Gündeş, 'Sektörün sorunlarına kalıcı çözüm ürettik'

Kahramanmaraş Esnaf ve Sanatkar Odası Birliğinde bünyesinde bulunan esnaf odalarının seçimleri tüm hızıyla devam ediyor. Birçok oda seçimini tamamlarken, diğer odalarda seçimlerini hızla tamamlıyor.

Yayınlanma:
Güncelleme: 08 Ocak 2018 13:45
Gündeş, 'Sektörün sorunlarına kalıcı çözüm ürettik'

HABER: HANZALA YILDIZ

Kahramanmaraş Esnaf ve Sanatkar Odası Birliğinde bünyesinde bulunan esnaf odalarının seçimleri tüm hızıyla devam ediyor. Birçok oda seçimini tamamlarken, diğer odalarda seçimlerini hızla tamamlıyor. Oda seçimleri arasında en dikkat çekici ve çekişme yaşanan Kuyumcular Odası seçime 2 aday ile girecek.

ADAY GÜNDEŞ’TEN İDDİALI ÇIKIŞLAR

Mevcut aday Hacı Mustafa Öz ve Başkan Adayı Cengiz Gündeş başkan olmak için yarışacak. Diriliş Haber Gazetesi olarak Kuyumcular Sektörünü araştırarak sektörün sorunlarını derledik. Kuyumcular Odası Başkan Adayı Cengiz Gündeş, yaptığı çıkışlarla başkanlığa en yakın aday olarak görülürken, Hazırladığı seçim vaatleri ile Kuyumcuların sorunlarına tamamen çözmeyi hedefliyor.

Kahramanmaraş Kuyumcular Odası Başkan Adayı Cengiz Gündeş iyi bir ekip ile profesyonel bir çalışma yürüterek sektörün bütün sıkıntılarını tek tek tespit ederek mevcut ekip ile ortak çözüm önerileri geliştirdiklerin ifade etti.

gundes-sektorun-sorunlarina-kalici-cozum-urettik1.jpg

GÜNDEŞ BAŞKANLIĞA EN YAKIN ADAY

Başkan Adayı Cengiz Gündeş, Kuyumcular Esnafının sorunlarının tamamına çözüm bulmak üzere yeni projeler geliştirdiğini belirtti. Bu projelerden dikkat çeken detaylardan bazıları, Kuyumcu Kent Kooperatif çalışmaları sonuna kadar desteklenmesi, Sağlık İl Müdürlüğü ile İş sağlığı ve ilk yardım eğitimlerinden, Emniyet Müdürlüğü ile ortaklaşa çalışmaya kadar birçok alanda sorunların çözümü için ortak proje geliştiren Başkan Adayı Cengiz Gündeş başkanlığa en yakın aday olarak görülüyor.

KUYUMCULAR YENİLİK İSTİYOR

Diriliş Haber Gazetesi olarak yaptığımız araştırmalar sonucunda Kuyumcular Sektörünün sorunlarının giderek arttığını gözlemledik. Kuyumcu Esnafı mevcut sorunlara kalıcı çözümler bulunamadığı için Oda Yönetiminde değişiklik istiyor. Kuyumcu Sektörünün Kahramanmaraş’ta hak ettiği değerde olmadığını belirten Esnaflar, Yeniliklerle kalıcı çözüm önerileri sunan Başkan Gündeş’i, Başkanlığa en yakın aday olarak görüyor.

Sektörün sorunlarının giderek artması ve mevcut oda yönetiminin somut adımlar atamaması Kuyumcu Sektöründeki esnafı zora sokuyor. Esnafın temel problemlerine çözüm önerilerini tek tek sıralayan Başkan Adayı Gündeş, Nitelikli sorunların çözümü halinde Kahramanmaraş’ın Kuyumculuk Sektöründe Türkiye’de söz sahibi olacağını belirtti.

gundes-sektorun-sorunlarina-kalici-cozum-urettik3.jpg

İşte Kuyumcular Esnafının temel problemleri:

-Atölyecilerin Milyem düşüklüğünden muzdarip olması. “Hurda altın ile ödeme alındığında her hurda altın belirtilen değerlerde olmadığı için değer kaybı ile zarar edilmekte.”

- Tutarsız işçilik fiyatı “Pazarlamacılar (çantacılar) ve atölyeciler yapılan işlerde günün ticaretine göre tutarsız işçilik parası ile fiyatlandırdığı ürünleri piyasaya sürmesi.

