Uzman kişilerden yardım alın

İmar barışı sürecinde Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ile koordineli çalışan Ökkeş Ertürkmen, Affın avantajları ile ilgili kamuoyu detaylı olarak bilgilendirilmek üzere gazetemize açıklamalarda bulundu.

Yayınlanma:
Güncelleme: 09 Temmuz 2018 14:04
Uzman kişilerden yardım alın

HABER: ALİ HAN DELİGÖZ

Kahramanmaraş’ta 2013 yılından bu yana hizmet verdiklerini ifade eden Haritapark yönetim kurulu üyesi Ökkeş Ertürkmen; “Enerji, inşaat ve haritacılığın ihtiyacı olduğu Türkiye’nin çeşitli yerlerinde çeşitli firmalara hizmet veriyoruz. İmar barışı devletimizin bize sunmuş olduğu çok büyük bir fırsat. Eskiden beridir yapılan kayıt dışı yapılarda yaşayan insanlar komşusuyla tartıştığı zaman komşuları onları şikâyet edip evlerini yıktırmaya çalışıyordu. İmar barışı ile kaçak yapılarda yaşayan ve her dakika evinin yıkılma korkusuyla yaşayan halkın korkusu giderilecek ve diğer yandan da devletimiz tarafından kayıt dışı yapılar resmiyete kavuşacak. Bu konu dolayısıyla İmar barışından zararlı çıkan kimse olmayacak. Hatta halkımız bu imar barışından dolayı karlı bile çıkacak. Çünkü şu ana kadar kesilen cezalar, alınan yıkım kararlarının hepsi iptal edilecek. 10 bin TL ödeyeceği yerde daha küçük meblağlar ödeyip hem evini belgeletecek, hem de evinin yıkılması engellenecek” dedi.

Tapu cinsinin önem arz etmediğine değinen Ertürkmen;  “Burada asıl önemli olan konu imar barışıdır. Bu bina belediye arsası üzerinde olabilir, maliye hazinesi üzerinde olabilir veya kendi tapuları üzerinde olabilir. Bu konu kesinlikle başkalarının arazilerinin üzerine yapılan binaları kapsamıyor. Eğer evinizin bulunduğu arazide hisseniz yoksa tapu kayıt belgesi alamıyorsunuz, alamadığınızın yanı sıra ben belki alırım diye deneyen kişi boş yere hem vaktini kaybeder hem de verdiği parayı kaybeder. Yapı kayıt belgesi almak isteyen kişilerin bu konuda çok fazla araştırma yapması gerekiyor. Eğer bu başvuru yapılırken yalan beyan da bulunan kişi olursa bunun da hukuken bir cezası var. O insan yalan beyan da bulunduğu zaman devlet onun başvurusunu durdurabiliyor. Çünkü o insanın yaptığı evrakta sahtecilik gibi bir suç olarak algılanır. O kişinin yaptığı davranışta devletimiz tarafından cezalandırılır. Hürriyet bağlayıcı cezalarla bile sonuçlanabiliyor. Normal şartlarda bir kişi o tapuyu almaya çalışsa bekleyeceği süre 2-3 yıl kadarken Devlet bu yapılandırma ile bu süreci ortadan kaldırıyor. Şu anda devlet gelecek başvuruları beklediği için satışları durdurdu. Kimsenin içinde benim arsamı başkası satın alır mı diye korku olmasın herkes sadece kendi bulunduğu arsayı satın alabilecek. Bundan dolayı herkesin gidip bir an önce bu konuda yetkili mercilere başvurmasını tavsiye ediyorum. Eğer bu başvuruyu yapmayan olursa ileride oturduğu evi satmayı aklından çıkartsın çünkü ileride tapusu ya da devlette belirli bir yerde bir belgesi olmayan konutu kimse almaz. Bundan dolayı ileride ticari düşünen kişiler varsa bu başvuruyu yapmaları lazım” lazım ifadelerini kullandı.

Vatandaşlara süreç boyunca izlemeleri gereken aşamaları açıklayan Ertürkmen; “Evinin metre karesinden emin olan kişi ilk önce gidip e-devlet şifresi alması gerekiyor. E-devlet şifresi alan kişi e-devlet sitesinden beyanda bulunacak. Vatandaşımız yaptığı işin sağlam olmasını istiyorsa en baştan alanında uzmanlaşmış kişilerden yardım almaları daha sağlıklı ve daha sağlam olacağını düşünüyorum. Başvuru için sadece Çevre ve Şehircilik Müdürlüğüne gidilmesi gerekmiyor. İnternet üzerinden E-devlet aracılığı ile de yapılabilir. Bir kişi bu yapılandırma için başvuruda bulunmak isterse bir mühendisten, devletten, Çevre Ve Şehircilik Müdürlüğünden ve bizden detaylı bilgi edinebilirler. Eğer bize ya da saydığım kişi veya kuruluşlar arasından biriyle bu başvuru yapan olursa ilerde o işlem başladığı zaman büyük bir oranda hatalı ya da eksik beyan çıkması biraz olanaksız. Çünkü o gidecekleri kişiler gereken dosyaları ve belgeleri size söyleyeceği gibi çok fazla hata yapma şansınız olmaz. Bundan dolayı da yapılandırma sürecinde hata sonucuyla harcadığınız emekler ve paralar boşa gitmiş olmayacak. Benim tavsiyem bu konuda araştırma yapıp bu konuda bilgili olan kişilerle konuşup onların görüşünü ve fikrini almalarını öneririm”. Sözleri ile konuşmasını bitirdi.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.