Bedelli askerlik bekleyenlerin talebi! Yaş 25 bedel 15

Askerlik çağı gelmiş ama askerlik ödevini yerine getiremeyen binlerce gencimiz sabırsızlıkla bedelli askerliğin çıkmasını bekliyor. Bedelli Askerlik Platformu Başkanı Ferhat Doğan ile yaşanan son süreci konuştuk.

Yayınlanma:
Güncelleme: 29 Haziran 2018 09:44
Bedelli askerlik bekleyenlerin talebi! Yaş 25 bedel 15

En son 2014 yılında yaklaşık 200 bin kişinin başvurduğu bedelli askerlik, kamuoyunu en çok meşgul eden konulardan birisi. Askerlik hizmetini yerine getiremeyen milyonlarca gencin gözü kulağı çıkacak bedelli askerlik kanununda.

Konuyla ilgili Binali Yıldırım “5.5 milyon kişinin birikme yaşadığını ve bu sorunun bir şekilde çözülmesi gerektiğini” açıklamıştı. Daha sonraki açıklamada ise 24 Haziran seçimlerinden önce Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın "Bedelli askerlik gündemimizde. Seçimden hemen sonra bedelli askerlik dosyası masamda olacak" açıklaması milyonlarca genci heyecanlandırmıştı.

Öte yandan geçtiğimiz günlerde Başbakan Yardımcısı Bozdağ, bedelli askerlik konusunun 1 Ekim'e kadar verilen aranın ardından parlamentoda gündeme gelebileceğini belirtmişti. Gündeme fazlasıyla meşgul eden bedelli askerlik konusunu Bedelli Askerlik Platformu Başkanı Ferhat Doğan ile konuştuk.

Ferhat Doğan, Bedelli askerlik beklentilerinin yaş konusunda 25, ücret konusunda ise en fazla 15 bin lira olduğunu belirtti. Doğan ayrıca, belirlenen ücret konusunda da vatandaşların faiz denizine itilmemesini istediklerini belirterek, “Uygun ödeme koşullarında bir plan yapılabilir. Devlet bankaları bu konuda çalışma yapabilir” şeklinde konuştu.

İşte bedelli Askerlik Platformu Başkanı Ferhat Doğan’ın açıklamaları:

10 milyon vatandaşı ilgilendiriyor

Ferhat Doğan Bedelli askerliğin 5,5 milyon kişiyi ve dolaylı olarak da ailelerini sayarsak 10 milyonun üzerindeki vatandaşı ilgilendirdiğini belirterek “3 yıldır bunun mücadelesini veriyoruz. Bu konuda sayısız kampanya yaptık. Bedelli konusunu gerektiği kadar gündeme getirdik ve son seçim döneminde de siyasilerin en öncelikli vaatlerinden biriydi. Artık bunun çıkacağını hepimiz biliyoruz. Bundan sonra bizim kitlemiz içinde de genel kanı yaş ve ücretinin herkese hitap edecek şekilde düzenlenerek yasalaştırılması yönünde” ifadelerini kullandı.

Meclis’in yemin töreninden sonra bedelli konusu ele alınacak mı?

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ'ın, bedelli için "1 Ekim'den sonra görüşülecektir" açıklamasını değerlendiren Doğan, “1 Ekim her zamanki Meclis açılış tarihi… Bu tarihin yeni yönetimle nasıl olacak bilen yok. Temmuz itibarıyla yeminlerin edildiği ve Meclis Başkanının seçildiği kısa süreli mesaisinde bedelli askerlik konusu diğer vaatlerle ele alınacak mı? Bu sorunun cevabını merak ediyoruz. Artık bedellinin en uygun takvimle çıkarılacağı günü bekliyoruz. İsteriz ki hemen çıkarılsın. Çünkü arkadaşlarımız GBT sorunu yaşıyorlar ve isteyenlerin yazılar gittiğinde işsiz kalabiliyorlar, bunun tedirginliği var.” dedi.

Yaş 25 Bedel 15

Bedelli askerlik bekleyenler gençlerin yaş ve ücret konusunda beklentilerine de değinen Doğan, “Biz yola Yaş 25 Bedel 15 sloganıyla çıktık. Kampanyalarımızı bu yönde yaptık. Tek isteğimiz var bu sorunu yaşayan bütün vatandaşlar bu sorundan kurtulsun. Bedelli askerlik ücreti en uygun şartlarda çıkarılsın. Bu sorunu ülke gündeminden kaldıralım ve vatandaşın bu konudaki refah düzeyi artsın.” diye konuştu.

Faiz denizinin kucağına itilmek istemiyoruz

Bedelli askerlik kanunu yasalaştığında belirlenen tutar üzerinden bir kolaylık sağlanmasını da beklediklerini ifade eden Doğan, “Bedelli askerlik ücretinin ödemesiyle ilgili devletimizden ödeme kolaylığı istiyoruz.  İlgili muhataplarımıza bu isteğimizi ileteceğiz… Çünkü sanılan gibi bizler zengin değiliz. Gelir düzeyimiz öyle her bedeli ödeyebilecek düzeyde değil. Bir önceki bedelli 18 bin olduğundan herkesin kafasında en fazla 18 bin rakamı var.. Bizim talebimiz 15 bindi… Bunun altı olsa keşke.. Aynı zamanda bu 15 bin konusunda bizleri faiz denizinin kucağına itmemelerini istiyoruz. Gerekirse devletin bu konuda çalışma yapması daha doğru olacaktır. Devlet bankaları üzerinden bu konuda çalışma yapılabilir.. Çünkü 2014 yılında tek seferde 18 bin tl istendi bunu tamamlayamayan arkadaşlarımız oldu." dedi.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.