FATİH SARI: OSB’YE BİR AN ÖNCE DOĞALGAZ GELMELİ

Grand Metal A.Ş. Yönetim Kurulu Üyesi Fatih Sarı, Organize Sanayi Bölgesi’ndeki en büyük sorunun tapu ve doğalgaz sıkıntısı olduğunu, bu sorunun bir an önce çözülmesi gerektiğini söyledi.

Yayınlanma:
Güncelleme: 14 Temmuz 2020 12:51
FATİH SARI: OSB’YE BİR AN ÖNCE DOĞALGAZ GELMELİ

Grand Metal A.Ş. kimdir? Çalışmalarınızı ve hedeflerinizi anlatır mısınız?

1999 yılında aile şirketi olarak kurulan ve üretim faaliyetine devam eden  Grand metal   Paslanmaz çelik mutfak eşyası alanında faaliyet göstermektedir.

Firmamız hem yurt içinde, hem de yurt dışında geniş bir pazar payına  sahiptir.

 Özellikle Akdeniz, Doğu Karadeniz, Doğu  ve Güneydoğu Anadolu  bölgesinde Viola  ve Gümüşer  Çelik markaları  ile kalitesinden ve adından söz edilen bir firmadır.

Ürünlerimizin yurt içinde satış ve pazarlamasını toptancı bayilerimiz aracılığı ile , yurt dışında ise katılmış olduğumuz uluslar arası fuarlar vasıtası ile gerçekleştirmekteyiz.

İhracat anlamında ağırlıklı olarak Kuzey Afrika ve  Orta doğu bölgesine yer alan ülkelerin birçoğuna  ihracat yapmaktayız.

Üretim olarak kapalı alanımız 7 bin 500 metrekare, toplam alanımız ise 22 bin metrekaredir.

Hedeflerimiz arasında, Sosyal sorumluluk anlamında daha fazla istihdam sağlamak, yatırımcı kimliğimiz ile  ilave  yatırımlar yaparak ülke ekonomisine katkıda bulunmaktır. Bu bağlamda  özellikle  ihracattaki payımızı daha da  arttırarak ülkemizi büyüyen ekonomiler arasında üst sıralara taşınmasına katkıda bulunacak  ve ilave  yatırımlar yapmak istiyoruz.

OSB’YE GEÇMEMİZ GEREKİYORDU

Küçük Sanayideki Atölye mantığı üretimimden fabrika üretim hattına  ve kurumsallaşma ya yönelik çalışmaların gerçekleştirilmesi için OSB ye geçmemiz gerekiyordu .

Bunun   yanında  gelişen Türkiye ekonomisine paralel olarak Organize Sanayi Bölgesi’ndeki mutfak eşyaları üretimi yapan bizler  ve de tedarikçilerimiz ( tencere kulpu  ve aksesuarları üreticileri , alüminyum disk üreticileri ..)   Küçük Sanayi Sitesi’ndeki kısıtlı alanlar ve imkanlardan kurtulmak mevcut yatırımlara ilaveler yapmak ve kapasite arttırmak amacı çok büyük zorluk ve sıkıntılara göğüs gererek yaklaşık  üç sene içerisinde  OSB de yatırımlara başladık . Hemen hemen birlikte start verdiğimiz bir çok sanayici  arkadaşlarımız  ile aynı paralelde yatırımları  tamamlayarak OSB ye taşındık.  

Mutfak eşyalarının ve de tedarikçilerin OSB de yatırım yapması ile bu bölge sektör el olarak  ciddi firmaların bir üretim üssü haline geldi.  Bu durum bizleri gerek üretimden kaynaklanan sıkıntılar  gerekse diğer talepler  anlamında ortak noktada bir araya getirmiştir.

Firmamız Grand Metal  2012 yılının mart ayından itibaren   OSB deki yeni yerinde  üretim faaliyetine devam etmektedir.

Geneli itibari ile fiziki olarak OSB’nin, 5 yıl önceki haliyle şimdiki hali arasında iyileşme yönünde olumlu büyük farklıklılar elbette ki var  ancak bunun yanında  tabi eksikliklerde var.

YENİ OSB’LERE İHTİYAÇ VAR

Kahramanmaraş’ın güçlü sanayisi paralelinde yeni organize sanayi bölgeleri oluşturulmalı. Şu anda  birçok kişi OSB’de yatırım yapmak istiyor. Ama yerler doldu. Burası mevcut yatırımını tamamlamış durumdadır. Bildiğimiz kadarı ile ilimiz sanayicilerinin yanı sıra çevre illerden de yatırım yapmak isteyen birçok sanayici yer sıkıntısından dolayı yatırım için beklemektedir. Bu durumlar göz önüne alındığında yeni yerler açılmalıdır.

Yeni açılacak alanlar mevcut OSB de yaşanan olumsuzluklar göz önüne alınarak daha etkin bir fizibilite çalışması yapılarak oluşturulmalıdır. Bu konuda özellikle bizzat yatırım yapan biz sanayicilerin görüşleri de alınmalıdır.  

EN ÖNEMLİ SIKINTIMIZ DOĞALGAZ

OSB de yatırıma başladığımız süreden bu güne kadar belirsizliğini hala koruyan Tapu sorunu ve doğalgaz sıkıntımız öncelikli ve acil çözülmesi gereken en önemli konulardandır.   Maalesef bu sorunun ne zaman ve nasıl çözüleceği ile ilgili bir yol haritası bulunmamaktadır.

Zaman zaman konu ile ilgili ilimizi ziyaret eden bakanlarımıza ilimiz yerel basın mensupları, dernekler ve Ticaret Odamız aracılığı ile bu sorun ve sıkıntı  dile getirilmesine rağmen henüz çözüme kavuşmamıştır. 

OSB’de sanayicilerimize tahsis edilen arsalar  ile ilgili hiçbir kimsenin   borcunun bulunmamasına karşın tapuların verilmemesi,  komşu illere arasında  OSB olarak doğal gaz gibi ekonomik, ve çevreci bir enerjinin bulunmaması  ziyaretleri sırasında dile getiren  diğer sanayicilerimiz tarafından büyük şaşkınlık ve gariplik olarak karşılanmaktadır.

Doğalgaz ve tapu sorunumuz şunun için mutlaka çözülmelidir:

Yapacağımız ek yatırımların finansman desteği teminatı için arsalarımızın tapularının verilmesine, en önemlisi de uluslararası arenada mutfak eşyası üretiminde dünya pazarına hakim Çin ve Hindistan gibi ülkelerin karşısında ihracat pazarına rekabetçi fiyat teklifleri vermemiz için gerekiyor. Bu da ancak üretim maliyetlerimiz arasında önemli bir kalem sahip enerji giderlerimizi aşağı çekmek sureti ile doğal gaz kullanımına bir an evvel geçilmesi ile gerçekleşecektir.  Aksi takdirde uluslararası arenada kaybettiğimiz her Pazar, milli ekonomimiz için büyük bir kayıp olacaktır.

Öncelikli ve ivedili olarak bu sorunun çözülmesi temennisi ile emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.