Üreten çiftçi kazanan tüccar

Üreten çiftçi kazanan tüccar

Yayınlanma:
Güncelleme: 31 Temmuz 2017 11:46
Üreten çiftçi kazanan tüccar

Kahramanmaraş Ziraat Odası Başkanı Mehmet Çetinkaya Çiftçi ile üretici arasındaki makas farkının önlenmesi gerektiğini belirtti.

 

Çiftçinin üretimdeki harcadığı verimi satışta alamadığını kaydeden Çetinkaya, Çözüm olarak Bakanlık ve İl Müdürlükleri tarafından kurulacak birimlerle üretici ve tüketici arasında fiyatların devlet tarafından kontrol altında tutulması gerektiğini söyledi.

Çetinkaya: “Çiftçinin ve tüketicinin arasındaki makas farkı yani fiyat farkı değimiz çiftçiden çıkıp, tüketiciye ulaşıncaya kadar fiyat 3’e, 4’e katlanıyor. Bu bir gerçek. Türkiye’nin neresine giderseniz gidin tarım üzerine baktığımız zaman çiftçinin en büyük problemlerinden bir tanesidir. Çiftçi kirazını bir TL’den satıyor, markete gelinceye kadar aracı firmalar, komisyoncular, tedarikçi firmalar derken fiyatı 8 veya 10 TL’ye kadar çıkabiliyor. Bu genelde de hep böyle oluyor. Bunun için gerek Tarım İl Müdürlükleri gerek bakanlık tarafından kurulacak birimlerle üretici ve tüketici arasındaki fiyatların kontrol edilmesi gerekiyor. Genel olarak değerlendirecek olursak çiftçinin ürettiği ürüne devlet tarafından alım garantisi verildiği takdirde çiftçi serbest piyasada sattığı piyasadan daha yüksek fiyata satacağını bildiği takdirde ürününü devlet garantisi altında satmayı her zaman tercih eder. Öncelik olarak devlet garantisinin olduğu kurum ve kuruluşlara yönelir ve o zaman hem üretici memnun olur hem de tüketici memnun olur. Bu sayede arada rant sağlayan firmalar kalmamış olur. Üretici çiftçi de ürününü yüksek fiyattan sattığı için o da emeğinin karşılığını alır.” Dedi. 

KAYNAK: Maraştanhaber

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.