Doğru beslenmeyi sağlamak için güzel formüller

Uzman Diyetisyen ve Beslenme Bozuklukları Uzmanı Ezgi Denizhan, beslenme programları hazırlanırken gözetilmesi gereken unsurlar, doğru bilinen yanlış alışkanlık ve yaza hazırlanırken beslenme programında nelere dikkat edileceği konularında bilgiler verdi.

Yayınlanma:
Güncelleme: 27 Mayıs 2019 12:14
Doğru beslenmeyi sağlamak için güzel formüller

Beslenme programları hazırlanırken gözetilmesi gereken unsurlar, doğru bilinen yanlış beslenme alışkanlık ve yaza hazırlanırken beslenme programında nelere dikkat edileceği konularında Uzman Diyetisyen ve Beslenme Bozuklukları Uzmanı Ezgi Denizhan, kişinin bünyesine uygun en doğru diyet listelerinin oluşturulmasıyla ilgili gazetemize önemli açıklamalar yaptı.

Diyet programları hazırlarken kişinin bünyesine uygun ve sağlıklı olmasının yanı sıra kişisel isteklerini nasıl karşılayabildiği konularını vurgulayan Uzman Diyetisyen Ezgi Denizhan ; ‘‘Öncelikle danışanın cinsiyet, yaş, boy, kilo, yağ oranı, su oranı, analizlerini yapıyorum ve diyet sürecindeki beklentileri neler sorusunun cevabını alıyorum. Bu sorunun cevabını aldıktan sonra danışan için en doğru ve sağlıklı olan diyet listesini oluşturuyorum.

uzman-diyetisyen-ve-beslenme-bozukluklari-uzmani-ezgi-denizhan.jpg

Listeyi hazırlarken beslenme saatleri ve sıklığını kişinin günlük yaşamında alışmış olduğu düzene göre ayarlıyorum, örneğin sabah 8'de kahvaltı akşam 5’te akşam yemeği gibi bir zorunluluk yok.

Beslenme önerilerinde bulunurken danışanın bütçesi de dikkat ettiğim diğer bir husus.

Diyetle birlikte spor yapmak isteyen danışanlarım için, yapmaktan keyif aldıkları aktivite türlerini öğreniyorum ve bu doğrultuda onlara daha hareketli olabilmeleri için tavsiyelerde bulunuyorum’’ dedi.

Doğru bilinen beslenme yanlışları neler, beslenme bozuklarına yol açıyor mu, sorularını yanıtlayan Denizhan ; ‘‘Bunlardan biri yemekten önce veya yemek esnasında çok fazla su içmektir çünkü mideye aynı anda fazla su ve yemek girdiği zaman midenin genişlemesine sebep olur; benim uyguladığım diyet takibi sürecinde ise amacımın temeli mideyi ameliyatsız küçültmektir, dolayısıyla bu beslenme davranışına karşıyım.

Diğer bir yanlış ise karbonhidratı bir anda tamamen kesmek diyebilirim. Hızlı bir şekilde kilo kaybına neden oluyor ama insanların sağlığı açısından çok tehlikeli. Karbonhidratı tamamen kesmek şeker krizlerine, beslenme bozuklarına ve kasların erimesine gibi bir çok sağlık problemlerine neden oluyor. Uzun vadede verilen kiloların daha fazlası alımına yol açıyor’’ ifadelerini kullandı.

Yaza hazırlanırken beslenmede nelere dikkat edilmesi gerektiğinin altını çizen Uzman Diyetisyen Denizhan ; ‘‘Yaz ayarlarında havaların ısınmasıyla ana yemekler için daha hafif besinler tercih edilebilir, örneğin tahıl, kurubaklagil, ve peynir içeren bol yeşillikli bir salata olabilir. Salatalara az miktarda ceviz yağı, avokado yağı veya zeytinyağı ilave edilebilir.

Yemekten sonra güneşli havada 30 dakika yürüyüş yapmak bireylerin daha dinç olmalarını ve D vitamini depolamalarını sağlayacaktır.

Bu dönemde sıcaklığın artmasıyla su tüketiminin önemi artmaktadır ve sıvı kaybını karşılamak için günde ortalama 2,5 - 3 litre su tüketilmesi gerekir.

Meyve suyu, kolalı ve gazlı içecekler ise içerdikleri basit şeker oranından dolayı, fazla tüketildiği zaman vücutta yağ artışına sebep olur.

Su iştahı doğal olarak azaltır ve vücudun depolanmış yağları metabolize etmesine yardımcı olur, bu sebeple kilo kaybını sağlamak için güzel formüllerinden biridir ’’ diyerek söylemlerini sonlandırdı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.