Hüseyin Yılmaz

Hüseyin Yılmaz

ANNE VE BABALAR SORUMLULUĞUMUZUN FARKINDA MIYIZ?

 Kutsal kitabımız Kur’ân-ı Kerîm’in Nisâ sûresi 34. âyetinde yüce Rabbimiz“er-Ricâlü kavvâmûne alâ’n-nisâ” buyuruyor ki “Beyler hanımlar üzerine görevlive hâkimdirler.” demektir.

Âyet-i kerîmede geçen ‘kavvâm’ kelimesi; bir şeye bakan, muhafazasınagörevli, işlerini çekip çeviren anlamına gelen ‘kâim’ kelimesinin mübalağasigasıdır. ‘Son derece ileri, ileri derecede kaim’ demek olur. Bu tabir ailedeerkeğin kadına hâkimiyetinin zalimâne ve despotça değil mertçe ve centilmenceolacağına işaret ediyor. Anlaşıldığına göre erkekler evlerinin, eşlerinin, aileve çocuklarının dünyevî ve uhrevî tüm işlerini titizlikle yürütmek, onlarıgörünen görünmeyen her tehlikeden olanca güçleriyle korumak, iki cihan saadetlerinibasiretle sağlamak, maddî ve mânevî menfaatlerini aşırı bir ihtimamla kollamakgörevine, yüce Allah tarafından tayin edilmişlerdir, ama şartlı olarak! Buâyet, bir taraftan erkeğin aile reisliğini tescil etmekle beraber, öbür yandanda kadınların korunup, kollanmasını ihtar eyliyor, kadınların itibar, kıymet vefaziletini gösteriyor. Ve özellikle erkeklere Allah tarafından verilen birsalahiyetin arkasında vazifelerini tam yapmadığı takdirde sorumlu tutulacağıtehdidini de ihtiva ediyor.

Bugün kaç aile reisi, bu sorumluluğun şuurundadır!

Binlerce müslüman aile, karısı, kocası ve çocuklarıyla, İslâm’dan bîhaberyaşıyor maalesef! Onlar için ana hedef para, lüks ve konfor olmuş. Allah’ınemirleri, yasakları unutulmuştur.

Birçok aile de kendi içinde çekişme ve bunalımda; ya bey, ya hanım, ya dayetişen çocuklar İslâmî bilgiden yoksun, imanî şuurdan mahrum durumdadır.

Şaşılacak bir şey ki bazen de hanımların beylerden daha şuurlu olduğu,erkeklerin onları çekip çevirip yönetmesi gerekirken, onların beylerinikurtarmaya çırpındığı görülüyor.

Nitekim ben de gittiğim şehir ve kasabalarda, dolaştığım dış ülkelerdebeylerinden çok daha dindar ve mücahit nice hanımlar gördüm Allah kendilerindenrazı olsun! Onların iman kuvveti, hizmeti, aşkı ve himmeti, maalesef eşleriolan erkeklerde yok. Bu kahraman hanımlar, evin binbir meşakkatli işi ve çocukyetiştirme güçlükleri yanısıra bütçeye malî destek olacak işler yapıyor, namazkılmayan haylaz kocalarını yola getirmeye, inançsız olan eşlerini irşat etmeye,içki içen beylerini vazgeçirmeye, kumara dadanmış aile reislerine çolukçocuklarına karşı sorumluluklarını hatırlatmaya, dışarıdan dost edinmiş vefasızeşlerini eve bağlamaya çalışıp duruyorlar.

Mesela şu anda önümde bulunan mektupta şunlar yazıyor:

“Kocam zalim mi zalim, dinden imandan bîhaber, anlayıştan eser yok,ahlâkını anlatamam, haram helal ayırmaz, faiz yer, benim şahsî emeklilikmaaşımı gaspeder, zekât sadaka vermez, aç yetim gözetmez.

“Baştan ben bununla evlenmeyecektim; o zaman söz verdi; namazımı kılacağım,Allah’ın emirlerini yerine getireceğim diye. 26 senedir sözünde durmadı; şimdiben ümidimi kesmiş gibiyim. Alnı bir defa secdeye gelmiş değil. Dört çocuğum bucahil baba elinde ziyan oldu. Çocuklarıma ben Kur’an öğretiyordum, kendiengelledi, ‘Bu kadar insan cehenneme gidecek de bir tek sen mi cennetegideceksin.’ dedi. Yavrularım şimdi hıristiyanlarla yaşıyorlar, çektiğim vicdanazabını tarif edemem. Yeter ki benim ibadetime dil uzatmasın diye, her ne derseyaparım, yine de yaranamam o zalime; kızar, söylemeye hayâ edeceğim laflarsöyler; ne Allahım, ne dinim, ne Kitabım kalır... Şimdi benim bu adamlaevliliğimi sürdürmem caiz mi?” vs.

Sevgili anne babalar, ilerde böyle berbat kocalık ve aile reisliği yapacakevlatlar yetiştirmeyin. Çocuklarınıza Allah’tan korkmayı, O’nun emirlerineuymayı, yasaklarından kaçınmayı iyi öğretin. Sizin ve bizim asıl işimizAllah’ın rızasını kazanmaktır, şu fâni dünyanın değersiz meşgaleleri, geçicizevk ve eğlenceleri değil. Kendiniz iyi müslüman olun ki çocuklarınız da iyi olsunlar.Sevgi ve şefkatle onları güzel eğitmek elinizdedir; bu fırsatı kaçırıp dünya veâhiretin cezalarına uğramamaya çok itina gösterin. Allah (celle celâlüh)basiretinizi açsın, nusretiyle sizleri hak yolda teyit eylesin!

Prof. Dr. M. Es’ad COŞAN (ra)

 

Buköşenin içeriği  KUR’AN’IN ANLAMIYLABULUŞMAK  PLATFORMU tarafındanhazırlanmıştır. Ayet mealleri Hasan Tahsin Feyizli'nin  Hazırladığı Feyzü'lFurkan Açıklamalı Kur'an-ı Kerim Meali’nden alınmıştır.   Ayet meallerinin tamamına www.kuranimiz.net, sesdosyalarına www.akradyo.netadreslerinden ulaşabilirsiniz. Görüş ve önerileriniz için: [email protected]

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.