Bu sadece ön adım, devamı gelecektir

Avukat, Gazeteci-Araştırmacı Yazar Serdar Erdoğanyılmaz, Yeni Yargı Reformu Paketine ilişkin sorularımızı yanıtladı.

Yayınlanma:
Güncelleme: 21 Kasım 2019 12:47
Bu sadece ön adım, devamı gelecektir

Erdoğanyılmaz; “Bu çalışma sadece bir ön adımdır. Diğer adımlar da sırayla gelecektir” ifadesine vurgu yaptı.

YENİ YARGI REFORMUNU NASIL DEĞERLENDİRİYORSUNUZ? GEREKLİ MİYDİ?

Yargı reformu yıllardır beklenen bir çalışmaydı. Geçtiğimiz on yıl içinde Anayasa maddeleri değişti, kanunlar değiştirilip güncellendi. Bu değişimin yargı reformu ile takviyesi gerekiyordu ki geç de olsa gerçekleşti. Bu çalışma sadece bir ön adımdır. Diğer adımlar da sırayla gelecektir. Çünkü yargıda değişmesi gereken birçok konu beklemektedir.

EN ÖNEMLİ GÖRDÜĞÜNÜZ AÇILIM HANGİSİDİR?

İnsan haklarının korunması gereksinimi ile ön plana çıkan Temel Hak ve Özgürlükleri güçlendiren düzenlemeler bence en önemli açılımdır.

BAZI BARO BAŞKANLARININ METİN FEYZİOĞLU’NA GÖSTERMİŞ OLDUĞU BİR TEPKİ VAR. BUNU NASIL DEĞERLENDİRİYORSUNUZ?

Feyzioğlu’nun gösterilen tepkilerin temelinde siyasi düşünce farklılıkları yatmakta olup olağan karşılıyorum. Demokrasilerde, özellikle hukukla ilgili ortamlarda bu tür tepkiler mutlaka olur ve olmalıdır.

REFORMDA AVUKATLARI İLGİLENDİREN EN ÖNEMLİ UNSUR NEDİR?

Avukatlık Kanunu’na getirilen düzenlemelerle Avukatlık mesleği biraz daha liyakata dayandırılmaya çalışılmıştır. Hukuk mesleklerine giriş sınavı getirilerek avukat olmak için bu sınava girilme şartı konmuştur. Bir de 15 yıl avukatlık yapmış kişilere yeşil pasaport imkânı sağlanmıştır.

REFORMUN ÜLKEYE KATTIĞI DEĞER SİZE GÖRE NEDİR?

Her reform ülkeye bir yenilik getirir. Yargı reformu da hukuk düzenimizdeki yeniliklere önemli bir adım olmuştur. TBMM’de görüşmeler yapılırken de muhalefet ile yakın diyalog kurularak ortak noktalar bulunmuştur ki bence en önemli nokta buradaki birlikteliktir.

Yargıda en çok şikâyet konusu olan, uzun süreli yargılamaları önleyerek yargının hızını ve gücünü artırmak amacıyla bazı değişiklikler yapılmıştır. Eksiklerine rağmen özellikle ceza davalarını hızlandıracak hükümler getirilmiştir.

İnsan hakları ve özgürlük esaslı değişiklikler ile de tutuklama süreleri kısaltılmış sorgu sisteminde de yenilik getirilmiştir.

Sonuç olarak, Yargı Reformu ülkemiz için beklediğimiz önemli bir çalışma olmuştur. Gelecekte atılacak yeni adımlar için de kılavuz niteliğindedir. İnsan haklarına dayalı her türlü reformun arkasında olmalıyız. Yılların olumsuz birikimini ancak reformlar yaparak düzelteceğimize inanıyorum.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.