Şehrimizin ülke ekonomisine büyük katkısı var

Ekonomide çalkantılı sürecin sadece Türkiye’de değil, bütün dünyada aynı şekilde olduğunu söyleyen KMTSO Yönetim Kurulu Üyesi ve MADO Yönetim Kurulu Üyesi Erdal Kanbur, 2019 yılı ekonomisini ve 2020 yılı ekonomi öngörülerini paylaştı.

Yayınlanma:
Güncelleme: 10 Ocak 2020 15:21
Şehrimizin ülke ekonomisine büyük katkısı var

Kanbur; “Kahramanmaraş 40 milyar liralık ekonomisi ve 2000’e yakın sanayi işletmesi ile Türkiye ekonomisine çok önemli katkıda bulunmaktadır” ifadelerini kullandı.

2019 YILI EKONOMİ AÇISINDAN ÜLKE ÇALKANTILI BİR DÖNEMDEN GEÇTİ. BU PENCEREDEN BAKILDIĞINDA 2019 YILI EKONOMİSİNİ NASIL DEĞERLENDİRİRSİNİZ?

Elbette piyasalar çalkantılı bir dönemden geçti ve hala geçiyor ancak bu çalkantı sadece Türkiye ‘de değil tüm Dünya ‘da etkisini gösterdi. Tabi bizler ve Tüm Ticaret yapan kurum ve kuruluşlar da bu dalgalanmadan nasibini aldı. Özellikle Doların hammadde alım sürecine ciddi olumsuz etkileri oldu. Üst gelir grubu ve Üretici kesim ayakta kalma mücadelesi verirken alt gelir grubu da bir hayli geçim zorluğu yaşadı. Bu süreci hep birlikte atlatacağımıza inanıyorum. Tabi bu süreç pek de kolay olmayacak.

DONDURMA SEKTÖRÜNÜN 2019 YILINI NASIL DEĞERLENDİRİRSİNİZ?

Ülkemizde dondurma tüketimi konusunda son 20 yılda önemli artışlar gerçekleşmiştir. Ülkemizde 2019 yılı Dondurma pazarı Yaklaşık 4 milyar $lık bir paya sahip… Bu oran her geçen yıl artmakta ve kişilerin tüketim alışkanlıklarına bağlı olarak değer kazanmaya devam etmektedir. Çünkü Dondurma keyif veren ve serinleten bir lezzet olduğu için kişilerin sürekli tercih ettiği bir tatlı. Biz de bu Coğrafyada farklı bir kültürde çatal kaşıkla yenen, keçi sütü ile yaptığımız dondurmayı dondurma severlerin beğenisine sunuyoruz. Maraş’ın dondurma Pazarına katkısı oldukça önemli düzeyde. Şu an Türkiye ‘de kişi başına düşen dondurma tüketim miktarı yaklaşık 5 litre civarında. Bu oran geçtiğimiz yıllarda 2 litre civarında idi. İleriki yıllarda bu oranın daha da artacağı beklentisindeyiz.

YEREL EKONOMİNİN KALKINMASI ÜLKE EKONOMİSİNİ GÜÇLÜ KILAR. ŞEHRİN EKONOMİSİNİN KALKINMASI İÇİN NELER YAPILMALI, ÖZELLİKLE ORTA ÖLÇEKLİ KOBİLER İÇİN NELER TAVSİYE EDERSİNİZ?

Kahramanmaraş 40 milyar liralık ekonomisi ve 2000’e yakın sanayi işletmesi ile Türkiye ekonomisine çok önemli katkıda bulunmaktadır. Biliyorsunuz 2018 – 2019 döneminde Kahramanmaraş 1 milyar doları aşarak ihracatta önemli bir rekora imza attı.Bu  rekor Ulusal Ekonomi için de çok önemli bir rekor.
Kobilere önerim; risk almak ve büyümek için öncelikle doğru zaman ve doğru ekonomik ortamı beklemelerini tavsiye ediyorum. Doğru bir Pazar bulmadan ve tüketici taleplerini önceden tespit etmeden agresif büyüme modeline girmelerini önermiyorum.

