ATTAROĞLU: HER ZAMAN BİRLİKTE HAREKET ETMELİYİZ

Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Üyesi Haluk Attaroğlu, birlikte hareket etmenin iş dünyasına canlılık getireceğini söyledi.

Yayınlanma:
Güncelleme: 14 Temmuz 2020 12:51
ATTAROĞLU: HER ZAMAN BİRLİKTE HAREKET ETMELİYİZ

Firmanız hakkında bilgi verir misiniz?

Likra Madeni Yağ Ticaret ve Sanayi Ltd. Şirketi, 20 yıl önce Mustafa Toprakkale, ve ben Haluk Attaroğlu olmak üzere, iki ortak tarafından kurulan bir şirkettir. Faaliyetimiz, endüstriyel ve otomotiv yağlar distribütörlüğünü yapmak. Bu distribütörlüklerde de  Shell, Mobil ve Opet yağlarının bayiliğini yapmaktayız. Kahramanmaraş ve ilçelerine hitap ediyoruz.

Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası (KMTSO)’daki göreviniz ne kadar süredir devam ediyor?

Bir dönem önce, meclis üyeliği altında başladım. 14. Grup olan Akaryakıt, Madeni Yağ ve Otogaz sektöründe  meclis üyeliği olarak başladım. Daha sonra Yönetim Kurulu üyesi oldum.

KMTSO, bizim dışa açılan yüzümüz. Sizce oda, bizi dışarıdan yeterince temsil ediyor mu? Odanın faaliyetlerinden memnun musunuz?

Genelde memnunum. Fakat daha iyi olabilir mi, düşünülür. Çünkü odayı çalıştıranlar, yine buradaki esnaf ve fabrikatörlerdir, meclis üyeleridir. Meclis üyeleri olaya daha çok vakıf olurlarsa, daha çok taşın altına elini koyarlarsa, daha iyi çalışacağını zannediyorum.

Emsal illerle KMTSO’yu kıyasladığımızda, biz iyi bir yerde miyiz?

Çok iyi diyemeyiz, ortalardayız. Gaziantep, Kayseri, gibi büyük şehirlerin ortasında kaldığımızdan, onlar gibi faaliyet gösteremiyoruz ama daha iyi olacağından eminim. Her zaman daha iyisi yapılabilir. Amaç birlik ve beraberliktir. Örneğin bir seçim zamanı, ya da bir şey olacağı zaman, ortak akıl diyoruz. Ama bir türlü bu ortak aklı bir arada buluşturamıyoruz. Onun için bir yerde birleştirip de tek ses olarak çıkarsak daha iyi olacağından eminim.

Odanın, Tomsuklu ve ıslah edilerek organize sanayi bölgesi statüsü kazandırılacak yerlerle ilgili, bir çalışması vardı. Bunu nasıl değerlendiriyorsunuz?

Bence bu çok başarılı bir kazanım. Çünkü Kahramanmaraş, konum itibariyle fazla bir arazisi yok. Var ama düzgün olanı yok. Bunun en güzeli, Tomsuklu. Çünkü fazla dönüme sahip çok yerimiz yok. Kahramanmaraş Altı dediğimiz yer, hepsi tarım alanıdır. Kayseri Yolu ve şimdiki Organize Sanayi Bölgesi (OSB) civarı, Kahramanmaraş’ın gelişmesine açık olan yerlerdir. O yüzden Tomsuklu uygun bir yer ve çok büyük bir kazanımdır.

Oda, siyasetçilerle barışık mı? Beraber hareket edebiliyorlar mı?

Şu an için barışık. İstişare de yapıyoruz. Onlar da bize yardımcı oluyorlar. Tabi ki bu konuda siyasilerle tam anlamıyla ortak akılda buluşmamız lazım. Barışık şekilde devam ediyoruz.

Odada küçük ve orta büyüklükte işletmeler (KOBİ)’le ilgili çalışmalar yapılıyor mu? Yapılmalı mı?

Yapılmalı. Yapılıyor fakat çok az. Örneğin, kuyumculukta, ayakkabıcılıkta, açılımlar yapılmalı. Bizde şu anda tekstil, metal eşya ve biber gibi sektörler ön planda. Bunların yanında, değişik sektörlerimiz olmalı. Dondurmamız dünyada biliniyor ama o sektörle ilgili de çalışmalar yapılmalı. İşte bu çalışmalarla ilgili olarak, mecliste bulunan üyelerin bu konuyu tartışması lazım. Bu yüzden mecliste, ‘Ben, bu işi yaparım.’ diyenlerin bulunması lazım.

