ADİL AYYILDIZ: KENTSEL DÖNÜŞÜME, TEKKE MAHALLESİ’NDEN BAŞLANMALI

Ayyıldız İnşaat Ltd. sahibi Adil Ayyıldız, kentsel dönüşümle ilgili olarak, önemli tespitlerde bulunarak, sorularımızı cevaplandırdı.

Yayınlanma:
Güncelleme: 14 Temmuz 2020 12:51
ADİL AYYILDIZ: KENTSEL DÖNÜŞÜME, TEKKE MAHALLESİ’NDEN BAŞLANMALI

Ayyıldız Ltd. kimdir?

Ayyıldız Demir ve Çelik Ürünleri İnş. Tic. San. Ltd. Şirketi, 22 yıllık piyasa deneyimine sahip, bu alanda kendine yer edinmiş, kaba inşaat malzemesi, demir çelik ürünleri satıcısı  bir firma ve KÇS hazır beton ana bayisidir.

Kentsel dönüşüm nedir?

Başbakanımızın yakın bir tarihte  açıkladığı üzere, yeni yaşam alanları oluşturmak, insanları daha güvenilir yerlere taşımak, daha doğal ortamlı ve daha güvenli binalar yapmak için yapılan çalışmadır.

Başbakan, Türkiye genelinde bir kentsel dönüşüm açılımı yaptı. Kahramanmaraş bu dönüşümün neresinde? Kahramanmaraş’ta ihtiyaç var mı?

Kahramanmaraş, kentsel dönüşümün kesinlikle içinde olmalı. Çünkü Maraş’ımız, diğer büyükşehirlerin ortasında kalmış, gelişmesini henüz tamamlamamış durumda. Adeta 3. Dünya ülkelerinin şehirleri arasında çıkmaya çalışan bir şehir. Yeni yerleşim birimlerimizde dahi, güvenilir binalar yapılmaya yakın bir tarihte başlandı. Dış görüntü olarak da söyleyecek olsak; binalarımızdaki kalite yeni yeni artmaya başlamıştır. Özellikle de hazır beton ve demirin kaliteli kullanımıyla alakalı olarak söylenebilir. Geçmişteki aksaklıkları, yakın tarihimizde modern projelerle, çizilen statik projelerle desteklenerek daha kaliteli binalar mutlaka yapılmalıdır.

Belediye Başkanı Mustafa Poyraz’ın geçenlerde bir açıklaması oldu. Özel sektörü teşvik etme adına, ‘Yoğunluğu arttıralım.’ dedi. Bu iş özel sektörle birlikte yapılmalı mı?

Başkanımızın açıklaması fevkalade bir açıklama. İnşallah arkasında durur. Biz de, nasıl yapılacağının canlı tanığı oluruz. Çok ciddi bir açıklama. Mutlaka imarla ilgili de değişiklikler yapılmalı. Kentsel dönüşüme girecek bölgelerin mutlaka inşaat yapım oranlarının artması gerekir. Yoksa bu işe girecek firmaların bu işin altından kalkması oldukça zor. Yoksa kentsel dönüşüm, başlamadan bitecek bir hadiseye dönüşür. Yoğunluğun kesinlikle artması lazım.

Belediye, projelendirmeler adına sizlerle bir araya gelmeli mi?

Bence bu, çok geç kalınmış bir konu. Yıllar önce yapılmalıydı. Yakın geçmişte, Yatılı Bölge denilen bir imar bölgemiz açılmıştı. Burada bile yapılaşmada problem var. Belediyenin, buna öncülük etmesi lazımdı. Yine de geç kalınmış değil. Daha güzel bir Kahramanmaraş için sivil toplum kuruluşlarının fikirleri alınıp katkıları sağlanmalı. Kesinlikle, ilgililerin bir araya gelmesi lazım.

Daha önceki büyük projelerde, malzeme alımlarının dışarıdan yapıldığıyla ilgili bir söylem var. Kentsel dönüşümde malzeme alımlarının yerelde yapılması gerekli mi?

Daha önce de söylemiştim. Maalesef, Kahramanmaraş’ta daha önce yapılan bu tür büyük projelerin hepsinde, ucuz imalat adına, mal alımı tamamen dışarıdan temin edilmiştir. Bu, bize ciddi sıkıntı verdi. Örneğin, Gaziantep’te, yerel firmalar bu tür projelerde faydalandırılmıştır. Dışarıdan alıma müsaade edilmemiştir. Daha önce de çeşitli vesilelerle belirttiğim gibi, bu alımların esnafa yayılarak yapılmasını arzu ediyorum. Maraş esnafının desteklenmesi adına önemli bir hamle olur.

Kentsel dönüşümle ilgili bir projeniz var mı?

Kahramanmaraş’ta kentsel dönüşümün ilk yapılması gereken yer Tekke Mahallesi’dir. Burası kente nazır bir bölge. Oranın çürük binalardan kurtulup yaşanabilir bir yer haline gelmesi lazım. Çünkü Kahramanmaraş’a girdiğinizde, ilk görebileceğiniz yer Tekke Mahallesi’dir. Bunun dışında Gayberli Mahallesi var. Buralarda ciddi çalışma yapılmalı. Dışarıdan şehrimize girenlerin, güzel bir manzarayla karşılaşması lazım.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.