Çiftçimiz 2019 açığını 2020’de kapatmak istiyor

Kahramanmaraş Ziraat Odası Başkanı Mehmet Çetinkaya, yaptığı açıklamada çiftçinin 2019 yılında umduğunu bulamadığını, 2020 yılında bunu telafi etmek adına mücadele edeceğini söyledi.

Yayınlanma:
Güncelleme: 09 Aralık 2019 11:37
Çiftçimiz 2019 açığını 2020’de kapatmak istiyor

Çiftçinin ektiği ürünlerde verim kaybı yaşadığını, buna bir de maliyet artışlarının eklendiğini söyleyen Çetinkaya; “Bu yılda çiftçilerimiz beklentilerinin altında kaldı. Buğday ile başlayan hasatlarda verim kaybımız mısır hasadı ile devam etti. Son olarak da pamukta ciddi anlamda yüzde 50’lere varana kadar verim kaybı yaşandı. Bu yıl için rekoltede ciddi anlamlarda sıkıntı yaşanırken girdi maliyetlerinin de yüksek olması etkili oldu. Tohum, yakıt, ilaç ve gübre gibi ürünlerin fiyatlarının yüksek olması çiftçilerimizi zor durumda bıraktı. Çiftçilerimiz aslında 2019 yılını güzel kapatamadı diyebiliriz. 2019 yılı tarımda ciddi anlamda sıkıntı dolu bir yıl oldu. Bunun yanı sıra devlet desteklemelerinin de artışını talep ederken bu talebimizde karşılıksız kaldı. Çiftçimizin 2019 yılını umduğu gibi kapattığını tam anlamıyla söyleyemeyiz. Bugünlerde yağışların da başlaması ile yeni sezon hazırlıkları tamamlandı. Umut ediyoruz ki 2019 yılında yaşadığımız sorunları 2020 yılında yaşamayız. Çiftçimizin en azından 2019 yılında kaybettiklerini 2020 yılında geri yerine koymasını temenni ediyoruz” dedi.

YAĞIŞLAR SEVİNDİRDİ

Son bir haftada yağan yağışların çiftçinin yüzünü güldürdüğünü söyleyen Çetinkaya, açıklamalarının devamında şu ifadeleri kullandı; “2020 yılına girmek üzere olduğumuz şu zamanlarda yağışların son bir haftada etkisini gösterdiğini görüyoruz. Daha öncesinde yağış aralığımız gecikti. Son bir haftadır yağan yağmurlarımız ciddi anlamda üreticilerimizi sevindirdi. Buğday ekimleri gerçekleşti ve bazı bölgelerimizde yağmurla birlikte çimlenmeler oldu. Bu zamana kadar kuraklık boyutunda sıkıntılar vardı. Dolayısıyla bu yağmurlar çiftçimizin buğdayı için can suyu oldu. Kuraklık boyutunda ciddi anlamda bir sıkıntımız olmayacağını düşünüyorum.2015-2016 yıllarında bırakın tarımı içme suyu konusunda bile kuraklık geçirmiştik. Böyle bir şeyin olmamasını ve kuraklık ile imtihan edilmemeyi ümit ediyoruz.  Önümüzdeki yıl için çiftçimizin pamuktan bir nebze de olsa uzaklaşacağını düşünüyorum. Buna 2019 yılı içerisindeki rekolte düşüklüğü ve fiyat düşüklüğü neden oldu. Çiftçimiz şu anda buğdaya yönelmiş durumda. Bunun yanında biber son derece stratejik bir ürünümüzdür ve olmazsa olmazımızdır. Aynı zamanda mısır üretiminde de ciddi bir artış olacak. Bu yıl pamuk ekim sahaları biraz daha azalacak”

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.