Sanayi sitesi yılların yorgunluğunu taşıyor

Ceren Oto Lastik İşletmecisi Soner Ceren, sanayinin kronikleşmiş sorunlarıyla mücadele edilmesi ve mesleki bütünlüğün sağlanması ile ilgili gazetemize açıklamalar yaptı.

Yayınlanma:
Güncelleme: 10 Eylül 2019 11:10
Sanayi sitesi yılların yorgunluğunu taşıyor

HABER; ALİ HAN DELİGÖZ

Sektörün ekonomi alanında yaşanan buhran dolayısıyla yara aldığına değinen Ceren; “Kahramanmaraş küçük sanayi sitesinde 1998 yılından bu yana kendi mesleğimizi icra ediyoruz. Yaşadığımız en büyük problem ekonomi alanında. Piyasadan para çekilmiş vaziyette. İnsanların alım gücünün zayıflamasıyla satışlarda yüzde 50’lere varan düşüşler meydana geldi. Yüzde 100’e varan artışların ardından piyasanın gergin ortamında bir rahatlama olsa da insanlar diğer taraftaki masraflarını haliyle düşüremediler. İhtiyaç sıralamalarını değiştirerek oto lastik sektörü de bu durumdan darbesini aldı. Bu açığın kapanması adına kredi faizlerinin kesinlikle düşmesi gerekiyor. Yani düşmezse hareketliliğin sağlanma ihtimali yok. Esnaflar kredi kullanamıyor bunun peşinde mal alamıyor ve eski vadelerde alım yapamıyor. Vadesel durumdan dolayısıyla esnaf kendi içerisinde nakit döngüsünü sağlıyordu. Vadeler aşağı çekilmesiyle kendi içerisinde sağladığı finansman kaynağı otomatik olarak duruyor. Finans kuruluşlarının keyfi tutumuyla sergiledikleri kara listeden esnafta yarasını alıyor” dedi.

ALT YAPIYA İVEDİ BİR ŞEKİLDE ÇÖZÜM BULUNSUN

Altyapı sorunları sanayi esnafına sorun oluşturduğunu bir an önce çözülmesi gerektiğini ifade eden Ceren; “Sanayi sitesinin başlıca sorunlarının başını çeken altyapının yetersizliği. Kış aylarında işyerlerimizin önü gölete dönüşüyor. Tamirhaneye gelip onarımı sağlanamamış araçların düzensiz park halinde kalması. Araçlar aylarca yıllarca orada kalıyor ve esnafın kendi aracını koyacağı yer neredeyse kalmıyor. Yollarımız yılların verdiği yorgunluğu ile arz-ı endam ediyor. Bir ucundan diğer ucuna ulaşımı gerçekleştirmeye çalışırken merdiven basamağı gibi bir yüzey üzerinde seyahat ettiğinizi düşündürüyor” dedi.

SEKTÖRLER BLOKLARA AYRILMALI

Sektörlerin karmaşa içerisinden kurtarılarak her sektörün kendi arasında bloklaşmasının gerektiğini söyleyen Ceren; “Kooperatif ve belediye tarafından üzerlerine düşen birçok sorumluluğu yerine getirmediğini düşünüyorum. Esnaf tarafına gelince de; esnafın yapabileceği çok fazla bir şey yok anca kendi işyerlerinin önünü temizleyebilir. Onun haricinde altyapı ve üstyapı hizmetlerini kendileri gerçekleştiremez. Esnafları kendi sektörlerine göre bloklara ayırması gerekiyor. Kâr marjlarımızı yükseltmemiz gerekirsen işyerinin kendi döndürmesi düşüncesiyle aksine düşürmeye başladık ve esnaf birbirine düştü. Ekonomik durumdan dolayı geçim konusunda sorunlar yaşamaya başladık. Bütün esnaflar kooperatif eliyle sektör sektör toplanıp önünü açması gerekiyor. Kooperatiften bir diğer beklentimizde esnaf sahrası yapılması yönünde” ifadelerini kullandı.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.