Çiftçi hataları 2020’de tekrarlamayacak

Demircioğlu Ziraat İşletmecisi Ziraat Mühendisi Emine Bardakçı, sektöre ilişkin açıklamalarda bulundu.

Yayınlanma:
Güncelleme: 14 Aralık 2019 17:34
Çiftçi hataları 2020’de tekrarlamayacak

Bardakçı, bahçe tarımının küçümsenmemesi gerektiğini söyleyerek, çiftçilerin 2019 yılında yaptıkları hataları 2020 yılında tekrarlamayacaklarını söyledi.

Sektörün problemleri olmasına rağmen her zaman ihtiyaç duyulduğunu söyleyen Bardakçı; “Sektörün bazı problemleri var ama her zaman ihtiyaç olan bir sektördür. Çünkü üretip tüketmemiz lazım. Kaliteli bir yaşam için üretim çok önemli. Sıkıntıları olan bir sektör, bazen çiftçiler umduğunu bulamıyor. Kaliteli bir tohum, kaliteli bir üretim. Bunun yanında çiftçinin de yüzünün gülmesi için paraya dönüşüyor. Eğer gerçekten çiftçi bilinçli bir şekilde üretim yapmazsa para kazanamıyor. Bu yüzden de çeşitli sıkıntılar çıkıyor. Mecbur üretim yapmak zorundayız. Bunun içinde çiftçilerimiz için elimizden gelen her türlü desteği veriyoruz, sorunlarını dinliyoruz” dedi.

HASTALIKLA BAŞ EDEMEME SORUNLARI ORTAYA ÇIKTI

Çiftçilerin sorunlar ile mücadele konusunda sorunlar yaşadığını belirten Bardakçı; “Çiftçilerin bir takım sıkıntıları vardı. Bunlardan bir tanesi hastalık, hastalık zararlı olduğu için bunlarla mücadele etmesi gerekiyordu. Hastalıkla baş edememe sorunları çıktı. Mesela yaprak bitleri pamuğun verimini ve kalitesini bitirdi. Çiftçinin en büyük sorunu yaprak bitiydi. Özellikle küçük bahçe tarımı yapan insanlar bamya ektiler fakat yaprak bitinden dolayı verim alamadılar. Biz de bu konuda yardımcı olduk. Bazı yerlerde mücadele edilmediği için tekrardan yaprak biti bulaştı. 2020 yılında böyle bir şeyin olacağını zannetmiyorum. Çünkü daha tedbirli yaklaşımlar olacaktır. İlaçlar ve çiftçileri bilgilendirmemiz çiftçiler açısından iyi oldu ama geç kaldılar. Yaprak bitinden bu zamana kadar çok zarar olmadı diye çok fazla önemsemediler. Sonradan fark ettiler yaprak bitinin özellikle pamukta çok zararlı olduğunu. Çiftçilerde bilinçli gidenler hariç, müdahalede devamlılık göstermeyenler umduğunu bulamadı” dedi.

BAHÇE TARIMINA DAHA FAZLA DEĞER VERİLMELİ

Bahçe tarımı ile ilgili önemli söylemlerde bulunan Bardakçı açıklamalarında; “Bahçe tarımı çok önemlidir. Bahçe tarımı mutfakta hazırlık aşması gibidir. Eğer büyük bir fikriniz varsa önce küçük bir bahçe tarımıyla orada kendini eğitip, bilgiler öğrenip daha büyük işleri daha iyi yapabilirler. Bahçe tarımı da bilinçli veya destek alarak yapılırsa ev ekonomisi için büyük kazançlar elde edilebilir. Bahçe tarımının küçümsenmemesi lazım. Sadece meyveler ve sebzeler değil yem bitkisi dahi bahçe tarımına dönüştürülebiliyor. Mesela bir yonca ekilebilir ve beslediğiniz bir hayvan varsa yetişen yoncadaki protein fazla olduğu için daha verimli süt alınabiliyor. Eğer evinizin önünde bir alan varsa onu değerlendirin. Tarım yapılamaz diye düşünülmemesi gerek. Özellikle son zamanlarda gelişen seracılığımız var. Kahramanmaraş’ta seracılıkta büyük bir ilerleme var, insanlarda heves var. Ama sıkıntıları tohum seçmek oluyor. Üretilen ürünlerin hangisi pazarda daha iyi satılır bunun kararsızlığında kalıyorlar. Bazı üreticiler tohum çeşidini iyi seçtiği için satışları daha iyi gelir sağlıyor. Seracılığın gelişmesi ümit verici ve şehir ekonomisine katkı sağlayacağını düşünüyorum. Örtü altı tarım yapan çiftçilerimiz Ziraat Mühendisinden mutlaka hangi ürün çeşidini seçeceği hakkında bilgi ve destek almalılar. Çünkü yeni yaygınlaştığı için tecrübesi olmayan, ilk defa bu işi yapan kişiler eğer bilgi almazsa yanlış bir gübre veya ilaç kullanımı zarar ettirir. Bizlerden yardım istedikleri zaman örtü altı tarımının nasıl yapılması gerektiğini, hangi hastalıklara dikkat etmesi gerektiğini, hangi zararlılıkla nasıl mücadele etmesini ve nasıl daha iyi verim alacağı hakkında bilgi vererek öğretiyoruz. Tarımda bayanlarında olması lazım. Özellikle örtü altı, bahçe tarımı veya hayvancılıkta bayanlardan destek alınması gerekiyor. Tarım ve hayvancılığa bayan eli değmelidir. Karşılıklı destek olduğu zaman birlikten güç doğar diye düşünüyorum” sözlerine yer verdi.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.