- Büyük esnafla küçük esnaf arasında ayrımcılık yapıldığı, küçük esnafın kollanmadığı ve bu sıkıntının sektörde büyük sorunlar oluşturması.

- Dolandırıcılık olaylarında mevcut odanın dolandırılan dürüst esnafın yanında olmaması

-Batan esnaflar dolayısıyla diğer esnafların zarar uğraması

- Oda tarafından Esnaf birlik ve beraberliğinin oda tarafından sağlanmaması

-Tek başlılık ya da belirli zümrenin sektöre yön vermesi

-Meslek odasının sadece oda olarak kalıp, yetki olanı dahilinde olan tüm sorun ve problemlere çözüm arayışlarında eksik kalması, mevcut yetkileri de kullanmaması

-Nitelikli eleman eksikliği (Sektörün en büyük açığı)

-Mevzuata çözülemeyen sorunlarda; Odanın ağırlığını koyarak soruna çözüm olmaması

-Kuyumculuk sektörünün en önemli ayaklarından olan pazarlamacılıkta (çantacılıkta); Meslek ahlakına hakim olmayanların fiyatları düşürerek diğer esnafları zarara uğratması

-Meslek erbaplarının hukuki haklarına hakim olamaması maliye ve muhasebe konularında odadan yeterince fayda görememesi

gundes-sektorun-sorunlarina-kalici-cozum-urettik.jpg

TEMEL SORUNLARA KALICI ÇÖZÜMLER ÜRETTİK

12 Başlık altında incelediğimiz Kuyumcular Sektörünün problemlerini Kuyumcular Odası Başkan Adayı Cengiz Gündeş’e sorduk. Başkan Adayı Gündeş, açıklamalarında sektörün problemlerine değinerek tamamına çözüm önerileri geliştirdiklerini ifade etti.

Başkan Adayı Gündeş, Sektördeki en büyük problemlerinden olan Nitelikli Eleman açığından, Sektördeki esnafın korunmasına kadar birçok alanda kalıcı ve nitelikli çözümler geliştirdiklerini belirterek, Sorunların çözümlerini Diriliş Haber Gazetesi ekibine değerlendirdi.

Sektörde birçok problemin olduğunun altını çizen Gündeş, Bütün sorunlara karşı çözüm geliştirildiğini ifade ederek, ‘Kuyumcu Esnafı Hak ettiği değere kavuşacak.’ Dedi

İşte Kuyumcular Odası Başkan Adayı Cengiz Gündeş’in bu sorunlara yönelik çözümleri ve seçim vaadleri:

ODA DÜZEYİNDEKİ DÜZENLEMELER (Esnafların ve Genel Çoğunluğun Talebi)

-Atölyeden sabit ücret fiyatlandırılması. (Sabit ücretle üreticinin korunması sağlanacak)

-Hurda çıkışlarından Takoz çıkışlarına geçilmesi. (Sektördeki güvenin teminat altına alınması sağlanacak.)

-Oda bünyesinde Hazine Müsteşarlığının (Resmi Gazete Sayı: 26558) tebliği ayar evi bulundurulması ve ayar evlerinin kurallar çerçevesinde denetlenmesi

-Tüm satış yapan çalışanlara (Çantacılara) tanıtım kartı verilmesi ve onlara sahip çıkılması

-Şehrimize satış yapan çalışanlara (çantacılara) ücretli izin belgesi verilmesi aksi takdirde müsaade edilmemesi

-Düzenli olarak atölye ve vitrinlerden raporluk alınması

-Ceza ödül sistemi (milyemi düşük işlerde önce ikaz sonra kurul karar ile ceza)

-Belirli ölçüde yardım ve destekleme fonu kuracağız. Şöyle açıklama yapayım bazen işlerimiz elimizden olmayan nedenler ile sıkıntılı olabiliyor veya bir kalfamız kendisi işyeri açmak istiyor. Kendi işyerini açmak isteyen kalfalarımıza maddi ve manevi olarak yardım edeceğiz destek vereceğiz.

-Uygun görülürse tüm hukuki sorunlarımızı danışabileceğimiz konusunda uzman avukat anlaşması yapacağız.

ULAŞIM KOORDİNASYON

Belirlenen sorunların çözüme kavuşturulması ve dolayısıyla işbirliğinin etkin kullanılması için

-Oda yönetimi olarak “Şeffaflık”, “Hesap verilebilirlik” ve “Dürüstlük” temel ilkemiz olacaktır.

- Başkan seçildiğim takdirde, Kapımız sonuna kadar açık olacak her zaman bir sıcak çayımız olacak. En başta samimiyet olacak. (Bir çırağın başkan odasında çay içerken görürseniz şaşırmayın.)

-Siz gelemediniz mi biz geleceğiz. (Cenazelerimiz yalnız defnedilmeyecek, düğünlerimiz hep birlikte şenlenecek. Oda olarak tüm araç ve gereçlerle tam teçhizatlı bir oda olacağız ve bütün Kuyumcu esnafına hak ettiği hizmeti vereceğiz.)

-Yönetim Kurulu toplantılarımız isteyenlerin katılımı ile 6 ayda bir sizlere açık olacak alınan kararlar yapılan icraatler şeffaf olacak.

-Yılda bir geleneksel hale getireceğimiz tanışma ve kaynaşma yemeği düzenleyeceğiz.

-Bir müjdede ailelerimize verelim mi? İzin konusunda çalışma yapıp tüm esnafımızın görüşüne sunacağız, uygun görülmesi ile 1 hafta tüm kuyumcular ile birlikte tatil yapacağız.

TİCARİ İŞBİRLİĞİ

Kuyumcu esnaflarımız oda çatısı altında gücümüzü göstereceğiz.

-Lokal faaliyetleri yapacağız odamıza ait seviyeli birlik ve beraberliğin sağlandığı bilgi ve belgeler ulaşılabilen toplantı yerimiz olacak.

-Yiyecek ve İçecek: Anlaşmalı market alışverişleri lokanta ve pastane indirimli hizmet alımı yapacağız.

TANITIM

-Turizm il müdürlüğü ile tarihi ve kültürel varlıklarımızın tanıtımında

-RTÜK aracılığı ile Kamu Spotu (Dolandırıcılığa ve sahte imalata yönelik)

-Yerel ve Ulusal basın aracılığı ile sektör bizden haberlere yer vererek, Kuyumcu Sektörünü her zaman popüler seviyede tutacağız.

-Aylık e-mail yolu ile bülten ve etkin sosyal medya kullanımını aktif hale getireceğiz.

EĞİTİM ALANINDA

Şehrimiz Üniversitesi Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesinde Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Kuyumculuk ve Takı Tasarımı bölümü bulunmaktadır.

Eğitim bizim için önemli, eğitime önem vereceğiz:

Eğitimle ilgili kapılarımız herkese açık olacak, 550 üyeli sivil toplum kuruluşu olarak şehrin bürokratlarına kuyumculuğun gelişmesine yönelik her türlü projeli çalışmalar yaptırım yapacağız.

Altının üretimi kadar yeni tasarımlar için eğitimler önceliğimizde olacak üretken, bireyler olarak şehrimize ve toplam faydalı olacağız.

Kuyumculuk sektörünün günümüzde ve gelecekteki konumuna yönelik 4 yıllık staretjik eylem planı çıkarılacak İşletmelerimizde önem arz eden konularda ilgili kurumların mevcut imkanları ile çalışmalar yapıp eğitim toplantıları düzenleyeceğiz.

Alacağımız stratejilerden örnek vermek istersek:

KURUMLAR İÇERİSİNDE İSTİŞARELER SAĞLANACAK

Kuyumcu Kent Kooperatif çalışmaları sonuna kadar desteklenmesi birlikte çalışılması

Sağlık İl Müdürlüğü ile İş sağlığı ve ilk yardım eğitimleri

Emniyet Müdürlüğü ile İş Yeri güvenliği eğitimleri

Emniyet Müdürlüğü ile Silah ve Atış bilgileri (Özel Harekât destekli) eğitimleri

Üniversite ile İletişim, Eğitim, Farkındalık ve girişimcilik eğitimleri

MEVZUAT

Cumhuriyet Savcılığı ile genel ve üst aramalarında haklarımız (Beyaz Ay Harem Hırsızlık Örneği)

Maliye ile yeni çıkan kanun ve yönetmelik ile ilgili görüşler ve istişareler yapmak

ÇALIŞTAY

Üniversite ile sektörün geleceği değerli madenler işleme ve pazarlama konusunda projeli eğitimler planlayacağız.

Türkiye genelinde kuyumcu birlikleri dernek ve odalar ile iletişim halinde olacağız

80 İl dernek ve oda yönetim kurulları ile Federasyon ve Konfederasyon çalışmaları yapacağız.

Yine 80 ilde faaliyet gösteren köklü sektör çalışanlarının görüşleri şehrimizden ve Maraş kuyumculuğundan beklenti anketleri birebir görüşmeler yapacağız ve sonuç elde edeceğiz

Tüm Sivil toplum kuruluş yönetimleri ile işbirliği güç birliği içinde olacağız.

Araçlarımıza Yakıt istasyonlarında yıllık anlaşmalar yapılacak kuyumcu kartlarına tanımlanan indirimle yakıt alınacak, bakım ve kışlık yazlık lastikler alımında anlaşmalar yapacağı, esnafımız kazanacak.

Bilinen araç markalarından talepler doğrultusunda flo alımı anlaşmaları yapacağız.

Sağlık; Özel hastaneler ile anlaşmalar yapılacak muayene ve indirimli Check-p hizmeti alınacak

Eğitim; özel eğitim kurumları ile anlaşmalar yapacağız esnafımızın takdirine bırakacağız.

Esnafımızdan gelen talepler ile odamızın gücünü kullanacağız.

KISACASI BİZ ESNAFIN HER NOKTASINA TEMAS EDECEĞİZ. SORUNLARA KALICI ÇÖZÜMLER BULARAK, KALİTEYİ ÖN PLANA ÇIKARARAK DEĞERLİ ESNAFLARIMIZI HAK ETTİĞİ YERLERE TAŞIYACAĞIZ.

Kuyumculuk sektörü ve Kahramanmaraşlı kuyumcu esnaflarının sorunlarını görüşmek üzere Kahramanmaraş Kuyumcular Odası Başkan Adayı Sayın Cengiz Gündeş ile özel röportaj gerçekleştirdik. Sektörün sorunlarını ve çözüm önerilerini sıralayan Başkan Adayı Gündeş, Kuyumcu esnafları tarafından başkanlığa en yakın aday olarak görülüyor.

Cengiz Gündeş Kimdir? Sizi tanıyabilir miyiz?

1970 Yılında Kahramanmaraş’ta dünyaya geldim. İlk, orta ve lise öğrenimimi Kahramanmaraş’ta tamamlayarak yaşamım boyunca çeşitli sektörlerin iş deneyimi kazandım. Kuyumculuk mesleğine vitrin mağazası ile başladım ve şuan toptancılık yaparak kuyumculuk sektöründe hizmet vermeye devam etmekteyim. Evli ve 4 çocuk babasıyım.

Sektörde ki konumunuzdan ve faaliyetlerinizden bahseder misiniz?

mesleğine 1997 yılında başladım 2000 yılında Pırlanta Kuyumculuğun temellerini atarak Hükümet Bulvarı üzerinde vitrin faaliyeti ile devam ettim. Teknik lise mezunu olduğumdan hep üretime heyecan duydum kuyumculuğun mutfağı olan atölye deneyimini yaşamak için 2002 yılında Selçuk sitesinde atölye faaliyetlerine devam ettim. Şu anda başta İstanbul Kapalı çarşıda olmak üzere Ülkemizin çeşitli illerine toptan faaliyetlerde bulunmaktayım. Mesleğimizin zorluğu zaman, zaman bizleri yorsa da yılmadan mesleğimizi en iyi şekilde temsil etmeye çalışıyorum.

Kuyumculuk sektörü Kahramanmaraş’ta ne düzeyde?

Asırlara dayanan geçmişi olan kuyumculuk mesleği, başta esnaflarımızın gayreti ve azmi ile Kahramanmaraş’ımızı Ülkemiz’de ve Dünya’da marka şehir haline getirmiştir. Bugün, 22 ayar üretiminde İstanbul’dan sonra ikinci şehir olmak İlimiz ve esnaflarımız açısından gurur verici bir durumdur.

Tabi burada vitrincisinden toptancısına, çantacısından atölye ustasına, kalfasından çırağına kadar tüm esnaf arkadaşlarımızın gayretli ve özverili çalışmaları en büyük paya sahiptir. Her biri altın madenini sanata dönüştürmek alanında yoğun çabalar sarf etmektedirler.

Mesela İstanbul’da, İzmir’de veya herhangi bir şehrimizdeki bir bayanın kolundaki bilezik, kulağındaki küpe vs.. Bunlar sadece bilezik veya küpe değil; Atölyecinin altını eritmesi, ustanın el emeği göz nuruyla işlemesi, toptancıların yollarda verdiği zahmet, vitrinci esnafının ayakta kaldığı süre ve daha saymadığım bir sürü emeğin ürünü. Kahramanmaraş’lı esnaflarımız Kahramanmaraş’ın kuyumculuk sektörünü, verdikleri bu emekle ayakta tutmakta ve emeklerinin karşılığını da almayı fazlasıyla hak etmektedirler.

Kuyumcu esnafının sorunları nelerdir?

Türkiye’nin her şehrinde olduğu gibi Kahramanmaraş’ımızda da kuyumcu esnaflarımızın birçok sorunları var. Gram fiyatının değişkenliği, mevzuatın yetersizliği, kalifiye personel eksikliği gibi Ülke genelinde yaşanan sorunların yanında Kahramanmaraş esnafının özellikli sorunlarından bahsetmek isterim.

Sektör itibariyle güven esaslı çalıştığımız için piyasadaki dolandırıcılık olayları esnaflarımızı çok fazla yormaktadır. Esnafımızın yıllarını verdiği birikimleri bir anda kaybolabiliyor. Bu konuda birçok esnafımızın canı yandı. Buna çözüm olarak başta Emniyet Müdürlüğü’müz olsun Jandarma Komutanlığı’mız olsun kamu kurumlarıyla eşgüdüm ve irtibat içinde olmamız gerekiyor. Ayrıca esnaflarımız arasında kaynaşmanın sağlanarak iletişimim arttırılması gerekiyor.

Aynı zamanda başka bir dolandırıcılık türü olan düşük ayarlı altın sorunu da çözüme kavuşmayı bekliyor. Bu sorun esnaflarımızı müşterilerine ve diğer esnaf arkadaşlarına karşı mahcup ediyor. Denetimlerin sağlıklı yapılmasının bu sorunu kısmen çözeceğine inanıyorum.

Bir de ürünlerimizin Ülke ve Dünya çapında tanıtımının eksik olması, kuyum şehri Kahramanmaraş’ın hak ettiği konuma ulaşmasını engellemektedir.

Tabi birçok sorunlarımız var ama bu sorunların çözümü için elimizden gelen önlemleri alarak çok çalışacağız.

Neden başkan adayı oldunuz?

Kuyumcu esnaf dostlarımız, Kahramanmaraşlı bir kuyumcu kardeşleri olarak bana inanıp güvenmişler, bu işin de üstesinden geleceğime inanmışlar ve beni başkanlığa layık görmüşler. Bende bana inanan ve güvenen tüm esnaflarımızın güvenlerini boşa çıkarmamak için elimi taşın altına koyarak çalışma arkadaşlarım, kadromla ve tüm esnaf arkadaşlarımın desteğiyle sektörün ve esnaflarımızın sorunlarına çare olacağıma inanıyorum.

Başkan adayı olarak proje ve beklentileriniz nelerdir?

Önceliğimiz daha önce belirttiğim sorunlara çözüm üretmek olacaktır. Bunun içinde Kamu kurum ve kuruluşları başta olmak üzere STK’lar ile işbirliği içinde olacağız.

Esnaflarımızın emekleri ve sermayelerinin art niyetli kişiler tarafından zarara uğratılmaması için standart çalışma sistemi getirmek, oda olarak teminatlı çalışma düzeni sağlayacağız.

Reklam konusunda yaşanan eksikliği gidererek Kahramanmaraş altınını herkes tarafından bilinen bir marka haline getireceğiz.

Esnaflarımız arasındaki kaynaşmanın arttırılması amacıyla çeşitli sosyal faaliyetler ve etkinlikler düzenleyeceğiz.

Kuyumcular Odasını hangi ilkeler etrafında bütünleştirmeyi düşünüyorsunuz?

Oda yönetimi olarak “şeffaflık” , “hesap verilebilirlik” ve “dürüstlük” temel ilkemiz olacaktır.

“Eşitlik ilkemiz ” tüm esnaflarımıza eşit olarak yaklaşacağız,

“Ulaşılabilir” olacağız, esnaflarımızla sürekli iletişim halinde olacağız.

“Kurumsal” olacağız.

“Dinamik” olacağız, esnafımızın sorunlarını çözme konusunda emek harcayacağız,

“ Gelişime açık” olacağız, önümüzdeki fırsatları iyi değerlendirip esnafımızın önünü açacağız,

“İş birliğine yatkın” olacağız, kamu kurum ve kuruluşları ile STK’larla iletişim halinde olarak kuyumculuğun gelişmesi konusunda arayış içinde olacağız.

Başkanlıkta Hedefinizi tek cümleyle anlatabilir misiniz?

Birlik ve beraberlik içinde en küçüğünden en büyüğüne çırağından kalfasına patronundan işverenine sektöre hizmet veren herkes ile 'BİZ' diyeceğiz BİZ olacağız." İnşallah

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.