Gaziantep tarihine damga vuran bir başkan

Türkiye’de adından en çok söz ettiren Belediye Başkanı Fatma Şahin, Gaziantep’i daha yaşanabilir bir şehir haline getirme adına gece gündüz çalışıyor.

Yayınlanma:
Güncelleme: 25 Şubat 2019 18:40
Gaziantep tarihine damga vuran bir başkan

Vatandaşların refah seviyesini yükseltmek adına birden fazla Mega Projeye imza atan Şahin, hem ekonomi hem de sosyal anlamda Gaziantep’i adeta metropol şehir haline getiriyor.

BÜYÜKŞEHİR, SUYA BİR YILDA YÜZDE 27 İNDİRİM YAPTI

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, Düzbağ İçme Suyu Projesi kapsamında suda yüzde 12 oranında indirime gitme kararı aldı. Büyükşehir, daha önce 2018 Ocak ayında yüzde 15 oranında düşürdüğü su tarifesini güncelleyerek, bir yılda toplamda yüzde 27 oranında suda indirime gitmiş oldu.

Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Türkiye'nin içme suyu alanındaki ikinci en büyük yatırımı olan 1 milyar 250 milyon TL bütçeli Düzbağ İçme suyu Projesi'nin tamamlandığını aktararak, Kahramanmaraş'tan doğan Göksu Çayı'nın suyunu en kısa sürede Gaziantep'e ulaştıracaklarını anlattı.

gaziantep-tarihine-damga-vuran-bir-baskan.jpg

ŞAHİN: HER DÖNEMİN AKILLARDA KALAN BÜYÜK İŞLERİ VARDIR

Bir belediye yatırımının devlet yatırımına dönüştürüldüğünü bildiren Şahin, “GASKİ’nin bu projesi sayesinde yılda 125 milyonluk elektrik masrafı şehrin cebinde kalacak. Proje ve kaynak üretme kapasitesi olan GASKİ’nin sayesinde hükümetin yatırım programında olmamasına rağmen büyük uğraşlar ve çabaların ardından Melen’den sonra en büyük su yatırımı olan Düzbağ İçmesuyu Projesi’ni, iki yılda tamamladık. Proje çalışmaları kapsamında bir yılda suda yüzde 27 indirim yapan başka bir şehir yok. Bu iş, yetişmiş beşeri sermaye istiyor. GASKİ’nin bütün teknik ekibine teşekkür ediyorum. En önemlisi bu kaynağa bütçe üretmektir. Bütçe üretme noktasında cumhurbaşkanımıza, hükümetimize ve ilgili bakanlıklara çok teşekkür ediyorum. Her dönemin akıllarda kalan büyük işleri vardır. Düzbağ bu dönemde yapılan en önemli işlerden biridir. Şehrimize hayırlı uğurlu olsun” dedi.

medeniyet-sehri.jpg

YÜKSELEN GAZİANTEP VİZYON PROJELERİ

AK Parti Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanlığına yeniden aday gösterilen Fatma Şahin, 31 Mart 2019 yerel seçimleri öncesi seçim beyannamesini açıkladı. Yükselen Gaziantep Vizyon Projeleri altında toplanan kentin geleceğini doğrudan şekillendirecek projeler, kentte yaşayan herkese dokunacak.

GAZİANTEP MİLLET BAHÇESİ: Yıkılan Gaziantep Kamil Ocak Stadyumunu kapsayan alan; 100’üncü Yıl Parkı ve Allaben Deresi’nin devamlılığını sağlayacak. Türk bahçelerine referans veren ve aynı zamanda Gaziantep iklim, coğrafya ve kültürüne uygun Millet Bahçesi Projesi tasarlanacak. 130 bin 158 metrekare alana sahip olacak projenin, 78 bin 960 metrekaresine inşaat alanı kurulacak. 23 bin 136 metrekare oturum alanı olan projede, 66 bin 130 metrekareye yeşil alanla renklenecek. Projede yüzde 17 yapılar, yüzde 51 yeşil alan ile yüzde 32 meydan, avlu ve sirkülasyona yer verilecek.

