Uyduran’dan bayram öncesi önemli mesajlar

Kahramanmaraş’ta yaklaşan Kurban Bayramı nedeniyle vatandaşlarda ve üreticilerde kurban telaşı başladı. Kahramanmaraş Kasapları Odası Başkanı Mehmet Uyduran gazetemize yaptığı açıklamada vatandaşlara önemli bilgiler aktardı.

Yayınlanma:
Güncelleme: 06 Temmuz 2020 09:15
Uyduran’dan bayram öncesi önemli mesajlar

Bu yıl Kahramanmaraş’ta yeterli sayıda hayvan bulunduğunu belirten Uyduran, fiyatlar hakkında da önemli mesajlara yer verdi. Uyduran; “Üretici kısmı olarak hem pazar esnaflarımızda hem de köylerdeki vatandaşlarımızda kurban hazırlıkları bitti. Bu yıl bizi en çok mutlu eden hayvan sayısının yeterli olmasıydı. Şu anda şehre yeterli derecede hayvan sayısı var. Bunu gerek pazardaki çoğunluk, gerekse esnafların ve çiftliklerin elindeki hayvan sayısını bitiyoruz. Şu anda büyükbaşta zaten vatandaşlarımızın yüzde 60’ı kurbanlarını aldı. Bu yıl büyükbaşta 20-21 liradan satış öngörülüyor. Küçükbaşlarda da fiyatlar ortalama 22-23 lira olarak gidiyor. Erkek kuzuya rağbet daha fazla. Bu da mevsimsel nedenlere bağlıdır. Bu yıl bayram yaklaştıkça fiyatlarda olağanüstü bir değişiklik beklemiyoruz. Ama üretici elindeki malını en yüksek fiyattan satmayı tercih ediyor. Ülkenin ekonomik nedenleri de göz önüne alındığında bu fiyatlar hem üreticiyi hem de tüketiciyi memnun edecektir” dedi.

Kahramanmaraş’ta 4 adet mezbahane bulunduğunu belirten Uyduran; “Kahramanmaraş’ta kesim alanı olarak 4 tane mezbahane bulunuyor. Bunlardan 3 tanesi özel. Onikişubat ve Dulkadiroğlu belediyemizin vatandaşımıza sunduğu kesim alanları da var. insanlarımızın hijyenik ve nezih bir ortamda kesim yapabilmeleri için böyle bir seçenek sunuldu” ifadelerini kullandı.

KURBAN ALIRKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

Kurbanlık hayvan alırken dikkat edilmesi gerekenlerin altını çizen Uyduran, şu açıklamalarda bulundu; “Hayvan alırken dikkat edilmesi gereken çok önemli hususlar var. Büyükbaşta özellikle hayvanda bir kapak mevzusu var. Yani 2 yaşını doldurmuş büyükbaşta dişlerinin alt kısmında 2 adet büyük diş olur. Bu büyük dişler göründüğü zaman bu hayvan yaş itibari ile kurbana hazır demektir. Küçükbaşta ise keçi türlerinde bir yaşını doldurmuş olacak”

KÖR BIÇAK SAHTE KASAPLARDAN UZAK DURUN

Kör bıçak kasaplardan uzak durulması gerektiğini belirten Mehmet Uyduran et ayarlanması ve et çekilmesi konusunda vatandaşlara önemli uyarılarda bulundu. Uyduran; “Kör bıçak dediğimiz, yani sahte kasaplardan uzak durulmalı. Hayvan eziyet çeker, kendine eziyet çektirir. Gerçek kasapların kesin olur, kendisi kesen vatandaşlarımızın da bıçaklarının keskin olması gerekiyor. Kurban bayramında kesilen hayvanların derisi, Türkiye’nin deri sanayisinin yıllık yüzde 20’sini karşılıyor. Bu konuda baktığımız zaman deriler ülkemizin milli servetlerindendir. Bu işin sağlam ellerden yapılması gerekiyor. Şehrimizde toplamda odamıza kayıtlı 200 tane kasabımız var. Kasaplarımız bayramın ilk günü akşama kadar kesim işleri ile uğraşırlar. Bayramın ilk günü özel kesimler ile geçer. Geri kalan günlerini et çekme ve et ayarlama olarak değerlendirirler. Et ayarlama hizmeti ile de vatandaşlarımıza büyük kolaylıklar sağlıyorlar. Hem hayvanın pay edilmesinde hem de etlerin ayarlanmasında kasaplarımız büyük bir hizmet veriyor. Vatandaşlarımız kendi sağlıkları açısından mahalle aralarındaki et çekenleri tercih etmesinler. Bu konuda uzman ve hijyenik ortamları olan kasaplarımızı tercih etsinler. Ayrıca kasaplarımız fiyat olarak da uygun çekiyorlar. Özellikle bu hususa dikkat edilmesi gerekiyor” sözlerine yer verdi.

YERLİ ESNAFA SAHİP ÇIKIN

Yerli esnafa sahip çıkılması hakkında da ifadelere yer veren Uyduran, açıklamalarının devamında şunları kaydetti; “Yerli esnafımıza sahip çıkmamız gerekiyor. Kahramanmaraş’ımızda kasap konusunda halkımızın desteklediğini görüyoruz. Ulusal marketler ile kasaplarımız arasında çok fazla fiyat farkı yok. Ulusal marketlerin aksine kasaplarımız ekstra hizmetler ile de farkını ortaya koyuyor. Örneğin, bir markette yemeğinizi hazırlattıramazsınız ama bir kasapta eti alırken yemeğinizi de hazırlattırabilirsiniz. İnsanlarımız bunu net bir şekilde görüyor. Ulusal market zincirlerinin hazır olarak satışa sunduğu etler ile kasaplarımızdaki etler karşılaştırıldığında marketlerdeki etlerin hileye daha fazla açık olduğunun bilinmesi gerekiyor. Yerel esnafımızın desteklenmesi konusunda vatandaşımızın daha hassas davranması gerekiyor”

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.