Bu yıl maliyetlerde düşüş yaşandı

HOF Kömür Kahramanmaraş Yetkilisi Mustafa Uzun gazetemize yaptığı açıklamada bir evin ısınma maliyetleri hakkında bilgiler aktardı.

Yayınlanma:
Güncelleme: 28 Eylül 2019 18:21
Bu yıl maliyetlerde düşüş yaşandı

Isınma maliyetlerinde düşüş olduğunu söyleyen Uzun, kömür fiyatlarının geçen yıla oranla düştüğünü söyledi. Uzun; “Bu yıl normal bir ev için kış aylarında ısınma maliyeti bin 500 lira civarında olacak. Odun fiyatları 500 ile 650 lira arasında değişiyor. Kömür fiyatları da 900 liradan bin 200 liraya kadar var. Kömür fiyatlarında geçen yıla göre ciddi bir düşüş gözlemlendi. Bunun nedenlerinin başında dolar kurunun düşmesi ve ana yüklenici firmaların indirime gitmek zorunda kalması oldu. Ama odun fiyatlarında aynı durum söz konusu değil. Geçen yıla göre çok olmamakla birlikte düşüşler yaşandı” dedi.

SEKTÖR DOĞALGAZA YENİK DÜŞÜYOR

Doğalgazın vatandaşlara daha cazip gelmesinden dolayı sektörde gerileme olduğunu belirten Uzun; “Sektörümüz son yıllarda iyice gerilemeye başladı. Vatandaşlara daha cazip gelmesinden dolayı doğalgaz yaygınlaştı. Cazip olduğu için vatandaşlar tercihlerini doğalgazdan yana kullandı. Bu duruma karşı yapacak hiçbir şeyimiz yok. Farklı alanlara yatırımlar yapmak zorunda kalıyoruz.  Sektörün tamamen öleceğini düşünmüyorum çünkü kırsal mahallelerimizde halen odun kömüre olan rağbet devam ediyor. Ama sektörün son temsilcileri olduğumuz söylenebilir” ifadelerini kullandı.

Uzun, devam eden açıklamasında odun ihaleleri hakkında önemli söylemlerde bulundu. İhale sonrası denetimlerin daha dikkatli yapılması gerektiğini belirten Uzun; “Kamu kurumlarımızda odun-kömür ihaleleri oluyor. Bu ihalelerimizi genelde şehir dışı firmalar alıyorlar. Bu konuda düzenlemeler yapılarak yerli firmalarımızı kalkındırmak adına çalışmalar yapılmalıdır. İhale süreci ve ihale sonrasının takip edilmesi gerekiyor. İhale şartlarına uygun ürün odun verildiği zaman maliyeti kurtarmıyor. Malı teslim alan yetkililerin iyi bir şekilde araştırması ve kontrol etmesi gerekiyor. İhale şartnamesine göre kabul edilmeyecek odun dağıtımı yapılıyor” diyerek açıklamalarını sonlandırdı.

KAYNAK: Maraştanhaber

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.