kongre-ve-kultur-merkezi.jpg

GAZİANTEP KONGRE VE KÜLTÜR MERKEZİ: Şehitkamil ilçesi Özgürlük mahallesi bulunan belediyeye ait yaklaşık 40 bin 350 metrekarelik alan üzerinde inşa edilecek. 50 bin 664 metrekare kapalı alana sahip inşaat alanında kurulacak Gaziantep Kültür ve Kongre Merkezi tamamlandığında, Uluslararası tüm organizasyon ve etkinliklere hizmet edebilecek, tüm mekanlarda aynı anda 6 bin 200 kişi etkinlik yapabilecek.

gaziantep-tarihine-damga-vuran-bir-baskan.jpg

ALLEBEN GENÇLİK VE SPOR VADİSİ: 600 dönüm alana sahip olacak Gaziantep Vadi Alleben Parkı; ikinci bir Yüzüncü Yıl Kültür Parkı niteliğini taşıyacak. Alleben Vadi Parkı, dünya standartlarındaki görünümüyle fark oluşturacak. Botanik bahçesi tarzında yapılacak parkın içinde herbaryum, kütüphane, laboratuvar, Ağaç Bilim Müzesi, çocuk köyü gibi farklı alanlar bulunacak.

gaziantep-tarihine-damga-vuran-bir-baskan-001.jpg

GAZİANTEP BİLİM MERKEZİ: 30 bin metrekarelik Bilim Merkezi projesi, Gaziantep Kilis yolu, Burç kavşağında hayat bulacak. Yapı oturum alanın 9 bin 800 metrekare olacağı öngörülerek geri kalan 20 bin metrekarelik alan ise bilim meydanı, açık otopark, açık sergi alanları, bilim şenlik alanları ve binayı topoğrafya içerisine gömen yeşil alanlardan oluşacak. 15 bin 200 metrekare kapalı alana sahip olacak proje tamamlandığında adeta bilim üssü olacak.

gaziantep-tarihine-damga-vuran-bir-baskan-002.jpg

KARKAMIŞ SULAK ALAN VE EKOPARK: Zeugma ve Karkamış Antik Kentleri arasında proje alanı içerisinde kalan 8 höyük 55 kilometrelik kültürel miras rotası içerisinde yer alacak. Toplam 550 hektarlık Karkamış - Nizip Taşkın Ovası Sulak Alanı Ekopark projesiyle sulak alan ekosistemini korumayı, hem ulusal hem de uluslararası düzeyde öneme sahip olan sulak alanı yaşatarak tanıtmaya teşvik etmeyi, kullanıcılara eğitsel ve rekreasyonel deneyimler yaşatacak farklı aktiviteler ve alanlar sunarak sulak alan bilincini artırmayı ve geliştirmeyi amaçlayacak.

gaziantep-tarihine-damga-vuran-bir-baskan3-001.jpg

METRO: Gar-Düztepe-Hastane HRS (Metro) hattı olarak tasarlanan ortalama 10 kilometre-9 istasyonlu ve 14 kilometre-13 istasyonu olacak Gar-GAÜN 15 Temmuz HRS (Metro) hattı olmak üzere iki metro hattının araçları, sürücüsüz metro (GoA4) modeliyle kullanılacak. Hatlar için sondaj çalışmaları başlatıldı.

ŞEHİR KÜTÜPHANESİ: Mülkiyeti Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Şahinbey İlçesi Kadıdeğirmeni mevkiinde 3 bin 900 metrekare arazi üzerinde, yaklaşık 6 bin metrekare kapalı alana sahip, Şehir Kütüphanesi Avan projesi çalışmalarına başlandı.

yariolimpikyuzmehavuzu-1.jpg

13 ADET YÜZME HAVUZU: Gençlerin spora olan duyarlılığını artırarak onları kötü alışkanlıklardan uzak tutmak için yaklaşık 2 bin 200 metrekare kapalı alana sahip mahalle tipi yüzme havuzları için uygulama projeleri hazırlandı.

