Tüm Dünya’ya tanıtmayı hedefliyoruz

Bertiz Eğitim Kültür Dayanışma ve Yardımlaşma Vakfı Başkanı Mehmet Gürdal, vakfın kuruluşu ve Bertiz bölgesi ile ilgili açıklamalarda bulundu. Gürdal; “Bertiz insanı samimi, misafirperver, gönlü geniş, saf ve temizdir” dedi.

Yayınlanma:
Güncelleme: 06 Ekim 2019 13:27
Tüm Dünya’ya tanıtmayı hedefliyoruz

Vakfın kuruluşu ve faaliyet alanlarıyla ilgili açıklamalar yapan Başkan Mehmet Gürdal; “Vakfımız 1996 yılında büyüklerimiz tarafından temeli atılmış, bölge insanımız tarafından kurulmuş bir vakıftır. Babam Durdu Gürdal 30 arkadaşıyla birlikte vakfın kurucularındandır. Vakfımızın öncelikli amacı bölgemizde okuyan öğrencilere eğitim alanında destekler ve kültür faaliyetlerimiz, bölgemizin tarım ve hayvancılık üzerine ürettiği ürünler ile diğer ürünlerimizi tanıtmak, bölge insanımızın ticaretine katkı sağlamak, aynı zamanda bölgeyi gündemde tutarak sorunlarını takip etmek” dedi.

Bölgenin total nüfusu ve Kalaycı cevizinin tarihçesine değinen Gürdal; “Bertiz bölgemizde ki köylerimizde yerleşik nüfus yaklaşık 20 bin civarındadır. Şehir merkezinde, ilçelerimizde, Kahramanmaraş dışında ve dünyanın farklı ülkelerinde yaklaşık 217 bin gibi rakamlara ulaşan bir nüfusumuz var. Bertiz havzası bağcılık ve ceviz ile ön plana çıkmış, üretim yapan bir bölgedir. Ceviz ve şıradan ürettiğimiz, sucuğumuz, bastığımız, pestilimiz ve pekmezimizi tanıtıp katkı sağlamaya gayret ediyoruz. Yöre halkının bir kısmının hayatlarını idame ettirmek için üzerinde faaliyet gösterdiği geçim kaynağı yöresel ürünlerimizdir. Yöre halkının diğer bir kısmı ise küçük ve büyükbaş olmak üzere hayvancılık yapıyor. Hayvancılık dolayısıyla sütten elde edilen süt ürünlerini vakti geldiğinde pazara ulaşmasını sağlamak için çaba sarf ediyoruz. Bertiz cevizi dediğimiz Kalaycı cevizi, yaklaşık 60 yıllık bir geçmişi olan ve bölge köylere dağıtılmış organik ceviz türü olmakla beraber tamamen doğal yöremize ait bir türdür. Bizim birkaç köyümüz Çağlayancerit havzasına alınmasından mütevellit Çağlayancerit cevizi sahiplenmiştir. Lakin anavatanı Bertiz köyleridir” dedi.

Gürdal, bölge halkının Kahramanmaraş’la özdeşleşmiş samimiyetiyle ön plana çıktıklarını belirtirken; “Bertiz insanı samimi, misafirperver, gönlü geniş, saf ve temizdir. Bölge insanı hiçbir zaman farklı düşünceye girmemiş, her zaman kültürü ile özdeşmiş ve şeffaflığından asla ödün vermemiştir” vurgusunu yaptı.

KABARCIK BÖLGEYE ÖZEL ENDEMİK BİR TÜRDÜR

Kabarcık üzümünün hava ve toprakla doğru orantılı olarak bölgede boy gösterdiğini belirten Gürdal; “Bertiz kabarcık üzümü narindir. Her bölgede yetişmez. Bu bölgede yetişen endemik bitki türlerinden olmasıyla birlikte şuan ki kıvama ulaşmasında ki en büyük pay hava ve toprak unsurlarıdır. Şekerli olması hasebiyle de şıra ürünlerinin hammaddesi olarak kullanılmaktadır” dedi.

ÜRETİM TAMAMEN DOĞAL YOLLARLA YAPILIYOR

Bölgesel kalkınmanın sağlanması için belirli yapılaşmaların oluşması gerektiğinin altını çizen Gürdal; “Bölge tarımının kalkınması için gerek özel sektör gerek kooperatifleşme yapılarının oluşması gerekiyor. Üretimler tamamen doğal yollarla yapılıyor ve bir şekilde sipariş üzerine alıcılarına ulaşıyor. Bölgemizden çıkan şıra ürünleri üretimi yapan sanayi tesislerimiz var fakat bunlarda yöremizin üzümünden kaynaklı ürünlerinin yüzde 10 gibi bir kısmına ulaşabiliyor. Diğer şıra gruplarında olduğu gibi bize has bir durum olmamakla birlikte bazı ürünler glikozdan üretiliyor. Bölgede üretimi yapılan ürünlerimiz tamamen doğal ve özel sipariş üzerine üretilerek tüketicisine ulaştırılır” dedi.

SORUNLARIMIZA ORTAK OLUN

Bölgesel eksikler için siyasetçilere çağrıda bulunan Gürdal; “Bölgemizde alt yapı, yol, su ve yayla turizmi ile ilgili ulaşım sorunları yaşanıyor. Bahsettiğimiz sorunlar çözüldüğü takdirde hiçbir sorunumuz kalmayacaktır. Bölgede ki eğitim kurumlarının da çoğaltılmasını istiyoruz” ifadelerini kullandı.

ŞEHRİN SAKLI KALAN DEĞERİDİR BERTİZ

Bu yıl ilki düzenlenecek olan festivale tüm Kahramanmaraş halkına davet çağrısı yapan Gürdal; “Bu festivale tüm hemşehrilerimizi davet ediyoruz. Herkesi gezmeye yerinde görmeye davet ediyoruz. Konuyla ilgili bize ulaşan olursa kendilerine rehberlik yaparız ve gerektiği yerde turlar düzenleriz. Amacımız bölgeye ivme kazandırmak. Şehrin kenarında kalan saklı bir değeri Bertiz’e hareket getirmek istiyoruz. Bunu tüm Kahramanmaraş’a, Türkiye’ye akabinde tüm dünyaya tanıtmayı hedefliyoruz” dedi.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.