SGK'dan Müjde! Fazla Ödenen Primler Geri İade Edilecek

Birden fazla işte çalışıyor veya asgari ücretin 7,5 katından fazla kazanç elde ediyorsanız, fazla ödediğiniz SGK primlerini geri alabilirsiniz. Nasıl mı? Haberin detaylarına göz atın!

Yayınlanma:
Güncelleme: 30 Mart 2024 10:53
SGK'dan Müjde! Fazla Ödenen Primler Geri İade Edilecek

Sosyal güvenlik sistemine ödenen primlerin bir kısmı, belirli şartları karşılamanız durumunda toplu para olarak geri alınabilir.

Bu durum, özellikle birden fazla işverene bağlı çalışan ve asgari ücretin 7,5 katından fazla kazanç elde eden kişiler için önemli bir avantaj sunuyor.

ASGARİ ÜCRETİN 7,5 KATI SINIRI

Emekli aylığında dikkate alınan kazanç, brüt asgari ücretin 7,5 katıyla sınırlıdır. Bir işçi için aynı ayda farklı işverenlerce toplam 60 günlük de prim yatırılmış olsa, emeklilik hesabında 30 gün prim yatırılmış kabul edilir. Bu nedenle, asgari ücretin 7,5 katını aşan kazançlar için yatırılan primler emekli aylığını etkilemez.

FAZLA PRİMLERİN İADESİ

Aynı anda birden fazla işte çalışması nedeniyle SGK'ya bildirilen kazançlar toplamı azami prime esas kazanç tavanını aşarsa, tavanı aşan kazanç tutarı için ödenen primler iade edilebilir. Bu iade, kişinin kendi talebi üzerine gerçekleşir. SGK, fazla yatırılan primi kendiliğinden iade etmez.

BAŞVURU SÜRECİ

İşçinin prim iadesi için yazılı olarak SGK'ya başvurması gerekir. Başvurular, işyerinin bağlı bulunduğu sosyal güvenlik merkezlerine veya il müdürlüğüne yapılabilir. Dilekçede, çalışılan işyerleri ve yatırılan primlere ilişkin bilgiler yer almalıdır.

İADE SÜRESİ VE FAİZ

SGK, dilekçenin verildiği tarihi takip eden ay içinde iade işlemini gerçekleştirir. Çalışan dilekçeyi geç verirse gecikme faizi uygulanmaz ve iade faizsiz olarak yapılır.

İlgili Haberler

KAYNAK: Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.