Asırlardır hafız yetiştiren camide yangın

Asırlardır hafız yetiştiren camide yangın

Yayınlanma:
Güncelleme: 12 Aralık 2016 16:34
Asırlardır hafız yetiştiren camide yangın

Kahramanmaraş Onikişubat İlçesi’ne bağlı Şehit Evliya Mahallesinde bulunan Acemli Camisinde yangın çıktı.

Yangının çıkış nedeni bilinmezken olayca can kaybı yaşanmadı. Olay yerine gelen itfaiye ekipleri alevleri kontrol altına aldılar.

Olayın meydana geldiği camii Kahramanmaraş Tarihi açısından büyük önem taşıyor. İşte Acemli Camisi hakkında bazı bilgiler;

Osmanlı İmparatorluğu'nun son dönem eserlerinden, 345 yıllık geçmişe sahip Kahramanmaraş'taki Acemli Camii, 100 yılı aşan hafız yetiştirme kursuyla, Kuran öğrencilerine hizmeti veriyor.

Osmanlı Padişahlarından Sultan Mehmed Reşad Han döneminde, Hacı İbrahim Evliya tarafından 1912 yılında yeniden yaptırılan tarihi camii ve medrese, şehir merkezinde ilk ve tek Osmanlı eseri olma özelliğiyle dikkat çekiyor. Bir asırdan fazla bir sürede binlerce hafız yetiştirip mezun veren Camii, tarihi dokusu ve manevi atmosferiyle ziyaretçi akınına uğruyor.

İlk kez, beylikler devrinde şimdiki adıyla Şehit Evliya Mahallesi Acemli Caddesi'nde inşa edilen Camii, miladi 1668 yılında Beyazıt Oğullarından Hacı İskender Bey'in isteği üzerine yaptırılmış. Aradan geçen 244 yılda asırlara yenik düşerek yıkılan Camii, 1. Dünya Savaşında dönemin Şeriye Müsteşarı Hacı Evliya Efendi'nin girişimleriyle 1912 yılında camii ve medrese olarak yeniden inşa edilmiş. Tek kubbeli camiler sınıfına giren yapı, kuzey tarafına yerleştirilen üç kubbeli son cemaat yeri ve kuzey doğu köşesinde yer alan tek şerefeli kesme taş minareden oluşuyor. Kubbe, sekizgen kasnak üzerinde yükselmekte ve kasnak profilli silmeli sekiz payanda ile desteklenmiş. Yapıda eklektik üslubun özelliklerini yansıtan benzemeler bulunmaktadır.

Günümüzde hafızlık kursu olarak hizmet veren medresede öğrencilere Hüsn-ü hat ve güzel Kur'an-ı Kerim okuma derslerinin yanı sıra kıraat ilimleri de öğretiliyor. Öğrencilere, temel İslami bilimler, hutbe okuma ve vaaz verme konusunda uygulamalı eğitim fırsatı veriliyor.

 

KAYNAK: Maraştanhaber

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.