kahramanmaraş’ta dana kesimimiz az, dişi kesimimiz çok fazla. Devlet imkan veriyor ama bu imkanlar kısıtlı. Devletin getirmiş olduğu hayvanlar yeterli değil, ülkemize gelen hayvanlar İstanbul’a bile yetmiyor. Ülkemizde hayvancılıkta sıkıntı var, yem pahalı, artık çiftçiler hayvancılık yapmak istemiyorlar. Köyden kente geçiş çok fazla olmaya başladı. Önümüzdeki 5 sene de hayvancılık kalmayabilir. Bu çok büyük bir tehlike arz ediyor. Kontrolsüz dişi hayvan kesimi var, Devletimiz dışarıdan erkek hayvan getiriyor, biz bu erkek hayvanlarımızı keserken dişi hayvanlarımızı bekletsek onlardan birer veya ikişer buzağı alsak onların bize ileride faydası olur.

Bizim istediğimiz tek bir şey var, boğazdan geçen lokmadan çok fazla vergi alınmasın, Bizdeki vergi oranını yüzde 8’den biraz indirilmesi lazım. İnsanların rağbeti daha da artar, Bizim özellikle memleketimizde mezbaha olmamasından kaynaklı olarak et fiyatlarımız çok pahalı. Mezbahane Kahramanmaraş’ta vardı kaldırıldı ve şu anda bir mezbahanemiz yok. Bizim Belediyemizin bir mezbahanesi açması lazım, buna ihtiyacımız var. Sağlıksız koşulda sucuk üretilmemesi sebebi ile bizim sucuk üretimi yapmamız yasaklanıyor. Bizde diyoruz ki ‘Tarım İl Müdürlüğü tabii ki görevini yapsın’, merdiven altında üretim yapılmasın. Ancak bizi de sağlık yönünden ve temizlik yönünden denetlensin ve bu hak bize de verilsin. İnsanlar gelip bizlerden sucuk yapmamızı ve kendilerini satmamızı istiyorlar, Hiç kimse marketlerden gidip almak istemiyor. Kasaplar Odamız bir tesis kurabilir, o tesiste dolum yapabiliriz. ‘İlişkit’ Kahramanmaraş’a özgü bir sucuk türüdür. Biz kendi sucuğumuzu yapalım ve ürettiğimiz sucuk başına oradaki Belediyeye vergi veya para verelim. Ama bu hakkımız elimizden alınmasın. Biz bu ilişkit sucuğunu Polonya’ya, Avusturya’ya gönderdik. İstanbul, İzmir gibi şehirleri söylemiyorum. Kahramanmaraş’a özgü olan bu ilişkit, insanın berberine gidip traş olması gibi bir olaydır. İnsan nasıl berberini değiştirmek istemiyorsa, Kasabını da değiştirmek istemiyor. Kahramanmaraş’a ait olan bu ilişkit, Kahramanmaraş’ta üretiliyor ve yöresel bir lezzetidir. Bu ürün dışarıya ihraç ediliyor, bu Kahramanmaraş için çok önemlidir. Biz güvenilir sucuğu firmaların elinden çıkarıp güvenilir sucuk üreminin ortaya konulması için belediyenin kontrolünde bir tesis yapılması lazım. Kahramanmaraş’a has olan bu İlişkit’in dolum merkezi yapılması büyük önem taşımaktadır. Gıda ve Tarım Bakanlığının teknikerliğinin gözetiminde muhafaza edilmesini kasaplar olarak talep ediyoruz. Biz de kendi sucuk markamızı çıkartmak istiyoruz. Biz kamu adına vatandaşımız adına Belediyemizden âcizane tavsiyemiz bir ilişkit Tesisi kurulmasını istiyoruz. Belediyemize gelir olarak ne gerekiyorsa ödeyeceğimizi teminat ediyoruz. Bu yapılan İlişkit markaları ülkeye ve vatana hizmet etmek demektir. Kahramanmaraş olarak ilişkit yapılmasına izin verilmesi halinde, kendi markalarımızı üretmemiz halinde bu hem Kahramanmaraş’a hem de Türkiye ekonomisine katma değer olarak geri dönecektir. Kahramanmaraş Belediyemize ait bir kesimhanemiz vardı, bu kesimhane bir süre sonra özelleştirildi. Biz bunu istemiyoruz, biz kendimize belediyemize ait olan bir kesimhane istiyoruz, bu şekilde vatandaşlarımız daha sağlıklı et yeme imkanı bulacaktır.

DOĞAL ET KESME KÜTÜĞÜ YASAKLANMASI BİZİ ŞAŞIRTIYOR

Et kesim kütüklerinden olan doğal ağaç kütüğünün yasaklı olmasının kendilerinde şaşkınlık yarattığını ifade eden Döner, plastik tezgahların insan sağlığını tehdit ettiğini belirtti.

Doğal ağaç kütüklerinin her zaman için hijyenik ve sağlıklı olduğunu belirterek bu yasakların gözden geçirilmesinin önem arz ettiğini belirten Döner: “Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının uygun gördüğü plastik tezgahlar var, insanlar bu tezgahlara tepki gösterip ‘Bu plastikte benim aldığım eti kesme’ diyor. Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı olmazsa olmaz dediği için biz insanlarımıza bu plastik kalıplarda etleri kesmek zorunda kalıyoruz. Hal bu ki topraktan bugüne kadar gelmiş Ağaç Kütüğünün sağlık yönünden bugüne kadar kimseye bir rahatsızlık verdiği görülmemiştir. Bu konuya acil bir çözüm bulunması en büyük temennilerimizden bir tanesidir.” 

KAYNAK: Maraştanhaber

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum