Gıda beslenme beyanlarına yeni düzenleme geliyor

Beslenme beyanları için yeni düzenlemeler geliyor! Gıda etiketlerinde doğru ve anlaşılır bilgi sağlanacak. Karşılaştırmalı beyanlar sadece aynı kategorideki ve aynı ürün adına sahip gıdalar arasında yapılacak.

Yayınlanma:
Güncelleme: 15 Haziran 2024 13:52
Gıda beslenme beyanlarına yeni düzenleme geliyor

Gıda beslenme beyanlarıyla ilgili yeni düzenlemeler geliyor. Tarım ve Orman Bakanlığı'nın hazırladığı taslak, tüketicilerin doğru bilgilendirilmesini ve yanıltılmasını önlemek amacıyla önemli düzenlemeler içeriyor. Taslağa göre, beslenme beyanları sadece aynı kategorideki ve aynı ürün adına sahip gıdalar arasında yapılacak karşılaştırmaları içerebilecek.

Taslak, gıdaların etiketinde, tanıtımında, sunumunda ve reklamında kullanılan beslenme beyanlarının, ortalamaların anlayabileceği şekilde yanlış veya yanıltıcı olmamasını sağlıyor. Ticari marka veya özel isimler, yönetmelikte belirtilen koşulları karşılamak şartıyla beslenme beyanı olarak kullanılabilecek.

Görsel olarak kullanılan beslenme beyanları da, ilgili gıdanın koşullarını karşılamalı ve tüketicide endişeye yol açmamalı. Ayrıca, beslenme beyanı ifadeleri yerine eşdeğer ifadeler de kullanılabilecek ancak anlam değişikliği veya güçlendirme yapılmayacak.

Karşılaştırmalı beslenme beyanları, sadece aynı kategorideki ve aynı ürün adına sahip gıdalar arasında yapılacak. Bu beyanlar, gıdaların içerdikleri besin öğeleri veya enerji değerleri açısından farklar göstererek yapılacak ve daha önce karşılaştırma yapılmış ürünler referans alınmayacak.

Kaynak: AA

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.