Hüseyin Yılmaz

Hüseyin Yılmaz

Canlarımız ve davranışları

Çocuklarımız; gözlerimizin aydınlığı, cennete götürecek yolun köşe taşları. Çocuklarımızı iyi yetiştirmek adına anne babalar, okullarımız güzel işlere imza atmak için bir çaba içerisindeler.

Sizler; değerli anne babalar, onlar için çalıştığınızı her platformda ifade ediyorsunuz.

Şimdi bu yaz bu söylemi eyleme geçirelim mi? Ne dersiniz?

Neler mi yapalım? Buyurun:

Evlatlarımızla birebir ilgilenmek gerekiyor

Şimdi yeni bir yıl, yeni bir dönem, yeni başlangıçlar ile  Hicri yeni yılımıza 1 Muharrem 1444'e giriyoruz, Cumartesi günü.

Yeni başlangıçlar, yeni niyetler, evlatlarımızla iyi ve nitelikli vakit geçirmeler ve yeni başarılar bizimle birlikte olsun.

 

 Evlatlarımızla birebir ilgilenmek dedik ya;

İlgilenmeyi bazen yanlış anlıyoruz. Çocuklarımızın maddi ihtiyaçlarını gidererek, isteklerini yerine getirerek bize düşen görevi tamamladığımızı zannediyoruz.

Geliniz diğer taraftan da bir şeyler yapmaya başlayalım.

 Aslolan evladımızla bağ kurmaktır. Örnek olmaktır. Onlara güzel alışkanlıklar kazandırmaktır, ders adına da öğretmenlerle iletişim halinde olmaktır.

 

Siz sahip çıkarsanız evlatlarınız sizin olur, yoksa ağzını açmış bir vaziyette sosyal medya ve kötülükler çocuklarımızı bekliyor. Aman ha dikkat!!! Onlar bizim canımız, ciğerimiz, olmazsa olmazlarımız.

Malımız mülkümüz hepsi onlar için. O zaman lütfen çocuklarımızla iletişim halinde olalım. Her gün muhakkak konuşalım yüz yüze, göz göze. Neler yaptığını soralım, kime iyilik yaptığını soralım, kime yardım ettiğini soralım, kiminle arkadaş olduğunu soralım, arkadaşlarının kimler olduğunu öğrenelim, arkadaşlarının anne babalarıyla irtibat halinde olalım.

 

Şimdi sizlere evladlarımızın 24 saatini anlatmak istiyorum. Yaz tatilini de fırsat bilerek davranış kazandırmak bizim asıl amaçlarımızdan bir tanesi.

 

Sabahleyin yataktan sağ taraftan kalkıyoruz, elimizi yüzümüzü yıkıyoruz.

Evlatlarımıza yapabileceği sorumluluklar, başarabileceği etkinlikler vererek hayata hazırlayalım. Yatağını kendisi düzeltmeli, ki erkek kız fark etmeden. Çok küçükse bizlerin yardımı ile.  Kahvaltı hazırlama, sofra kurmada ve kaldırmada ufakta olsa bir emekleri olmalı yavrularımızın. Sofrada besmele ile başlıyoruz biraz sesimizi duyacakları haliyle. Suyumuzu yavaş yavaş yine besmele ile içiyoruz. Allah'a teşekkür ederek bitiriyoruz, yemeği ve içmeyi. Aile bireylerine sizin liderliğinizde uygulatınız bu söylemleri.

Yemeğe başlamadan ve bitirdikten sonra evimizin bereketli olmasına da vesile olan el yıkama alışkanlığını beraber yaparak kazandıralım evladımıza.

 

Yaz okulundan, Camiiden veya katılmış olduğu kurstan geldikten sonra hangi iyilik yaptığını, kime yardım ettiğini sorunuz muhakkak. Yapmış olduğu güzellikler için teşekkür ederek, sevindiğinizi belirterek. Sonrasında; hangi dersleri işlediğini, ders tekrarını kısa bir mola verdirdikten sonra yaptırınız.

 

Namaz vakitleri önemli. Haydi Çocuklar Camiye programını kendimizi de işin içerisine katarak uygularsanız çocuklarınızla, namaza alışmış olur canlarımız.  Abdest alırken beraber alalım. Namazı beraber kılalım.

Sonrasında küçük küçük ödüller.

 

Televizyon izleme ve cep telefonu ile oynama işinde lütfen hangi saatlerde oynayacakları ile anlaşarak hatta yazılı bir antlaşma ile abartmadan izin verelim.

Bahçede, sokakta bol bol oynamasını sağlayalım, ortam oluşturarak.

 

Doğru söylemek, güzel insan olmak, iyilik meleği olmak adına çocuklarımıza örnek ve öncü olalım, güzel hikayeler anlatalım, beyinlerine nakş edelim.

 

Akşam yemeğinde muhakkak ailece bir arada olalım. Akşam yemeği bizim muhabbet saatimiz olsun. Hemen yemeği bitirip kalkmayalım. Örneğin 1 saat sürsün yemeğimiz. Konuşalım oradan buradan, söz hakkı verelim, konuşturalım evladlarımızı, eşimizi. Tabii ki yine ellerimiz yemekten önce ve sonra yıkansın.  Muhakkak ailece dişlerimiz günde 2 defa fırçalansın. Bununla ilgili bir çizelge tutalım.

 

İşte tam da burada yemekten sonra çay saatimizde ailece bir araya gelerek, 20 dakika bir kitap okuyalım, dini bir sohbet yapalım; televizyonu kapatıp, cep telefonunu bir kenara bırakarak.

 

Yaz tatili dedik ya kıymetlilerimizle bir araya getirelim evladlarımızı.

Dedemizi, nenemizi ziyaret edelim, akrabalarımızı ziyaret edelim.

Hayat ile ilgili dinlesinler evladlarımız; eşi, dostu, akrabayı.

Vesselam; Dualarımızla Rabbim'den isteyelim iyilik liderleri olmalarını.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum