Hüseyin Yılmaz

Hüseyin Yılmaz

AŞURE GÜNÜ VE AŞURE ORUCU

2 Ekim 2016 Pazar günü 1 Muharrem 1438, yeni hicri yılımız başladı. 11 Ekim 2016 Salı günü de 10 Muharrem. Yani aşure günü.

 Peygamber SAS Efendimiz Aşure Gününde oruç tutmayı tavsiye buyurmuştur. Mekke-i Mükerreme’deyken, hicret etmeden önce de tutmuştur; Medine’de iken de tutmuştur. Peygamber SAS Efendimiz İbn-i Asakir, İbn-i Cerir ve Ahmed ibn-i Hanbel’in (Rahmetullahi aleyhim ecmain) rivayet ettikleri bir hadis-i şerifte buyuruyor ki:

            “Aşure gününde oruç tutunuz, ama, yahudilere muhalefet ediniz!” (Ramuz-el Ehadis309/4) “Yahudilere muhalefet edin! Öncesinden ve sonrasından bir gün oruç tutun!” Yani dokuzunu ve on birini de oruç tutarak, onlardan farklılığı ortaya koymak istiyor.

            Bu konuda başka hadis-i şerifler de var. Mesela, Deylemi’nin Abdullah ibn-i Amr RA’dan naklettiğine göre, sevabını belirtmek için buyurmuş ki:

 “Kim zinet günü orucunu tutarsa, senenin öteki oruçlarından tutamadıklarını telafi etmiş olur.” RE. 426/6 Ziynet günü, Aşure günü demektir. Mesela Zilhicce’nin oruçları vardı, Arefe gününün orucu vardı, Şevval’in oruçları vardı. Aşure günü oruç tuttu mu, senenin öteki günlerinde oruç tutulsa sevap kazanılacak olan oruçlardan, yolculuğu, mazereti, hastalığı sebebiyle kaçırdığı oruçlar varsa, onları da telafi etmiş oluyor. Yani onların sevaplarını da yakalamış oluyor. O bakımdan bu gün oruç tutmak uygundur diye Efendimiz beyan etmiş oluyor.

Diğer bir hadis-i şerifte var. Bir gün sabahleyin ashabına ilan ettirmiş Peygamber Efendimiz. Ahmed ibn-i Hanbel’in, Buhari’nin, Müslim’in, Tirmizi’nin Selemetübnül-Ekva’ RA’dan ve Müslim’in de bir başka hanım sahabiyeden rivayet ettiği bir hadis-i şerif. Buyuruyor ki Efendimiz:

 “İnsanlara seslen, ilan eyle!” demiş, belki Bilal-i Habeşi RA’a, belki başka bir zata... Ama umumiyetle ezanı ve böyle ilanları gür sesli Bilal-i Habeşi Hazretleri’ne ilan ettirirdi Efendimiz. “İnsanlara seslen, ilan eyle ki, bugün şimdiye kadar bir şey yemiş olan da, yemiş olsa bile, biraz bir şeyler atıştırmış olsa bile,  günün geriye kalan zamanında oruç tutsun!” Yani yemiş bile olsa, ondan sonra yemesin, yine o sevabı kaçırmayacak, kaçırmamış olacak demek ki, Efendimiz böyle tavsiye ediyor. “Ama yememiş olan da yemesin, oruç tutsun! Çünkü bugün Aşure günüdür.” RE. 67/4 Yani oruç tutmak iyidir demek istiyor Peygamber Efendimiz. Hatta yemiş olanların bile, bundan sonra bir şey yemeyip aç durarak, yemeden durmasını tavsiye etmiş oluyor.

İşte bu sebeplerden, Efendimiz de kendisi tuttuğu için,  Aşure gününde oruç tutmak sevap

Bundan başka Aşure günüyle ilgili olarak size hatırlatacağım şeylerden bir diğeri: Bu günde eğer çoluk çocuğunuza, evin içine, yiyecek, içecek çok şeyler alır da, evde bolluk, bereket olursa, bu da uygun olur. Bunu da yapın! Bu hususta da iki hadis-i şerifi okumak istiyorum size. Birisi Ebu Said el-Hudri Hazretleri’nden, Tayalisi, Mevahibü Ledünniyye ve diğer kaynaklarda İbn-i Mes’ud’dan; İbn-i Abdilber’de, İbn-i Hibban’da, Beyhaki’de, İbn-i Adiy’de Ebu Hureyre RA’dan şöyle rivayet edilmiş:

 “Kim çoluk çocuğuna, aile halkına aşure gününde bir genişlik, bolluk sağlarsa; yiyecek, içecek, giyim, kuşam hususunda evde şöyle bir şenlik, bolluk olursa; çarşıdan bir şey alınıp eve getirilirse; Allah da ona, böyle yapan aile reisine bütün sene içinde tamamen bolluk bereket ihsan eder, genişlikler, rızık ve nimet çokluğu bahşeder.” RE. 446/5  Bir hadis-i şerif bu...

Bu konuda diğer bir hadis-i şerif Cabir RA’dan:

 “Kim bizzat kendi şahsı üzerine ve ailesi üzerine Aşure gününde bolluk ve genişlik sağlarsa; yani nimet, yiyecek, içecek, giyecek konularında bol bol, cömertçe ikram ederse, sağlarsa; Allah-u Teala Hazretleri o senenin öteki günlerinde de ona bolluk, bereket, genişlik ihsan eyler.” RE. 446/6

Demek ki aşure gününde, çarşıya pazara çıkacağız; filelerimizi, çantalarımızı dolduracağız. Tabii bir de bu aşure gününde, bizim örfümüzde bir şey daha var; aşure tatlısı …Bu, evlerde gelenek olarak, töre, adet olarak yapılıyor. Konu komşuya da dağıtılıyor. Bu da güzel bir şey. İslam da muhabbete çok önem veriyor. Yani Müslümanlar arasında muhabbet olması, insanlar arasında, komşular arasında geçim olması; ailenin fertleri arasında sevgi, saygı olması; milletin fertleri arasında böyle uyum ve sevgi, bağlılık, muhabbet olması çok önemli...

Bu köşenin içeriği SON PEYGAMBER PLATFORMU’ nun katkılarıyla,  KUR’AN’IN ANLAMIYLA BULUŞMAK  PLATFORMU tarafından hazırlanmıştır.  Ayet mealleri Hasan Tahsin  Feyizli'nin  Hazırladığı Feyzü'l Furkan Açıklamalı Kur'an-ı Kerim Meali’nden alınmıştır.  

231.jpg

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.