Şehir ekonomisine turizm katkısı

Kahramanmaraş kent ekonomisinin güçlenmesi adına başlattığımız çalışmanın 3. Yayınında Kent ekonomisinin gelişimi adına turizm konusunu ele aldık.

Yayınlanma:
Güncelleme: 18 Ocak 2024 12:51
Şehir ekonomisine turizm katkısı

HABER: EMRE BOZ

Turizmin şehir ekonomisine kattığı değerler hakkında gazetemize özel açıklamalarda bulunan özel sektör ve Sivil Toplum Kuruluşu Başkanları, turizm konusunda Kahramanmaraş’ın elverişli ancak yetersiz olduğunu söylediler. Kahramanmaraş’ın turizm anlamında yeterli seviyeye ulaşması adına siyasetçinin rolünün büyük olduğu kanısı elde edilirken, yerelden ulusala ekonomik kalkınma oluşturduğu hemfikir edindi.

DOĞAL KAYNAKLAR, DOĞAL GÜZELLİKLER VE TARİHİ ESERLER

Turizm denildiğinde akla ilk olarak doğal kaynaklar, doğal güzellikler ve tarihi eserler geliyor. Bu değerler şehirleri bir cazibe merkezi haline getiriyor. Turizm, ülke ve şehir ekonomilerinin güçlenmesinde ve gelişmesinde o kadar etkilidir ki; ‘bacasız sanayi’ tabiri kullanılıyor. Şehirleri turizm anlamında bir cazibe merkezi haline getiren bu değerler doğru sunulduğunda ve doğru kullanıldığında ekonomiye ciddi anlamda bir katkı sağlıyor. Kahramanmaraş tarihi, coğrafyası ve doğal güzellikleri ile turizm anlamında bir cazibe noktası. Ancak rakamlara bakıldığında Kahramanmaraş turist çekme konusunda oldukça zayıf.

ELİNDE OLANDAN DAHA FAZLA YATIRIM BEKLEMİYOR

Turizmin bacasız fabrikalar olarak görülmesinin en büyün nedenlerinden bir tanesinin elinde olandan daha fazla yatırım istememesi olarak görülüyor. Diriliş Haber Gazetesi olarak turizm konusunda uzman kişilerden edindiğimiz bilgiler doğrultusunda şu anda Kahramanmaraş ‘elinde olandan’ daha fazla yatırım istemiyor. Kahramanmaraş’ımızın coğrafyası, doğal kaynakları ve tarımsal alanlarına bakıldığında ve bu alanlar doğru değerlendirildiğinde turizmin gelişmemesi için bir engel görülmüyor. Bir şehrin coğrafi konumu ve tarihi misyonu o şehrin turizmi açısından oldukça etkili. Bu durum söz konusu olduğunda akıllarda ‘Kahramanmaraş’ta turizm neden bu kadar gerilerde?’ sorusu beliriyor.

KAHRAMANMARAŞ İKLİMİ MÜSAİT, BU DURGUNLUK NEDEN?

Bir ülkede dört mevsimin yaşanması, o ülkede farklı canlı çeşitlerinin olması ve çeşitli bitki örtüsünün olması anlamına geliyor. Bu gibi durumların turizmi olumlu etkilediği de yetkililer tarafından kanıtlanmış durumda. Turizm hakkında gazetemize görüşlerini aktaranlar, “Kahramanmaraş turizm açısından çok müsait bir bölgedir” diyor. Yaz ve kış turizminin Kahramanmaraş’ta gelişmesi, kent ekonomisinin de gelişmesi anlamına geliyor. Ekonominin büyümesi ve gelişmesi yerelden ulusala büyük bir kalkınma sağlıyor. Ancak bütün bu durumların Kahramanmaraş’ta eksik olduğu görüşleri aktarılıyor.
 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.