10 ADET KAPALI SPOR SALONU: 2 bin 438 metrekare olan Anadolu Arkeoloji Enstitüsünde konferans salonu, kütüphane ve okuma salonları, danışma, seminer odası, laboratuvar, yönetim ve çalışma ofisleri, dinlenme salonları, çocuk eğitim alanları yer aldı. Enstitüde basılı ve dijital kaynakların temini, depolama sistemleri, arşiv sistemi, dijital ortama aktarılması ve benzeri konularda dünya standartlarında yapılacak.

RUMKALE KIYI DÜZENLEMESİ: Bölgede yer alan ve tarihi öneme sahip evleriyle yerel özellikleri ve güzellikleriyle ziyaretçilerini büyüleyen Gaziantep’in kendine has dokusu proje için çıkış noktası oluşturdu. Yerel malzeme kullanımı, mevcut topoğrafyayla uyum, iklime bağlı olarak gelişen (Teras, Dam) kullanımlar gibi özellikler projede yönetim binası, 6 adet satış birimi, seyir terası, iskele ve otopark alanı yer alacak.

MİLLİ MÜCADELE PARKI: Gaziantep şehir merkezine 28 kilometre uzaklıkta bulunacak 34 hektarlık alana; Gaziantep-Kilis yoluyla ulaşılacak. Gaziantep savunmasının en önemli kahramanlarından olan Şahin Bey’in şehit edildiği ve Şahin Bey Anıtı’nın bulunduğu yer, Milli Mücadele Parkı olacak.

GAZİRAY PARKI: Gaziray projesi içerisinde yer alan yaklaşık 5 kilometre uzunluğundaki aç-kapa yapısı üzeri kent parkı olarak işlevlendirilecek, proje çalışmalarına başlandı.

AMATÖR SPOR KULÜPLERİ TESİSİ: Şehirde futbol yaşamını amatör kulüp olarak sürdüren ve stadyum problemi yaşayan kulüpler için, 2 adet profesyonel Türkiye Futbol Federasyonu standartlarında futbol sahası ve 600 kişilik tribün yapılacak. Uygulama projeleri hazırlandı.

ibrahimli-kent-parki.jpg

İBRAHİMLİ KENT PARKI: İbrahimli Bölgesi Metro Toptancı Market arkasında bulunan 32 bin metrekarelik bir alanın Kent Parkı olarak şehre kazandırılacak.

KENT PARKI: Çocuk ve rekreasyon park niteliğinde olan park, sosyal yaşam kalitesini arttırmak, bölgenin ihtiyacı olan kapsamlı bir yeşil alan ve konforlu mekanlar oluşturarak insanların doğa ve sosyal çevre ile iletişimlerini sağlamak hedefiyle hayata geçirildi. Alan ve bölgenin niteliğine uygun özel bir konsept hazırlandı.

NİZİP CADDESİ KENTSEL DÖNÜŞÜM: Toplamda 58 hektar alanda yapılacak olan kentsel dönüşüm kapsamında yürütülecek çalışmalardan 6 bin 370 nüfus etkilenecek, bin 727 bina kentsel dönüşüme girecek. Söz konusu bölgelerde ikamet eden vatandaşlara nitelikli konut alanları sunularak, yüksek yapı kalitesi, sosyal donatılarla daha yaşanabilir bir bölge oluşturulacak.

gaziantep-lojistik-koy.jpg

LOJİSTİK MERKEZİ: Gaziantep ve bölgesinde sanayi ve ticaret sektörlerinin her türlü taşıma ve nakliye faaliyetleri bir merkezde toplanacak. Aynı zamanda gümrük hizmetlerinin verilebilmesi amacıyla Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, Gaziantep Ticaret Odası ve İpekyolu Kalkınma Ajansı işbirliğiyle kent merkezinin kuzeyinde yaklaşık 300 hektar alanda nazım imar planı ve uygulama imar planı onaylandı.

