Dünyaya karşı duruşumuzda imajımız için önemlidir

Avukat Zühtü Kazancı Yeni Yargı Reformuna ilişkin sorularımızı yanıtlarken “Bu sadece ülkemizdeki insanlar açısından değil dünyaya karşı bizim imajımız açısından da çok önemlidir” mesajını aktardı.

Yayınlanma:
Güncelleme: 21 Kasım 2019 13:28
Dünyaya karşı duruşumuzda imajımız için önemlidir

YARGI REFORMUNU NASIL DEĞERLENDİRİYORSUNUZ? GEREKLİ MİYDİ?

Mesleğe ilk başladığım yıldan bu yana bir takım değişiklikler oldu fakat şuan ki yargı reformu bağlamında ilk defa bir çalışma yapıldı. Yargı reformu gerekliydi fakat yeterli değil. Genel anlamda baktığımız zaman bana göre olumlu bir çalışma.

AVUKATLARI İLGİLENDİREN EN ÖNEMLİ GÖRDÜĞÜNÜZ MADDE HANGİSİDİR?

Avukatlar açısından en önemli gördüğüm madde hukuka giriş sınavıdır. Son 15 yıl içerisinde yaklaşık 150 tane hukuk fakültesi açıldı. Hukuk fakültelerine girmek eskiye göre daha kolay bir hal aldı. Fakülte çoğaldıkça puanda bir hayli aşağıya çekildi. Kahramanmaraş’ta şuanda yaklaşık 150 tane avukat stajyer bulunuyor. Kahramanmaraş’ta hukuki problem sayısı diğer illere göre artarak gidiyor. Bu gibi problemler avukata olan ihtiyacı arttırıyor ama avukat sayısı ihtiyaca orantılı artmıyor. Avukatlar arttıkça değer ister istemez düşüyor. Sınavın gelmesiyle beraber biraz kalifiye bir yapı oluşacaktır. Avukatları ilgilendiren önemli maddelerden biriside Yeşil Pasaportun gelmesidir. Uzun zamandır gelmesini bekliyorduk. Avukatlık mesleği dünya da çok ciddi itibar gören bir meslektir. Bunun da karşılığının olması lazımdı. Bu iki madde mesleğimiz açısından önemliydi fakat sadece beklediğimiz bu iki madde değildi. Bunların uygulanmasını umut ediyoruz.

BAZI BARO BAŞKANLARININ METİN FEYZİOĞLU’NA GÖSTERMİŞ OLDUKLARI TEPKİLERİ NASIL DEĞERLENDİRİYORSUNUZ?

Metin Feyzioğlu’nun geçmişteki fikirlerine, belli olaylara karşı tepkilerine ve şimdi geldiği noktaya bakıyorlar ve eleştiriyorlar. Eleştirilerde haklı olunan kısımlar var ama altı doldurularak eleştirilmesi gerektiği kanaatindeyim. Bir eleştiri yapılacaksa artılarına ve eksilerine göre eleştiri yapılmalıdır. Son zamanlardaki tepkilerin çoğunluğu Metin Feyzioğlu’nun külliyede ki açılışa katılması sebebiyle oldu. Metin Feyzioğlu’nun yargı reformunda çok ciddi katkıları oldu. Belki yetersiz diyoruz ama bunlar yıllardır elde edemediğimiz hususlardır. Bu çalışmanın alt yapısını Metin Feyzioğlu ciddi bir ekiple hazırladı. Bu açıdan da desteklenmesi lazımdır. Yaptığı her şey hata veya yaptığı her şey doğrudur diyemeyiz.

VATANDAŞI İLGİLENDİREN EN ÖNEMLİ AÇILIM HANGİSİDİR?

İfade hürriyeti Türkiye’de ciddi anlamda kısıtlanmış durumda. Yargı reformunda bununla ilgili bir çalışma yapıldı. Vatandaş açısından çok önemli bir gelişmedir. Bir fikir beyan etme durumunda ceza alan birçok vatandaşımız vardı ama yargı reformunda bu şuanda çözülmüş gibi görünüyor.

REFORMUN ÜLKEYE KATTIĞI DEĞER VAR MIDIR?

Az önce bahsettiğim konu önemli bir değerdir. Bu sadece ülkemizdeki insanlar açısından değil dünyaya karşı bizim imajımız açısından da çok önemlidir. Bu maddeyi çıkarmaya zorlayan unsurda budur. Bir diğer konu ise savcılık aşamasında kamu davasının açılmasının engellenmesi önemli bir olaydır. Daha önce de vardı ama kısıtlı olarak uygulanıyordu. Şuanda bunun kapsamı ciddi anlamda genişletildi. Bu tür şeylerin kapsamının olabildiğince genişletilmesi gerekiyor. Bakıldığı zaman uluslararası arenada yargıya güvenin biraz daha artmasıyla ülkeye değer katacaktır diye düşünüyorum. İkinci yargı paketinde şartlı tahliyenin çıkmasında büyük bir beklenti var.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.