Odada bir ar-ge çalışması var mı? Firmaların önünü açma adına, gerekli mi?

Bence gerekli. Küçük sanayicilerin hepsini dış fuarlara götürmeliyiz. Orada bazı şeyleri görmeli. Bu konu çok önemli ve Kahramanmaraş’ın gelişmesinde en önemli paya sahip. Bugün dünyada çok büyük firmalar, ciroları milyon dolarları bulan firmalar, ar-ge’ye ciddi bütçeler ayırıyor.

Meslek komiteleri odada aktif mi?

Bağlı olduğum grup adına söyleyeyim. Biz her ay komitemizi yapıyoruz. Yine onu da, meclis üyesi arkadaşların ve meslek komitesi başkanlarının, organize etmesi lazım. Bizlere bağlı yani.

Odada nasıl bir yönetim olmalı? Yönetimde kimler olmalı?

Odada mesleğinde öne çıkmış, Kahramanmaraş için elini taşın altına koyacak, meslekleriyle alakalı düşünceleri olan, ‘Ben çalışırım.’ diyen insanların olmasını arzu ediyorum. Yani bu, ben değilsem ben de olmayayım zaten. Ben orada bir iş yapamayacaksam, benim de orada bulunmamam lazım. Burada, vizyon sahibi olanları arzu ediyorum. Kişilere bağlı olmamalı. Mantıklı olan budur. Kim olursa olsun, siyasi görüşü ne olursa olsun, hangi partiden  olursa olsun, hepsinin orada olması lazım. Orası halkın yeri. Çünkü burada çalışacakların hepsi, bu memleket için çalışıyor olacak

Odaya kayıtlı üyeler arasında bir birliktelik var mı? KMTSO olarak birlikte hareket etme ruhunu yakalamış mıyız?

Kahramanmaraş’ta, içinde bulunduğumuz durumdan dolayı bir birlikteliğimiz olmuyor. Sadece odada değil, her kurumda, her türlü birlik ve beraberlik içinde olmamız lazım. Gaziantep, Kayseri şöyle, böyle şeklinde örnek veririz. Biz, neden birlik içinde yaşamayalım? Neden birbirimize kıskançlık gözüyle bakıyoruz? Örneğin, bir başkası bir iş yapıyor, bir fabrika kuruyor, bunda ben de faydalanıyorum. Herkes faydalanıyor. Yani birlik ve beraberlik içerisinde, odada şu an görünen haliyle devam ediyoruz. İstifade eden arkadaşlarımız da bizim canımız ciğerimiz. Hepsini çok seviyoruz, hep beraberiz. ‘Bu memleket için yapacaklarım var.’ diyen kim varsa, gelsin, hep  beraber yapalım. Şu andaki KMTSO Başkanımız da, bunu  istiyor zaten. Bu memleket için biz ne yapabiliriz, onun derdine düşelim. Kişilerle bizim hiç bir işimiz yok. Memleketimizde çok iyi insanlar var.

Yeni dönemde hizmet etmeye devam etmeyi düşünüyor musunuz?

Eğer yeni gelecek yönetimde bana bit görev verilirse buna talip olabilirim. Eğer benden daha iyi yapacak biri olursa da ona bırakırım. Ama bana görev verilirse, bunu şeref yaparım. Ama verilmezse, ‘Neden verilmedi?’ şeklinde sitemim olmaz. Yani ben mecliste olmasam da çalışırım. Ben milliyetçiysem, ben orada olsam da, olmasam memleket için hizmete hazırım.

Eklemek istediğiniz başka bir konu var mı?

Bu çalışmanızdan dolayı çok memnun oldum. Bunu, senede bir defa değil de, örneğin 3 ayda bir falan olması daha iyi olur. Bizim görmediğimizi, siz bazen çok daha iyi görebiliyorsunuz. Biz, gazetecilerle olan diyaloglarımızda eksiğiz. Oysa bizim daha iyi çalışmamıza vesile oluyorsunuz.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.