Acil Durum: 23 Bin Böbrek Hastası Nakil Bekliyor, Erk'ten Kahramanmaraş'ta Çağrı!

23 bin böbrek hastası nakil bekliyor. Türk Böbrek Vakfı Başkanı Timur Erk, organ bağışının düşmesi nedeniyle çağrı yaparak destek talep ediyor.

Yayınlanma:
Güncelleme: 10 Kasım 2023 10:58

Türk Böbrek Vakfı Başkanı Timur Erk, 23 bin böbrek hastasının nakil için beklediğini belirterek, organ bağışının yaygınlaştırılması amacıyla çalışmalar yürüttüklerini ifade etti.

Erk, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi Diyaliz Merkezi'ni ziyaret ederek, organ bağışının önemini vurguladı. Salgın döneminde bağış seviyelerinin düştüğünü ve kadavradan organ bağışında son 5 yılın en düşük seviyesine ulaşıldığını belirten Erk, "2019'da 3 bin 850 civarında yapılan böbrek nakil sayısı, salgın nedeniyle 2 bin 500'e kadar düştü. Halen eski rakamlara ulaşabilmiş değiliz. Bu konuda Diyanet İşleri Başkanlığı ile iş birliği yaparak cuma hutbeleri gibi platformlarda halkı teşvik etmek önemli." dedi.

Erk, böbrek naklinin en sık gerçekleştirilen organ nakillerinden biri olduğunu belirterek, bağış rakamlarını artırmak için çaba sarf edilmesi gerektiğini vurguladı. Şu anda 23 bin civarında organ nakli için bekleyen böbrek hastası olduğunu belirten Erk, pandemi nedeniyle organ bağış sayılarının düştüğünü ve insanların hastaneye gitme konusunda tedirgin olduklarını söyledi. Bu nedenle, hem bağış sayılarının hem de böbrek nakli sayılarının artırılması için çaba harcanması gerektiğini ifade etti. Erk ayrıca, kadavradan organ bağış oranının yüzde 22'den yüzde 15'e düştüğünü ve bu oranın tekrar yüzde 22'ye çıkması için büyük çaba sarf edilmesi gerektiğini belirtti.

İlgili Haberler

KAYNAK: AA

Editör
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.