Bu yol neden yamuk gidiyor?

Bu yol neden yamuk gidiyor?

Yayınlanma:
Güncelleme: 03 Mayıs 2016 14:54
Bu yol neden yamuk gidiyor?

2-037.jpg

Mustafa Kemal Atatürk'ün bir çınar ağacının kesilmemesi için Yürüyen Köşk'ü temelinden kaydırdığı Yalova'da, Orman ve Su İşleri Bakanlığının çalışmalarıyla bir çevrecilik örneği daha gerçekleşti.

3-079.jpg

 

KUŞLARIN KONAKLAMA NOKTASI

İstanbul-Bursa-İzmir Otoyolu Projesi'nin en büyük ayağını oluşturan Osman Gazi Köprüsü'ne, kuş türlerinin yaşadığı "Hersek Lagünü" için kavis verildi. Göçmen kuşların konaklama noktası olan Hersek Lagünü, Osman Gazi Köprüsü'nün şeklini belirlerken, sulak alanın bu çalışmayla göçmen kuşlara gelecek yıllarda da ev sahipliği yapması sağlandı.

 

4-046.jpg

 

KUŞ OTELİ!

"Kuş oteli" olarak adlandırılan ve yüzey alanı yaklaşık 152 hektar olan Hersek Lagünü hakkında açıklama yapan Altınova Belediye Başkanı Metin Oral, ilk hazırlanan projede köprünün düz olduğunu söyledi.

 

5-036.jpg

 

SULAK ALANDAN GEÇTİĞİ BELİRLENİNCE...

Köprünün sulak alan üzerinden geçeceğinin belirlenmesinin ardından Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ile Orman ve Su İşleri Bakanlığının çok hassas hareket ettiğini ve proje değişikliğine gidildiğini aktaran Oral, şöyle konuştu:

 

6-018.jpg

 

EN UFAK GÜRÜLTÜDE ÇEKİNEBİLİYORLAR

"Sonuçta bu proje ve köprüdeki kavis ortaya çıktı. Bakanlıklarımıza bu hassaslıklarından dolayı teşekkür ediyoruz çünkü gerçekten hassasiyet, bu bölgenin korunması amaçlı çok doğru bir hareketti. İleride bunun değeri daha da iyi anlaşılacak. Böyle büyük bir projede böyle bir hassasiyet takdire şayan. Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, bu alanda ses bariyeri yapılacağını açıkladı. Ses bariyerleri bizim için önemli. Kuşlarımız çok hassas. En ufak gürültüde çekinebiliyorlar. Kuşlarımızın korunması amaçlı o ses bariyerleri konulacak."

Sulak alana gelen kuşların bazen arttığını, bazı dönemler azaldığını belirten Oral, buraya bazıları çok nadir görülen 113 türde kuş geldiğini anlattı.

 

7-010.jpg

 

DİNLENMEK İÇİN KULLANIYORLAR

Hersek Lagünü'nün kuşların göçleri sırasında dinlenmek için kullandığı bir yer olduğuna dikkati çeken Oral, "Kuşlarımız burayı adeta bir otel olarak kullanıyor. Çok fazla bir yavrulama, konaklama yapmıyorlar ama geliyorlar. Bir hafta, 10 gün, 15 gün veya 1 ay neyse, yiyorlar, içiyorlar, konaklıyorlar. Bundan sonra da gidecekleri yere gidiyorlar. O

yüzden 'kuş oteli' deniliyor buraya." dedi.

 

9-002.jpg

 

CUMHURBAŞKANI VE BAŞBAKAN BİRLİKTE AÇTI

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Başbakan Davutoğlu, İzmit Körfez Geçişi Son Tabliye Yerleştirme ve İstanbul-İzmir Otoyolu Yalova Altınova-Bursa Gemlik arasındaki bölümünü birlikte açmıştı.

10-003.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.