Beslenme programları bireye özel olmalıdır

Diyetisyen Zuhal Pak, vücudun ihtiyaçlarını doğru karşılayan beslenmenin yaşam kalitesini artırdığına ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Pak; “Mucizevi diye tanıtılan bitki çayı diyetleri ve çok düşük kalorili diyetlerden uzak durulmalıdır” dedi.

Yayınlanma:
Güncelleme: 28 Ekim 2019 11:26
Beslenme programları bireye özel olmalıdır

Beslenme programlarında bireyin fiziki durumunun önemli ve kişiye özel olması gerektiğini vurgulayan Diyetisyen Zuhal Pak; “Beslenme programları kişiye özel olmalıdır. Kişinin boy, kilo, yaş, cinsiyet, fiziksel aktivite ve sağlık durumuna uygun bir beslenme programı oluşturulur. Başkasına ait beslenme programını kendimizde uygulamak ya da alanında uzman olmayan kişilerin verdiği tavsiyelere uymak ciddi sağlık problemleri yaratabilir. Bununla birlikte kişinin özelliklerini dikkate almayan diyetler, kısa sürede hızlı kilo kaybı sağlayan şok diyetler, tek tip besine dayalı diyetler, mucizevi diye tanıtılan bitki çayı diyetleri ve çok düşük kalorili diyetlerden uzak durulmalıdır” dedi.

BESLENMEYİ TEK ÇEŞİDE İNDİRGEMEMELİYİZ

Doğru beslenmenin en önemli unsuru kişiye uygun diyet programıyla başladığının altını çizen Pak; “Her gün çeşitli yayın organlarında beslenme konusunda bir takım haberlerle karşılaşmaktayız. Bunların bir kısmı bilimsel olmasına rağmen bazıları ise bundan tamamen uzaktır. Bizler beslenmeyi tek bir çeşide veya yönteme indirgeyemeyiz. Bu konuda bilimin öncülüğünde ilerleyerek doktor ve diyetisyenlerle birlikte hareket etmelerini öneririm. Doğru beslenme öncelikle kişiye uygun diyet programının hazırlanmasıyla başlar. Kişi günlük beslenmesinde yeterli miktarda protein, karbonhidrat, yağ, vitamin ve mineralleri dengeli bir şekilde almalıdır. Yediklerinin içeriğine dikkat etmeli ve etiket okuma alışkanlığı kazanmalıdır. Genel anlamda doğru beslenme vücudun ihtiyaçlarını karşılayan, yaşam kalitesini arttıran, uygulaması zor olmayan ve bunu yaşam tarzı haline getirilen olmalıdır” ifadelerini kullandı.

SAĞLIKLI BESLENME BİLİNCİ ARTTI

Diyetisyene olan rağbetin sağlıklı olma bilincinden ileri geldiğine değinen Pak; “Toplumda obezite oranında ciddi bir artış görülmektedir. Bunun yanı sıra yanlış beslenme sonucu ortaya çıkan hastalıklar da artmaktadır. Böyle bir durumda insanların bilinçlenmesi ve sağlıklı beslenmeyi öğrenebilmesi için biz diyetisyenlere ihtiyaç artmaktadır. Bu ihtiyacı karşılayabilmek için elbette artış göstermeli ve bu olması gereken güzel bir sonuçtur. Ayrıca insanlarda sağlıklı olma bilinci ve daha formda görünüme kavuşma algısı da arttığı için bizlere duyulan ihtiyaç fazlalaştı. Biz diyetisyenler olarak da gelen danışanlarımızı doğru bir şekilde yönlendirip, başarılı sonuçlar ortaya çıkaracağımıza inanıyorum” söylemlerine yer verdi.

YEMEK KÜLTÜRÜMÜZ OLDUKÇA ZENGİN

Yöremize ait yemek türlerinde doğru beslenmeyi sağlamak için nelere dikkat edilmesi gerektiğini altını çizen Pak; “Bulunduğumuz yörede oldukça zengin bir yemek kültürü var. Yöremizin yemekleri oldukça lezzetli olmakla birlikte maalesef kalori değerleri yüksektir. Bizler bu yüksek kalori değerlerini daha ılımlı hale getirebilmek için; porsiyon miktarını ve aralığını düşürmek, yağ oranını olabildiğince az tutmak, basit şeker kullanmamak, tuz miktarını azaltmak, beyaz un yerine tam buğday unu kullanmak yapabileceğiniz bazı değişiklikler olabilir” diyerek sözlerini sonlandırdı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.