TOBB Başkanı'ndan Maraştan'a özel açıklama! 'Herkese görev düşüyor'

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Mustafa Rifat Hisarcıklıoğlu, gazetemizin sorularını yanıtlarken kriz sürecini işaret ederek; “Birlikte rahmet ve bereket, ayrılıkta azap var” vurgusunu yaptı.

Yayınlanma:
Güncelleme: 11 Ocak 2020 09:44
TOBB Başkanı'ndan Maraştan'a özel açıklama! 'Herkese görev düşüyor'

Hisarcıklıoğlu, KMTSO ve Kahramanmaraş Ticaret Borsası ile ilgili; “Sağ olsunlar iki başkanım da kendi üyelerinin sorunlarını, çözüm önerilerini gece gündüz demeden anında bana iletiyorlar ve hep beraber bunları icra makamlarına veriyoruz” dedi.

KAHRAMANMARAŞ’TA TOBB’A BAĞLI OLAN KMTSO VE KAHRAMANMARAŞ TİCARET BORSASI’NIN RIFAT HİSARCIKLIĞLUNDAKİ KARŞILIĞI NEDİR?

Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odamız ile Kahramanmaraş Ticaret Borsamızla çok uyumlu çalışıyoruz. Sağ olsunlar iki başkanım da kendi üyelerinin sorunlarını, çözüm önerilerini gece gündüz demeden anında bana iletiyorlar ve hep beraber bunları icra makamlarına veriyoruz. Kahramanmaraş’taki oda ve borsa ile birlikte, özel sektörün önünü açabilmek için çalışıyoruz.

2019 YILINDA EKONOMİ ANLAMINDA NASIL BİR YILI GERİDE BIRAKTIK?

Zor bir yılı geride bıraktık. Son 10 yılın en düşük küresel büyümelerinden birinin gerçekleştiği dünya ekonomisinin yavaşladığı bu dönemde, ekonomide pek çok badire atlatıldı. Türkiye olarak, çevre ülkelerde yaşanan kargaşalar devam ederken 4 milyon civarında insana kapılarımızı açtık. Aynı anda terör örgütleriyle de başarıyla mücadele edildi. Ancak dikkat edin, tüm bu gelişmelere rağmen Türkiye ekonomisinin büyümeye ve güçlenmeye devam ettiğini görürsünüz. Yaşadığımız bütün sıkıntılara karşın 2019'u büyümeyle kapatıyoruz. Yılın son çeyreğindeki büyümenin yüzde 4-5 bandında gerçekleşmesini bekliyoruz.

TOBB İLE ÖZEL SEKTÖR İLİŞKİSİ HAKKINDA NELER SÖYLERSİNİZ?

TOBB olarak üreten kesimlerin sıkıntılarını, çözüm bulunması için hükümetle paylaşıyoruz ve birçok çözümün hayata geçirilmesine aracı oluyoruz. İş dünyamızın önünü açacak hamleler için çalışıyoruz. Hep beraber elimizi taşın altına koyuyoruz. İş ve yatırım ortamının iyileştirilmesi için özel sektör koordinasyonunu yapıyoruz. Bu kapsamlı çalışmalar sonucunda tarihi bir başarıya imza attık. İş Yapma Kolaylığı Endeksi'nde 190 ülke arasında 60'ıncı sıradan 33'üncülüğe yükselen Türkiye, bu konuda tarihin en iyi seviyesine geldi.

HÜKÜMET’İN EKONOMİ HAMLELERİNİ NASIL DEĞERLENDİRİYORSUNUZ?

Hükümetin icracı ve reformcu bir anlayışla hareket ederek açıkladığı tedbir ve destekler ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın başlattığı faizleri düşürme politikası olumlu ve moral verici oldu. Bu çerçevede finansmana erişiminin kolaylaştırılmasını, istihdam maliyetlerinin düşürülmesini, yatırımların önündeki engellerin kaldırılmasını fevkalade önemli görüyoruz. Bu zor günlerde reel sektörün yanında olduğunu gösteren devletimize teşekkür ediyoruz.

2020 YILI EKONOMİSİ ÖNGÖRÜNÜZ NEDİR?

Türk iş dünyası olarak ülkemizi 2020'de yüzde 5 büyütmeyi hedefliyoruz. Her yeni takvim yılı, bir yeni başlangıç umuduyla birlikte gelir. Reel sektör olarak yeni bir yıla girerken, ekonomide başlayan toparlanmayı gelecek için umut verici görüyoruz. Gelecek yıl reel sektör için inşallah belirsizlik yerine umut hâkim olacak. Türkiye'yi büyütme sürecinde sadece siyasetçilere değil, hane halkından müteşebbisine ve meslek örgütlerine kadar herkese önemli görevler ve sorumluluklar düşüyor. Öncelikle ülkedeki huzur ve istikrarın muhafaza edilmesi, ardından da ekonomi yönetiminin reformları sürdürmesi gerekiyor. Gelecek yıla temkinli ve kararlı adımlarla ilerlemek için özel sektörün de üretime, istihdama, yatırıma, ihracata ve fırsatlara odaklanması çok önemli.

ÜLKENİN İÇİNDE BULUNDUĞU KRİZ DÖNEMLERİNDE BİRLİKTELİK ADINA NELER SÖYLERSİNİZ?

Ülkemizin gücüne ve özel sektörümüzün dinamizmine yürekten inanan oda ve borsa camiası olarak, atılan tüm adımların ekonomiye yansıması için üstümüze düşen her sorumluluğu yerine getirecek, daha çok çalışmaya, üretmeye devam edeceğiz. Türkiye, her türlü engeli aşacak çok büyük bir ülke. Ülkemiz ekonomideki bir stres testinden daha başarıyla geçti. Burada esas olan bizim birlik ve beraberliğimizi sürdürmemiz ve kardeşliğimizi unutmamamızdır. Biz birlikte güçlüyüz. Her zaman şiar edindiğimiz bir söz var, 'Birlikte rahmet ve bereket, ayrılıkta azap var' diyoruz. Beraberliğimizi koruyacağız ve aydınlık yarınlara emin adımlar birlikte yürüyeceğiz. Türkiye'ye yatırım yapan asla kaybetmeyecek ve hep kazanacak.

KÜRESEL EKONOMİ HAKKINDA GÖRÜŞ VE BEKLENTİLERİNİZ NELERDİR?

Küresel ekonomiye ilişkin beklentilere değinecek olursak; ABD seçimlerinin de etkisiyle ABD'de faizlerin artmaması ve hatta düşmesinin beklendiğini söyleyebiliriz. Brexit ile ilgili belirsizlik azaldı. ABD-Çin ticaret savaşlarında uzlaşma ihtimali güçlendi. Tüm bunlar Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerin lehine. Dolayısıyla dünya ekonomisi için de yeni bir fırsat penceresi açılabilir diye düşünüyorum.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.