Cumhuriyetin 100. Yılına Özel: İşte Göz Alıcı 5 TL Madeni Para Detayları!

Cumhuriyetin 100. yılına özel basılan 5 Türk Lirası tanıtıldı! Atatürk portresi ve özel tasarım ile hatıra niteliğinde, 2023'e özel güvenlik unsurlarıyla dikkat çekiyor.

Yayınlanma:
Güncelleme: 13 Aralık 2023 13:17
Cumhuriyetin 100. Yılına Özel: İşte Göz Alıcı 5 TL Madeni Para Detayları!

Cumhuriyetin 100. yılına özel olarak üretilen 100 milyon adet yeni 5 Türk Lirası tanıtıldı! Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından duyurulan bu özel madeni paranın özellikleri şu şekilde ortaya çıktı:

A Haber tarafından görüntülenen Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü'nde gerçekleşen basım işlemi, madeni 5 Türk Lirasının dış halkası ve iç göbeğinin ayrı ayrı basılmasıyla başlıyor. Bu iki parça daha sonra özel makinelerde birleştirilerek baskıya hazır hale getiriliyor. Şu an itibariyle ülkenin dört bir yanında bulunabilen madeni 5 Türk Lirasının basım işlemi hız kesmeden devam ediyor.

cumhuriyetin-100-yilina-ozel-iste-goz-alici-5-tl-madeni-para-detaylari-002.jpeg

Cumhuriyetin 100. yılına özel olarak çıkarılan madeni 5 Türk Lirası, Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından Resmi Gazete'de duyurulmuş ve Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan tarafından 100 milyon adet basılacağı açıklanmıştı. Bu özel madeni para, hatıra olarak saklanabilecek ve aynı zamanda kullanılabilecek şekilde tasarlandı.

5 Türk Lirasının üzerinde, Cumhuriyetin 100 yılını anlatan çeşitli imgeler bulunmaktadır. Atatürk'ün portresi ve altında 100. yılı simgeleyen bir logo, paranın bir yüzünde yer alırken, diğer yüzde özel bir tasarım bulunmaktadır. Madeni paranın inceliği, kullanımda olan 1 lira ile aynıdır.

Paranın iç göbeğinde "Türkiye Yüzyılı" logosu bulunurken, dış halkasında sekiz köşeli Selçuklu Yıldızı motifine yer verilmiştir. Güvenlik unsurları olarak dış halkada Selçuklu yıldızının solunda TL simgesi, sağında ise TC sembolleri kullanılmıştır. Alt kısımda ise basım yılı olarak "2023" tarihi yer almaktadır.

İlgili Haberler

KAYNAK: AA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.