HACI DİNÇER: OSB’YE DOĞALGAZ VERİLMESİ KONUSUNDA ARMADAŞ’TAN HASSASİYET BEKLİYORUZ

Hascevher A. Ş. kimdir?

Yayınlanma:
Güncelleme: 14 Temmuz 2020 12:51
HACI DİNÇER: OSB’YE DOĞALGAZ VERİLMESİ KONUSUNDA ARMADAŞ’TAN HASSASİYET BEKLİYORUZ

1992 yılında kurulan firmamız; bakır ve alüminyum mutfak eşyası imalatı ile 2 bin metrekarelik bir alanda çalışmaya başlamış, sektördeki teknolojiyi, gelişmeyi takip ederek 2003 yılında Kahramanmaraş Organize Sanayi Bölgesi’nde (OSB) 95 bin metrekarelik bir alana yatırım yaparak bugün 45 ülkeye ihracat yapar duruma gelmiştir. Firmamız tencere ve düdüklü imalatı yoğunlukta olarak ürün çeşitliliğinde 600 çeşit ürüne ulaşmış. 700 kişilik personel sayısıyla günlük 30 000 adet üretim yapacak durumdadır. Hammadde tedariğinde dünyanın en iyi tedarikçileriyle çalışarak ürünlerimiz 27 ülkede Madrid Protokolüne göre tescillenmiştir. Hedeflerimiz arasında; ev mutfağında kullanılan ürünlerin konforunu yaşatmak müşteri memnuniyetini en yükseğe taşımak ve yaptığımız ihracatı bir önceki yıla göre attırmak var.

Neden OSB?

Organize sanayi bölgelerine yapılan yatırımlalar, firmalardaki ekonomik büyümenin olmazsa olmazı olan ihracat, dış piyasaları öğrenme, daha iyi yönetim, daha büyük boyutlarda girişimcilik yapmak ve kurumsallaşmanın gelişmesi adına önem arz etmektedir. Ak Parti iktidarı döneminde yapılan teşvikler ve ürün maliyetlerini önemli ölçüde etkileyen OSB’lerde enerjiyi ucuz kullanma imkanı, sektörün pazardaki rekabet gücünü arttırmaktadır.

Organize sanayi bölgelerinin şehirlere kazanımları nelerdir?

Bir şehirde OSB’nin kurulmasıyla, öncelikli olarak şehrin planlı gelişmesine katkısı olur.  Ürün çeşitliliği ile birbirini tamamlayan sanayicilerin bir arada olmasıyla üretimde verimlilik ve kâr artışı sağlanmış olur. Tarım alanlarının sanayi yatırımında kullanılmasının önü kesilerek tarımdaki verim artmış, tarımsal üretim desteklenmiş olur. İstihdama katkısını da eklersek bölge halkının işsizlik oranının küçülmesini sağlar. Firmaların cirolarındaki hedef yükseltmesi o şehrin ekonomisini daha hareketli hale getirir. Organize sanayi bölgelerinde yatırım yapan firmalardaki sektör genişliğiyle şehirlerin önemli sorunu olan ulusal ve uluslararası tanıtımına katkı sağlar. Burada önemli bir sorunu da dillendirmek gerekir ki organize sanayi bölgeleri kurulurken şehrin 50 yıllık büyüme planı göz önüne alınarak mevcut bulunanlardan çok daha geniş alanlara kurulması gerekir.

OSB’de yaşanan sorunlar nelerdir?

Burada yaşadığımız en büyük sorunlardan bir tanesi enerji sıkıntısıdır. Kahramanmaraş OSB’de  yıllık yaklaşık 3 milyon m3 gaz tüketecek 12 tane yatırımcı firma var. Bu firmalar enerji ihtiyacını, Marmara Ereğlisi’nde dökme gaz getirerek gidermeye çalışıyorlar. Taşımalı olarak sağladığımız doğalgaza ödediğimiz rakam, hat üzerinden ödeyeceğimiz rakamın 2 katının üzerine çıkarıyor

Biz metal iş kolu olarak Asya ve  Çin ile mücadele ediyor Dünyada 47 ülkeye ihracat yapıyoruz. Kahramanmaraş OSB’de doğalgaz boru hattı olmadığından Hascevher olarak yıllık bir milyon lira, sektördeki diğer firmaları da katacak olursak yıllık bir buçuk milyon dolar havaya uçan bir kaybımız var. Bu kaybı memleketin ve ülkenin ekonomisine vurulmuş bir darbe olarak görmekteyim. Türkiye’de enerji verimliliği için önemli çabalar sarf edilirken Kahramanmaraş OSB’de doğalgaz boru hattının olmaması ayıplanacak bir durum diye değerlendiriyorum. Konuyla ilgili olarak Armadaş’ın Karayolları Genel Müdürlüğü’nün çalışmasını gerekçe göstermesinden dolayı, OSB Başkanı Abdullah Çinkay’ın Karayolları Bölge Müdürünü ziyaret ederek sorunun çözümü adına görüşmesinden ve diğer girişimlerinden dolayı kendisine müteşekkiriz. Bizler Kahramanmaraş ta tekstil sektöründen sonra metal iş kolu olarak şehrin ekonomisine yön veren ikinci sektör durumundayız. Sektördeki firmalar olarak  bu tür sorunlarla ilgilenmek değil, işimizdeki verimliliği artırma adına çalışma yapmak istiyor. Armadaş’tan konunun çözümü ile ilgili hassasiyet bekliyoruz.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.