Sanayi, sanayi esnafına bırakılsın

Orijinal Direksiyon İşletmecisi Fetullah Güleç, dışarıdan gelen yatırımcıların sanayi esnafını yorduğu ve bu durumun bir an önce önlemlerinin alınmasının gerektiği yönünde açıklamalarda bulundu.

Yayınlanma:
Güncelleme: 11 Eylül 2019 09:40
Sanayi, sanayi esnafına bırakılsın

Maliyet artışlarının esnaftan nihai tüketiciye zincirleme etkilerinin gösterdiğini dolayısıyla sisteme yeterince hâkimiyet sağlanamadığı yönünde vurgu yapan Fetullah Güleç; “İşletmemiz yaklaşık bir yıldır faaliyette. Şuana dek yaşadığımız tek sorun yeterli ürünü elimizde bulunduramamızdan kaynaklanıyor. Birçok marka ve model araç olması dolayısıyla direksiyon işlerinde genelde sisteme yeterince hâkimiyet sağlayamıyoruz. Kuru, hidrolik, elektronik ve yarı elektronik ve hidrolik olarak direksiyon türleri var. Sistemi birebir yakından takip ederek hizmet vermeye çalışıyoruz. 2018 yılı ağustos döneminde yaşanan ekonomik dalgalanmadan henüz tam anlamıyla kurtulabilmiş değiliz. Aldığımız ürünlerin birçoğu döviz endeksli olarak geldiği için fiyatlar iki katına varan artışlar meydana geldi yani yüzde 100’lük bir arışa neden oldu. Haliyle nihai tüketiciye problem yaşatıyor. Belirli bir harcama planı var, bu planın üzerinde ekstra giderler çıkınca zorlanıyor dolayısıyla bizlere de yansımaları oluyor” dedi.

KİRA GİDERLERİ ESNAFI CİDDİ ANLAMDA YORUYOR

Kira giderlerinin yüksek olması sebebiyle maliyetlerin yüksek olduğu ve sanayinin sanayi dışı yatırımcılar tarafından rant sahası haline dönüştüğünün altını çizen Güleç; “Sanayi esnafının en büyük sorunu daralan iş sahası. Şehrin büyüyüp gelişmesinde en önemli etken iş sahasının olması, iş sahası ne kadar geniş olursa şehrin büyüme hacmi pozitif anlamda gelişim gösterecektir. Sürekli Gaziantep’i örnek veriyoruz, doğu ve batının kesişim noktaları olması dolayısıyla bizim çevremize göre sirkülasyonu daha farklıdır. Kahramanmaraş kendi yağıyla kavrulan bir memleket. Birçok esnafımızın ve yeni iş kuracak bireylerin en büyük sorunu işyerinin kira giderleri. Bazı arkadaşlarımızın biriktirmiş olduğu belirli bir miktar para oluyor. Kira gideri olarak mı harcamalı yoksa makine-teçhizat kurulumunda mı harcamalı. Harcamalarını işyerine tarafında kullandığı takdirde maksimum bir yıl ayakta kalabiliyorlar, bir sonraki yıla kira gideri kendisi açısından ciddi külfet haline dönüşüyor.  Devlet tarafından yapılması istediğim en önemli desteklerden birisi esnaflara işyeri gösterilmesi yönünde. Yani birçok sanayi esnafı olmayan yatırımcı ve büyük işletme sahibi olan bireyler ihtiyacının fazlası işyerini almaya çalışıyor. Bu defa işyeri kira değerlerini çok yüksek meblağlardan göstererek piyasaya istediği gibi yön verebiliyor. Esnaf maalesef bu durumdan ciddi derecede yorgun düşmüş durumda. Bu durumun sanayi esnafı mağdur edilmemesi için bir an önce önemlerin alınması gerektiğini düşünüyorum.  Kooperatiften beklentilerimizde denetimlerin ve düzenlemelerin yapmasını istiyoruz. Birey beşinci işyerini alıyor altıncı işyerini satın alma telaşı içerisine giriyor. Bunun önüne geçilmesi için kooperatiften gerekli yaptırımların tüm sanayi esnafı adına uygulanmasını istiyorum” ifadelerini kullandı.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.