Tarihin en büyük para savaşı içerisindeyiz

Mirsan Cam Dönüşüm Yönetim Kurulu Başkanı Habib Özdemir, ekonomiye ilişkin özel açıklamalarda bulundu.

Yayınlanma:
Güncelleme: 23 Ekim 2018 09:15
Tarihin en büyük para savaşı içerisindeyiz

Cam dönüşümü ile Kahramanmaraş ekonomisine ciddi anlamda katkı sağladıklarını belirten Özdemir; “Enflasyonla Topyekun Mücadele paketine herkesin destek vermesi gerekiyor” dedi.

Döviz kurundaki dalgalanmalar ile iç içe olduklarını aktaran Özdemir; “Yakında faaliyete geçireceğimiz bir projemiz vardı. Bunun için makine alımı yapmıştık. Alım yaptığımızda dolar kuru düşüktü. Makinelerimizi dolar ile aldığımız için dövizdeki artıştan çok fazla etkilendik. Şirket adına zorlu bir dönemden geçtik. Bunların yanında boş yere zamlar da oldu. En basiti kırtasiye ürünlerinde fahiş artışlar oldu. Doların artış yüzdesi 60’ı geçmedi. Ama kırtasiye malzemelerine yüzde 300 zam uygulayanlar oldu. Biz bu duruma çok tepki gösterdik. Biz ekonomiye katkıda bulunma adına ocak ayındaki satış fiyatlarımızın üstüne ekleme yapmadık. Maliyetlerimiz artmasına rağmen vicdanen rahatsız olduğumuz için ürünlerde fiyat artışına gitmedik. Aynı zamanda 10 liralık makine ekipmanımızın fiyatı 65 liraya çıktı. Bu duruma bakıldığı zaman bunları fırsatçılık olarak değerlendiriyorum. Bu etmenler doğal olarak enflasyonu da etkiliyor. Uzun vadede bizim paramızın kıymetsiz olmasına neden oluyor” dedi.

BU MÜCADELEYE HERKESİN DESTEK VERMESİ GEREKİYOR

Ekonomi Bakanı Berat Albayrak’ın açıkladığı ‘Enflasyon ile Topyekun Mücadele’ paketine herkesin katkı sağlaması gerektiğini belirten Özdemir; “Enflasyonla Topyekun Mücadele paketine herkesin destek vermesi gerekiyor. Oda yönetimleri ve borsalar ile birlikte hareket edilmesi gerekiyor. Bu mücadelede devlet ve millet birlik içerisinde olmalı. Fiyat artışı yapanların temeline inmesi lazım. Enflasyonu oluşturan temel nedenlerin arasına girilirse daha iyi sonuç alınacaktır. Piyasanın belirsiz olduğunu düşünüyorum. Şirketlerin tedbirli adım atması gerekiyor. Finansal hamlelerini çok iyi hesaplamaları gerekiyor. Şu anda dolarda bir gevşeme söz konusu ama batının görüşünde Türkiye geri hamle attı diye düşünüyorlar. Reklamsal oyunlara gelmememiz lazım. Tarihin en büyük para savaşının içerisindeyiz. Sadece Türkiye zorda değil, diğer ülkeler de bu planın içerisinde. İş adamlarımızın bunların hesaplarını doğru yapması gerekiyor” ifadelerini kullandı.

Faaliyet alanları ve hizmet ettikleri sektör hakkında da açıklamalarda bulunan Özdemir şu ifadeleri kullandı; “Kırılan camların ve imalat fazlası camların atıkları oluyor. Bu üretim artığı camlar Türkiye genelinden firmamıza geliyor. Bu camlar granül ve mikro granül haline geliyor. İşlediğimiz bu ürünlerden mutfak tezgahları gibi ürünlerin üretiminde kullanılıyor. Camları toz yapısına kadar indirebiliyoruz. Bu ürünler granite en yakın bileşende olduğu için rahatlıkla şekil verilebiliyor. Böylelikle mutfak malzemeleri yapımında da kullanımı rahat oluyor. Geri dönüşüm adına büyük bir işlem yapıyoruz ve ekonomi anlamında Kahramanmaraş’a kazanım sağlıyoruz. Bizimle aynı standartlarda iş yapan firma sadece İzmir’de var. Kahramanmaraş’taki büyük firmalar bizim bu sektöre girişimizden hoşnut olmuşlardır. Geri dönüşüme bu kazanımlar ile israfı da önlemiş olduk. Aynı zamanda cam malzemelerin çöpe dökülmesi yasak. Bu anlamda baktığımızda biz bunu hizmete dönüştürmüş oldu.

Kahramanmaraş’ta cam tencere kapağı üretimi var. Cam kapaklar kesildiğinde yüksek miktarda cam hurda oluşuyordu. Atığın yığılması gibi ciddi problemlerle karşılaşılıyordu. Kendi tırlarımız olduğu için taşıma konusunda ciddi bir avantajımız oldu. Kahramanmaraş’ta cam geri dönüşümü adına büyük bir açık vardı. Biz gerekli analizleri yaparak bu açığı kapatma adına çalışmalarımıza başladık ve firmamızı hizmete açtık. Cam milli servettir, hem de çevre açısından önemli bir işe imza attığımızı düşünüyorum”

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.