Genç çiftçi iş kaybının önüne geçecek

Genç çiftçi iş kaybının önüne geçecek

Yayınlanma:
Güncelleme: 25 Nisan 2016 19:24
Genç çiftçi iş kaybının önüne geçecek

AMACIMIZ TARIM REKOLTEMİZİ YÜKSELTMEK

Tarım Bakanlığı hibe destekleri kapsamında yeni iş kuracak genç çiftçilerin projelerine 30 bin lira hibe verecek. Belirlenecek usul ve esaslar çerçevesinde projesi kabul edilen genç çiftçilerin işini Tarım Bakanlığı kurmuş olacak. Genç çiftçiler bu program kapsamında verilen hibeden sadece birini tercih edebilecek. Proje sayesinde kırsaldaki üretimin artacağı ve iş gücü kaybının da önüne geçilebileceğini söyleyen Kahramanmaraş Hanedan Danışmanlık Şirket Müdürü Handan Arslan, “Proje 40 yaşının altında olup köylerde ikamet eden ya da köylerde ikamet etmek isteyen ve geliri olmayan insanlara gelir ve iş kazandırmak amacıyla düzenlenmiştir. Projenin diğer bir amacı ise köyden kente göçü engellemek. Burada verilen destekler çiftçilere ve hayvan yetiştiricilerine ya da çiftçilik yapmak ve hayvan yetiştiriciliği yapmak isteyen vatandaşlara veriliyor. Amaç tarım rekoltemizi yükseltmek” dedi.

 

İŞ HACMİ HEDEFİNE DAHA RAHAT ULAŞILACAK

Proje desteklemelerin nakit olarak yapılmayacağını kaydeden Arslan, “Desteklemeler hayvan ve fide desteği olarak verilecek. Bu da desteğin en güzel taraflarından biridir. Her üretici imkânsızlıktan dolayı bir tane iki tane hayvan alamazken, devlet bunun toplu olarak alımını yapacak. Böylece kırsaldaki iş hacmi hedeflerine daha rahat ulaşılmış olacak. Diğer yandan çiftçiler fide desteğiyle birlikte ekipman desteğinden de yararlanabilecek. Bu desteklemeler tarım ve hayvancılıkta sürdürülebilirliğin artırılması açısından çok önemli” diye konuştu.

 

DESTEKTEN ÇİFTÇİLERİMİZ MUTLAKA FAYDALANSIN

Destek projelerinin 2 yıl boyunca takip altına olacağını dile getiren Arslan, “Köylerimizde yaşayan ve sermayesizlikten dolayı boş oturan insanlarımızın gelir elde etmeye başladığı zaman yeniden meslek sahibi olmalarını sağlamak birinci amaç olmuştur. Bu sayede devletimiz tarafından verilen başlangıç sermayesi ile köylerimizde ikamet eden ve boşta bulunan insanlarımız meslek sahibi olmuş olacak. Proje kapsamında destek verilen üreticinin 2 yıl içerisinde destek ve sertifikalarını alması gerekiyor. Birçok odamız da bununla ilgili eğitimler düzenleyecek. Proje başlangıcında sertifika istenmiyor ama hibeyi aldıktan sonra sertifikalandırma mutlaka alınması gerekiyor. Bu sayede çiftçilerimiz eğitim alanında da gelişme elde edecek. Amaç bilinçli hayvancılık ve bilinçli tarım yapabilmek. Özellikle şehirde ikamet eden ama köyde arazisi olan insanlarımız bu saatten sonra kendi öz kaynaklarından para kazanmaya başlayacaklar. Bu nedenle bu desteklemeden çiftçilerimizin mutlaka faydalanması gerekiyor. Fidan yetiştiriciliği kapsamında yine ekipman destekleri verilecek. Ekipman desteği içerisinde bahçe çiti bile dahil. Diğer yandan tıbbi aromatik bitki yetiştiriciliği kapsamında da destek var. Özellikle tıbbi ve aromatik bitkiler Kahramanmaraş genelinde oldukça rağbet gören ve talep yüksek olan bitkilerdir. Tıbbi aromatik bitki yetiştiriciliğinde 250 çeşit bitki arasından üreticilerimiz tercihlerini yapabiliyorlar.

EŞSİZ BİR TABİAT VE İKLİME SAHİBİZ

Eşsiz bir tabiat ve iklime sahibiz diyen Arslan, “Türkiye’de dört iklimi bir arada yaşayan Kahramanmaraş coğrafi olarak çok çeşitliliğe sahip olmasından dolayı, aracılık yatırımı için eşsiz bir tabiata ve iklime sahiptir. Genç çiftçimiz isterse 40 arılı kovan alarak arıcılıkta yapma imkânı bulabilir. Bu desteklemelerde köyde arazisi olmayan üreticilerimizde kiralama yaparak bu projeden faydalanabilirler. 2 yıl boyunca projeden faydalanan üreticimiz bu süre zarfından takip altında tutulacak. Takip süresinin tamamlanmasının ardından verilen destek tamamı üreticiye ait olacak. Bu zaman içerisinde bilinçli çiftçilerin yetiştirilmesinde önemli bir yol izlenecek. Biz Hanedan Danışmanlık Şirketi olarak çiftçilerimizin ve üreticimizin projelerini hazırlıyoruz. Gerekli kuruma sunulmak üzere onlara destek olup bilgi veriyoruz. Kısacası danışmanlık hizmetlerini sürdürüyoruz. Hibe desteğini alana kadar ve sonraki takip sürecinde her zaman yanlarında yer alacağız” dedi. 

KAYNAK: Maraştanhaber

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.