GERCİĞİN SPOR ORMANI: Yamaçtepe bölgesinde 1 milyon 500 bin metrekarelik bir alana, Gaziantep halkının ve turizm amaçlı gelecek olan ziyaretçilerin doğa sporlarını gerçekleştirilebileceği Doğa Sporları Orman Etabı Projesi şehre kazandırılacak.

GERCİĞİN EKOLOJİK KÖY: Proje, kendi kendine yeten bir Gerciğin Köyü için hazırlandı. Tatmin edici bir yaşam tarzı sürdürmeyi isteyen, birbiriyle, tüm canlılarla ve yerküreyle uyum halinde yaşamaya çalışan, kentli veya kırsal toplum insanlarından oluşması hedeflenecek. Ekoköyler, dayanışma prensibine dayalı sosyal çevreyle sade bir yaşam tarzını birleştirmeye çalışacak.

pazar-yeri.jpg

GÜNEYŞEHİR YENİ YAŞAM ALANI: Şehrin güney alanında yer alan imar planları hazırlandı, yol açma çalışmalarına başlanan Geneyik Bölgesinin yaşam merkezi haline gelecek. 55 kilometrelik proje hazırlandı.

BAYRAMLI YENİ ŞEHİR ALANI: Şehrin doğu alanında yer alan bölge için imar planları hazırlandı. Projeyle Bayramlı bölgesinde yaşam merkezi oluşturulacak.

MESLEK GRUPLARI: Konum itibariyle kent merkezinde kalan meslek gruplarının, şehir dışına ve otoyol kenarına taşınması üzere imar planları onaylanarak, yol açma çalışmalarına başlandı. Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Sanayi ve Endüstri Merkezi’nde; ayakkabıcılara 800 bin metrekare, tır, dorse imalatçılarına 390 bin metrekare, fıstıkçılara 395 bin metrekare Gıda toptancılarına (GATEM) 243 bin metrekare ve nakliyatçılara 243 bin metrekare alan ayrıldı.

cocuk-kutuphanesi.jpg

HER OKULA BİR KÜTÜPHANE: Şehrimizde bulunan 4 Üniversite’de eğitim-öğretim hayatlarına devam eden öğrencilerin serbest zamanlarını ilgi, istek ve yetenekleri doğrultusunda değerlendirmelerini sağlamak, onları sosyal, kültürel, sanatsal ve sportif faaliyetlere yönlendirmek, gençlerin sosyal kişiliklerinin gelişmesine katkıda bulunarak, topluma uyumlu olmalarını sağlamak amacıyla merkez yapılacaktır.

BİLGİ EVLERİ: Çocukların kültürel anlamda gelişimini sağlayan, sosyal kazanımlarını, özgüvenlerini yükselten, donanımlarını çoğaltarak hayata daha güçlü başlamalarına olanak sağlamak amacıyla birçok mahallede bilgi evleri yapılacak. Bilgi evlerinde, kurulan kulüpler aracılığıyla öğrencilerin yeteneklerini keşfetmelerine imkan sağlanarak, sosyal ve kültürel etkinlikler gerçekleştirilecek.

tanitim-toplantisi-(2).jpg

ANNE ÇOCUK KAMPÜSÜ: Çocukların satranç, dama, matematik, tiyatro, sinema ve gezi gibi birbirinden eğlenceli ve renkli etkinlikleri edinecekleri yeni arkadaşlar tanıyacakları, çocukların etkinlikleri yaparken annelerinin ise mefruşat, yemek-pasta, iğne oyası, okuma yazma kurslarına katılabilecek.

