Yatırım Maliyetleri Düştü, Kendi Elektriğini Kendin Üret

Ekinox Enerji İşletme Müdürü, Endüstri Yüksek Mühendisi Murat Aksu, güneş enerji sistemleri ile ilgili gazetemize özel açıklamalarda bulundu. Aksu; “Güneşin olduğu her yerde bu sistem kullanılmalı” dedi.

Yayınlanma:
Güncelleme: 03 Ocak 2021 13:29
Yatırım Maliyetleri Düştü, Kendi Elektriğini Kendin Üret

Zaman içerisinde yatırım maliyetlerindeki düşüşlerin ve devletin bu konudaki olumlu mevzuat değişiklikleri ile güneş enerjisindeki tercihlerin arttığını belirten Aksu; “Güneş enerjisinden elektrik üretmenin ülkemiz açısından ciddi bir geçmişi yoktu. Son 5 yıldır yayılmaya ve teşvik edilmeye başladı. Kahramanmaraş’ta da son 3 yıl içerisinde ciddi anlamda Güneş Santrali kuruldu. Bu sektör çok fazla kişiye hitap ediyor. Arazilere, Fabrika çatılarına hatta evlerin çatısına kadar kurulabiliyor. Son değişikliklere göre elektrik tüketimi çok olanların bu sistemi kurması ciddi avantaj sağlıyor. Özellikle Fabrikaların elektrik tüketimi fazla olduğu için bu sistemi kullanıp, fazlasını şebekeye aktararak satışını da yapabilecek. Sonsuz enerjiyi kullanmak için devletimizin de sağladığı kolaylıklar var. Zaman içerisinde yatırım maliyetlerinde de düşüşler oldu. Toplamda bakıldığı zaman bu yatırımın geri dönüş süresi ortalama 6 - 7 yıl. Yani bu yatırımı yapan kişi 6 -7 yıl sonra maliyetini amorti edecek. Bu ürünlerin faydalı ömrü 30 yıl olarak ön görülüyor” dedi.

Güneşten elektrik üretilmesinde en önemli etkenin kalite olduğuna değinen Murat Aksu; “Güneş santrallerinde kullanılan başta panel ve inverter olmak üzere bütün ekipmanların kaliteli olması çok önemlidir. Türkiye genelinde çok sayıda yerli firma var. Firmaların geçmişi çok önemli. Panel üretiminde kaç yıllık bir geçmişi var? Verimlilik anlamında başarısı nedir? Kaç yıl verim garantisi veriyor? Panel seçiminde firmaların geçmiş yıllarında yapmış olduğu projelere bakılması da lazım. Sadece satma amaçlı getirilen ucuz paneller tercih edilmemeli” ifadelerini kullandı.

ELEKTRİK HATTI YOKSA GÜNEŞ ENERJİSİ VAR

Elektrik hattının bulunmadığı bölgelerde, güneş enerjisinden elektrik üretiminde akülü sisteminin tercih edilerek çözüm oluşturulabileceğini söyleyen Aksu, kapasite ve akü seçiminin doğru yapılması gerektiğini vurguladı.

Aksu; “Akülü sistemler daha çok elektrik hattının olmadığı yerlerde tercih ediliyor. Akülü sistemlerde de sıkıntılar yaşanabiliyor. Akü konusunda sistemin doğru kuruluşu da çok önemli. Yetersiz kapasite hesabı ile küçük bir sistem kurulduğu zaman gece sorunlar yaşanabiliyor. Sistem kaldırmıyor ve çabuk bitiyor. Kapasite ve akü seçiminin doğru yapılması gerekiyor” şeklinde konuştu.

FABRİKALARIMIZIN ÖRNEK OLMASI GEREKİYOR

Kahramanmaraş’ta fabrikaların bu sistemlere örnek olması gerektiğini belirten Aksu açıklamalarına şöyle devam etti; “Fabrikalarımızın bu sistemleri kullanıp örnek olmaları gerekiyor. Kahramanmaraş’ımızın ekonomi anlamında büyük yatırımcıları bu sistemler için büyük bir örnek teşkil etmeliler. Bu olaya iki yönlü bakmak lazım. Birincisi ekonomi boyutu, ikincisi de Türkiye enerjide dışa bağımlı bir ülke. Bu tarz yatırımlarla firmalar kendi enerji ihtiyaçlarını karşılayarak bu bağımlılıktan kurtulabiliriz.

YENİ BİNALARIN ÇATILARINA GÜNEŞ ENERJİSİ SANTRALİ KURULABİLİR

Yeni yapılan binaların çatılarına da güneş enerjisi santrali kurulabileceğine değinen Aksu; “Yeni yapılan binalarda özellikle inşaat firmaları bu sistemi kullanarak hem kar marjlarını yükseltebilir hem de yeni sistem binalara imza atabilirler. Bu sistemleri kullanan inşaat firmaları aynı zamanda modern bir projeye imza atmış olur. Kamu kurumları da bu sistemi kullanarak öncülük yapabilirler. Bu sistem eskisi kadar zor değil, Avrupa bunu yıllardır yapıyor ve bizim güneş kapasitemiz daha yüksek. Güneşin olduğu her yerde bu sistem kullanılabilir” dedi.

SANTRAL BAKIMLARI VE VERİMLİLİĞİ ÇOK ÖNEMLİ

Santral bakımlarının ve verimliliğin çok önemli olduğunun altını çizen Aksu şöyle devam etti; “Mevcut güneş santrallerinin bakım onarımı ve verimini artırmaya yönelik çalışmalarımız var. Kahramanmaraş’ta eksik veya sorunlu kurulan santraller var, biz bunların eksikliklerini tamamlıyoruz ve bakımlarını başarı ile gerçekleştiriyoruz. Güneş kurulumu ve bakımı konusunda tecrübeli bir kadromuz var. Güneş santrallerinde verimlilik çok önemli, verimlilik için ise önce kaliteli ürün kullanımı, sonra iyi bir işçilik ile kurulumun yapılması ve ardından bakım ve etkili takip gerekiyor. Biz Ekinox Enerji olarak bunu yapıyoruz.

Ekinoz Enerji Kahramanmaraş ilimizde Panasonic markasının partneri olarak hizmet veriyor. Panasonic Ürünlerine 25 yıl garanti veriyor. 40 yıldır güneş enerjisi sistemleri üzerinde çalışmalar yapıyor. Bu işte kalite çok önemlidir. Yatırım maliyeti biraz yüksek olduğu için vatandaşlarımız kurulum yapmadan önce iyi araştırılmalı. Merak eden ve bilgi edinmek isteyen vatandaşlarımızı bekliyoruz”

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.