MADO’NUN 2019 YILI NASILDI?  ÖNÜMÜZDEKİ SÜREÇTE HEDEFLERİNDE NELER VAR. KAÇ SEKTÖRDE FAALİYET GÖSTERİYORSUNUZ,  SEKTÖR ÇEŞİTLİLİĞİNE GİDECEKMİSİNİZ?

Hedeflerimiz doğrultusunda Yurt dışına açılmakta çok ciddi yol kat ettik. Ancak Ulusal pazarda diğer işletmeler gibi biz de bir takım sıkıntılar yaşadık. Nedeni ise elektrik, işçilik ve hammadde alım maliyetleri ciddi anlamda arttı. Bu durum stoklama ve pazarlama maliyetlerine de yansıdı. Mevcut yapıyı koruyabilmek için bir takım ekonomik önlemler alarak bu sürecin üstesinden geldik.Mado dışında, Su üretimi, Keçi çiftliği, Enerji yatırımımız devam etmektedir.

İKTİDARIN EKONOMİ POLİTİKALARINI NASIL DEĞERLENDİRİRSİNİZ?

İktidar eğer şu ortamda istikrarlı devam edebiliyorsa bu bir başarıdır. Elbette bireysel anlamda her kesimi mutlu etmek mümkün değil ancak farklı bir perspektifiden de bakabilmeliyiz. Toplumsal açıdan bakarak Geneli değerlendirmeliyiz. Toplumsal olarak ayakta kalabiliyorsak bireysel olarak da mücadeleyi elden bırakmamalıyız.

MADO’NUN ŞEHİR EKONOMİSİNE KATTIĞI DEĞERE BAKILDIĞINDA KAÇ ÜLKE, KAÇ İL, KAÇ NOKTADA FAALİYET GÖSTERİYOR? KONU HAKKINDA NELER SÖYLERSİNİZ?

Türkiye ‘de 380 Yurt dışında ise 33 Ülkede 66 şubemiz bulunmakta. Bu açıdan baktığımızda Mado , Şehrimize değer kattığı gibi  Ülkemize de büyük bir değer katıyor. Mado’nun 33Ülkede Türkiye’nin bayrağının dalgalanıyor olması ekonomik gücün yanısıra Manevi bir güç olarak da  karşımıza çıkmaktadır. Biz bundan dolayı çok gurur duyuyoruz Şehrimizle de firmamızla da.

MADO’NUN SOSYAL PROJELERİ NELERDİR?

Geçtiğimiz yıllarda annemizin ismi ile bir ilkokul yaptırdık. Yine Babamızın ismi ile Bir Aile Sağlığı merkezi ve Şehre yatırım amaçlı 2 adet çiftlik Bir de Su fabrikası yatırımı yaptık. Mevcut işletmelerimize ek olarak 60 bin metrekarelik üretim tesisi daha yaptık.Umarız şehrimize de Ülkemize de çok daha faydalı işler yapabilecek bir çok projeye daha imza atarız.

2020 YILI EKONOMİSİNİ NASIL GÖRÜYORSUNUZ BEKLENTİLERİNİZ VE ÖNGÖRÜLERİNİZ NELER?

2019 yılına göre daha rahat bir yıl olacağına inanıyorum.Özellikle Doların inişli çıkışlı durumu daha dengeli seyrederse piyasaların da daha istikrarlı bir yön belirleyeceğini düşünüyorum.

ÜLKEDE SON ZAMANLARIN EN BÜYÜK SORUNU GÜVEN DUYGUSUNUN ZEDELENMESİ OLARAK GÖRÜLÜYOR, BU DOĞRULTUDAN BAKILDIĞINDA EKONOMİYE GÜVEN VARMI?

Elbette akreditasyon ciddi anlamda zarar gördü. Ticaret yapan büyük – küçük bir çok işletme temkinli olmaya çalışıyor haklı olarak ! Çünkü nakit akışı çok yavaşladı ve faizlerden dolayı piyasada nakit para sıkıntısı oluştu. Ancak bu durumunda zamanla düzeleceğini ve Ülke olarak da üstesinden geleceğimize inanıyorum.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.