Biber çiftçiyi üzdü, domates ise güldürdü

Biber çiftçiyi üzdü, domates ise güldürdü

Yayınlanma:
Güncelleme: 03 Mayıs 2017 10:44
Biber çiftçiyi üzdü, domates ise güldürdü

Antalya’da son bir aydır etkili olan sıcak hava birçok sebzenin fiyatını düşürdü. Kış mevsimine oranla sebze fiyatlarında en çok düşüş ocak ayının zam şampiyonu biberde yaşanırken, Rusya’nın ihracat kapılarını açmasını bekleyen domatesin fiyatı ise arttı. Kışın 1-1,5 liradan alıcı bulan domates yüzde 500’e varan bir artışla 5 liradan satılıyor.

Türkiye’nin sebze ve meyve başkenti Antalya’da, son bir ayda sıcaklığın 25 derecenin üstünde seyretmesi, sebze fiyatlarını etkiledi. Antalya Yaş Sebze ve Meyve Toptancı Halinde domates dışında tüm sebzelerde kış ayına nazaran büyük ölçüde düşüş yaşandı. 2017 Ocak ayında 7 liraya kadar çıkarak zam şampiyonu olan sivri biber, mayıs ayı itibariyle 1 ila 1,5 liradan satılırken, yine kışın 6 liradan alıcı bulan kabak 80 kuruş, 2,5 liradan alıcı bulan salatalık ise 50 kuruştan satılıyor. Rusya’nın ihracat kapılarını açmasını bekleyen domates ise, çiftçinin yüzünü güldürüyor. Kışın 1-1,5 liradan alıcı bulan domates, yüzde 500’e varan artışla 5-6 liradan satılıyor.

 

"En büyük pazar İstanbul ama yetersiz kalıyor"

İhracatçı ve üreticiler, sebze fiyatlarındaki düşüşün temel nedenini yüksek üretim, domatesteki artış sebebini ise kış aylarında uzun süren soğuk hava dalgası ile ihracat durgunluğu olarak görüyor. Domatesin son bir aydır yükselişte olduğunu kaydeden çiftçilerden Salih Koyun, "Geçen aya nazaran fiyatlar domateste yükseldi. Rusya diyorlar ama Rusya’dan kaynaklanmıyor. Geçen ay 1-1,5 arasındaydı, şuanda 5 liraya kadar çıkıyor. Diğer ürünlerde ise düşüş var. Sıcaktan dolayı kaynaklanıyor" diye konuşurken, pazarcılıkla uğraşan Ömer Okumuş ise üretim bolluğundan ötürü biber fiyatlarının düştüğünü belirterek, "Biberin bu sene yüzü gülmedi. Kışın soğuktan dolayı tonaj olmuyordu. Soğuklar da aşırı geçti. Çiftçi bunun yanında çok masrafa girdi. Biber üreticileri fazla para kazanmadı" dedi.

İhracatın biberde ağır işlediğini de belirten Okumuş, üretim fazlalığından dolayı iç piyasadaki en büyük pazar olan İstanbul’un tüketimde yetersiz kaldığını söyledi.

 

"İhracatın olmayışı domatesi tavan yaptırdı"

İhracatçı Erol Yavuz da, domatesteki fiyat yüksekliğinin sebebini, kış ayında uzun süren soğuk hava dalgası ve buna karşılık çiftçinin ürününü koruması olarak gösterdi. Yavuz, "Çiftçiler odun kömür yakarak mallarını korumaya çalıştı. Havaların soğuk gitmesi malların iyi çıkmaması, malların tonajını düşük çıkardı. İhracatın da olmayışı domatesi tavan yaptırdı. Yurt dışına ihracatı yok, biber çok olduğu için iç piyasada da erimiyor. Biber çok pahalı gitti kışın ama hava sıcak olunca fiyatları düşüyor" ifadelerini kaydetti.

KAYNAK:

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.