SSK ve Bağkur Emeklilerine Müjde: Aylıklarda Yüzde 49,25'lik Artış! Kanun Teklifi Yasalaştı

TBMM'de kabul edilen kanun teklifiyle SSK ve Bağkur emekli aylıklarına yüzde 49,25 artış yapılırken, kısa çalışma ödeneği şartları da düzenlendi. Ayrıca asgari ücret desteği 700 liraya çıkarıldı.

Yayınlanma:
Güncelleme: 26 Ocak 2024 11:17
SSK ve Bağkur Emeklilerine Müjde: Aylıklarda Yüzde 49,25'lik Artış! Kanun Teklifi Yasalaştı

SSK ve Bağkur emekli aylıklarında yüzde 49,25 artış öngören çalışma hayatına ilişkin kanun teklifi, TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilerek yasallaştı.

Çalışma hayatıyla ilgili düzenlemeler içeren İşsizlik Sigortası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Genel Kurulu'nda onay alarak yasalaştı.

Yapılan düzenlemelere göre, kısa çalışma gerekçelerine "genel salgın" durumu da eklenecek. Sigortalının kısa çalışma ödeneğinden yararlanabilmesi için gereken asgari prim ödeme gün sayısı 600'den 450'ye indirilecek.

Sigortalının kısa çalışma ödeneğine hak kazanabilmesi için kısa çalışma başlama tarihinden önceki son 120 gün hizmet akdine tabi bulunması ve son 3 yılda en az 450 gün sigortalı çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olması gerekecek.

Kısa çalışma ödeneği her ayın beşinde sigortalının kendisine aylık olarak ödenecek. Ödeme tarihini belirleme yetkisi Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı'na verilecek.

Kısa çalışma ödeneği, damga vergisi hariç herhangi bir vergi ve kesintiye tabi tutulmayacak, nafaka borçları dışında onda birinden fazlası haczedilemeyecek veya devredilemeyecek.

Ödenen kısa çalışma süreleri, kısa çalışma başlama tarihinden itibaren 3 yıl içindeki hizmet akdi fesihlerine bağlı işsizlik ödeneği hak sahipliği sürelerinden düşürülecek.

Sigortalının kusurundan kaynaklanan fazla ödemeler, yasal faiziyle birlikte sigortalıdan tahsil edilecek, ölen sigortalılara ait fazla ödemeler geri alınmayacak.

Yapılan düzenleme, kısa çalışma başlama tarihi itibarıyla önceki düzenlemelerden etkilenenleri de kapsayacak. Kısa çalışma ödeneğine dair hükümler 1 Mart'ta yürürlüğe girecek.

Asgari ücret desteği 700 lira olarak belirlenecek ve ilave istihdam teşvikleri 31 Aralık 2025'e kadar devam edecek. Kadın, genç ve belirli mesleki yeterlilik belgesine sahip işsizlerin istihdamını desteklemek için verilen teşvik, 31 Aralık 2026'ya kadar uzatılabilir.

Kanuna göre, en düşük emekli aylığı ocak ödeme döneminden itibaren 7 bin 500 liradan 10 bin liraya yükseltilecek.

İşverenlerin iş gücü maliyetlerini düşürmek ve istihdamı artırmak amacıyla 2016'dan bu yana uygulanan asgari ücret desteği 2024'te aylık 700 lira olarak devam edecek, böylece destek miktarı 500 liradan 700 liraya çıkacak.

SSK ve Bağkur emekli maaşlarına ocak ödeme dönemi itibarıyla geçerli olacak 6 aylık artış oranı yüzde 49,25 olacak.

Ayrıca, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Kanun kapsamındaki eğitim kurumları, sağlık ve güvenlik birimleri, ekipman muayene kuruluşları, iş hijyeni ölçüm, test ve analiz laboratuvarlarında inceleme, yetkilendirme, kontrol ve denetim yapma yetkisine sahip olacak.

İnceleme, kontrol ve denetim görevini yerine getiren Bakanlık personeli, işi aksatmamak ve gizliliği korumakla yükümlü olacak. Görevlendirilen personele işveren veya çalışanlar tarafından gereken kolaylık sağlanacak.

Bakanlık personeli, kolluk kuvvetlerinin yardımına ihtiyaç duyarsa, ilgili mülki idare amirine durumu iletecek ve uygun bulunması durumunda kolluk kuvveti görevlendirilecek.

Yapılan düzenleme sonrasında TBMM Başkanvekili Celal Adan, birleşimi 30 Ocak 2024 Salı günü saat 15.00'te toplanmak üzere kapattı.

İlgili Haberler

KAYNAK: Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.