BALSUYU:GENÇLERİMİZE TARİH BİLİNCİ VE ŞUURU VERMELİYİZ

ÇMS Tekstil Yönetim Kurulu Başkanı Ökkeş Şeref Balsuyu, 12 Şubat Kurtuluş Bayramımız ile ilgili olarak şunları söyledi:

Yayınlanma:
Güncelleme: 14 Temmuz 2020 12:51
BALSUYU:GENÇLERİMİZE TARİH BİLİNCİ VE ŞUURU VERMELİYİZ

“12 Şubat Kurtuluş Bayramı, benim gözümde bir kahramanlık destanıdır.  Maraş halkının, büyük zorluklar içerisinde; namusunu, özgürlüğünü ve hürriyetini koruma adına bir araya gelip yekvücut, düşman güçlere karşı savaştığı ve başarılı olduğu bir destandır. Sıradan bir direniş hadisesi değildir. 12 Şubat, bundan dolayı bayram olarak kutlanmaktadır. Tabi ki, daha iyi kutlama şekilleri mümkündür.  Çocukluğumdaki bayramdan örnekler anlatmak istiyorum. Bayramdan bir hafta ya da 10 gün önce çeteler oluşur, mahalle aralarında dolaşırdı. Daha sonra da 12 Şubat günü şehrin en işlek caddesinde, protokol önünde bir resmi geçit yapılarak biterdi. Tabi ki bunun kapsamı genişletilebilir. Kapsamı genişletme, şu açıdan önemli: Geçmişini bilmeyen, geleceğini kuramaz. Hem bizler için önemli, hem de yeni neslin, bu ülkenin, bu şehrin nasıl zorluklarla, hürriyetine ve özgürlüğüne kavuştuğunu bilmeleri açısından lazımdır. Bunları bilecek ki, geleceklerini ona göre kurabilsinler. Tarih bilinci ve şuuru çok önemli bir kavramdır. Tarihini, geçmişini bilmeyen milletlerin, geleceğini tesis etmeleri zordur. Bu noktada tarih,  geleceği tesis etmede insanlara bir ışık vazifesi görür. Bu, bin yıl önce de böyleydi, binlerce yıl sonra da böyle olacaktır. Bu, bir gerçektir. Bunun için, bu etkinliklerin daha kapsamlı bir şekilde yapılmasında fayda vardır.

Okullarımızda öğrencilere anlatılması, bunlarla ilgili yarışmaların düzenlenmesi, çocukların ve çalışmaların ödüllendirilmesi gerekir. Bu meseleye sivil toplum kuruluşlarının da sahip çıkmasında fayda var. Bu önemli günümüz, bir günlük kutlamaya sıkıştırılacak bir hadise değildir. Bunun Japonya’da örneği var. Tarih bilinci ve şuuru oluşturma adına gençlerin geçmişini tanıması gerekir. Bu hadiselerin iyi anlatılması, gençlerimize bir motivasyon sağlayacaktır, onların hayata bakışını etkileyecektir. Onları daha dinamik kılacaktır. Buna benzer şekillerde kapsamı genişletmekte fayda var.

KURTULUŞ MÜCADELEMİZ FİLMLEŞTİRİLMELİ

Maraş’ın kurtuluşu ile ilgili film çekilmesi, son 10 -15 yıldır değişik zamanlarda, özellikle de her yıl Kurtuluş Bayramı’nda gündeme gelen ve maalesef Bayram kutlandıktan sonra da gündemden düşen bir konu. Bununla ilgili, yaklaşık 3-4 yıl kadar önce, İstanbul’dan bir yönetmen arkadaşımız gelmişti. Çok ciddi bir alt yapıyla ve hevesle gelmişti. Bu konuda benimle de görüştü. Başarılı, özellikle belgesel hazırlama konusunda uzmanlaşmış bir arkadaş.  O zaman bu arkadaşımızla beraber değişik kurum ve kuruluşlarla görüştük. Bunun bütçesinin karşılanması hususunda, maalesef bir birliktelik sağlayamadık.  Tabi ki bu manada, 12 Şubat Kurtuluş Bayramı’nın, o zamanki mücadelenin filmleştirilmesinde çok büyük fayda var. Böyle bir projeyle ortaya çıkan varsa, desteklemek lazım.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.