Üretimde Yüksek Maliyet, Verim ve Kaliteyi Düşürüyor

Covıd-19, gıda üretiminin önemini ortaya koydu. Üretimdeki yüksek maliyetin verim ve kaliteyi düşürdüğünü söyleyen Karaca: “Üretimin ve üretimde kalitenin artması için devlet teşvikleri artmalı” dedi.

Yayınlanma:
Güncelleme: 04 Ağustos 2020 15:51
Üretimde Yüksek Maliyet, Verim ve Kaliteyi Düşürüyor

Covıd-19, gıda üretiminin önemini ortaya koydu. Üretimdeki yüksek maliyetin verim ve kaliteyi düşürdüğünü söyleyen Karaca:

“Üretimin ve üretimde kalitenin artması için devlet teşvikleri artmalı” dedi.

İnsanlığın temel meselelerinden biri olan yeterli beslenme için tarımsal üretimin önemini bir kez daha hatırlatan pandemi, ulusal tarım ve üreticinin desteklenmesini önemli kıldı. Gıdada üretimin yeterli seviyeye ulaşabilmesi için önemli adımlar atılması gerektiğine dikkat çeken Türkoğlu Ziraat Odası Başkanı Mehmet Karaca,

“Girdi maliyetlerinin yüksek olması kalite ve üretimi düşürüyor” dedi.

TEK SORUN GİRDİ MALİYETLERİ

Salgının dünya ve Türkiye’yi tedirgin ederek gelecek kaygısına düşürdüğünü belirten Başkan Karaca, üretimde verimin ve kalitenin artması yönündeki düşüncelerini şu şekilde aktardı:

“Çitfçi üretmese ülkenin aç kalacağı Covıd-19 döneminde görüldü. İnsanların evde kalması tüketimi daha da arttırdı. Neticesinde üretimin daha da artması gerektiğini herkes gördü. Üretimin artması içinde devletimizin çiftçiye üretim teşviklerinde daha çok destek vermesi gerekiyor. Çiftçiye destekler veriliyor ama bu yeterli noktada değil. Özellikle çiftçilerin banka ile yaşadıkları sıkıntılar, girdi maliyetlerinin yüksek olması çiftçiyi zor durumda bırakıyor. Örneğin; tarlanın 3 defa sürülmesi gerekirken, mazot girdisi yüksek olduğu için bir defa sürülüyor buda üretimde verimliliği düşürüyor. Yine gübre maliyetleri düşük olsa yine verimlilik artacaktır. Yüksek maliyetlerden dolayı üretim artmak yerine azalıyor. Çiftçi pazar konusunda sıkıntı yaşamıyor. Çitçinin yaşadığı tek sorun girdi maliyetlerinin yüksek olması.

‘KALİTELİ ÜRÜN İÇİN MALİYETLER DÜŞMELİ’

Tüm çiftçilerimiz üretimde kaliteyi yakalamak için büyük bir gayret içerisinde. Kaliteli ürün yetiştirebilmek için kesinlikle maliyetlerin düşmesi gerekiyor. Bu kadar maliyetle istesen de kaliteli ürün yetiştiremiyorsun. Girdi maliyeleri kaliteyi doğrudan etkiliyor. Tarım ilaçlarının yüksek seviyede sürekli artması istenilen ilaç kullanımının önüne geçiyor. İstenilen imar yapılamıyor. Dolayısı ile kalite ve verim düşüyor. Devletimizden çiftçilere destek vermesini istiyoruz. Çiftçilerin banka borçlarının sıfır faizle ertelenmesini istiyoruz.”

İlgili Haberler

KAYNAK: Maraştanhaber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.