ÜNİVERSİTE GENÇLİK MERKEZİ: Şehirde bulunan 4 üniversitede eğitim-öğretim hayatlarına devam eden öğrencilerin serbest zamanlarını ilgi, istek ve yetenekleri doğrultusunda değerlendirmelerini sağlamak, onları sosyal, kültürel, sanatsal ve sportif faaliyetlere yönlendirmek, gençlerin sosyal kişiliklerinin gelişmesine katkıda bulunarak, topluma uyumlu olmalarını sağlamak amacıyla merkez yapılacak.

BİR FİKRİM VAR PROJESİ MERKEZİ: Kentte yaşamını sürdüren halkın, şehir ve ülkeyle ilgili, kendi yetenekleri ve becerileri doğrultusunda edindikleri bilgi, beceri ve kazanımları kullanarak girişimcilik, yaratıcı zekâ, bilimsel düşünme, rekabet edebilme bilinciyle araştırmaya yönelmesini ve teşvik edilmesini sağlayarak, fikirlerini beyan edecekleri merkez kurulacak.

ANNE YARISI PROJESİ: Ekonomik gücü yeterli olmayan ailelerin çocuklarının, anne ve babası vefat eden çocukların bakım hizmetlerinden yaralanması, eğitim-öğretime hazırlanması, okul çağına gelmeyen çocukların gündüz kreş hizmetlerinden faydalanması amacıyla merkez yapılacak.

cimento-kavsagi.jpg

GAZİANTEP BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ MİKRO KREDİ MERKEZİ: Bir mikro işletme fikri olan vatandaşların fikirlerini hayata geçirmesine katkı sağlamak amacıyla belediye bünyesinde yapılacak yardımların ve desteklerin anlatıldığı, mikro fikir sonrası desteğin verildiği merkez yapılacak.

TARIMDA KADIN GİRİŞİMCİLERİN DESTEKLENMESİ: Belediye bünyesinde verilecek eğitim ve çalışmalarla, tarımın her alanında eğitim çalışmalarına önem vererek, üretici ve girişimci ruha sahip kadınları bilgilendirmek, uygulanabilecek projelerinin hayata geçirilmesinde etkinliklerini artırarak tarımda kadın girişimciliğini en üst seviyeye çıkarmak hedeflenecek.

ENDÜSTRİ PARKLARI: Endüstriyel parklar sundukları olanaklarla daha düşük maliyetli üretimin yolunu açmakla kalmayıp, tüketici tercihlerinin rekabette belirleyici olduğu yeni düzende çevre dostu teknolojilerle bir adım öne geçer. Bunu yaparken iklim değişikliğinin önlenmesi için kolektif ve yenilikçi bir eylem platformu sunulacak. Rekabetçilik unvanıyla ön plana çıkan şehre Endüstri Parkı kazandırılacak.

tanitim-toplantisi-(1).jpg

GAZİANTEP BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ KARİYER VE İSTİHDAM MERKEZİ: Belediye bünyesinde hayata geçirilmesi planlanan, şehirde yaşayan vatandaşların iş ve eleman talepleri ortak bir platformda toplanacak. Belediye sınırları içerisinde yaşayan vatandaşların iş ve eleman başvuruları yapacakları, yine iş arayan vatandaşları işe, eleman ihtiyacı olan işyeri sahiplerinin de istedikleri elemana kavuşması hedeflenecek.

EL EMEĞİ ALIN TERİ İMALATHANELERİ (SABUN-PEKMEZ MÜZESİ): Sabun imalatı yapılan ve sabunhane olarak isimlendirilen yapıların tipik özelliğini gösteren Tarihi bir yapı olan Sabunhan’a değer katılacak. Gaziantep bölgesinde önemli bir yere sahip olan zeytinyağı, sabun ve pekmez üretimi Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından restore edilerek kente kazandırılacak olan yapı Sabun ve Pekmez Müzesinde anlatılacak.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.