Sanayi Devi SANKO'nun Kurucusu Sani Konukoğlu'nun Anma Töreninde Dualar Yükseldi

SANKO Holding Kurucusu Sani Konukoğlu'nun vefatının 30. yılında düzenlenen anma töreninde, sanayi liderinin mirası ve başarıları dualarla anıldı.

Yayınlanma:
Güncelleme: 16 Ocak 2024 16:58
Sanayi Devi SANKO'nun Kurucusu Sani Konukoğlu'nun Anma Töreninde Dualar Yükseldi

SANKO Holding'un kurucusu ve Gaziantep Sanayi Odası'nın (GSO) Kurucu Başkanı olan Sani Konukoğlu, vefatının 30. yılında Gaziantep Asri Mezarlık'ta düzenlenen anma programında dualarla yad edildi.

Anma törenine; SANKO Holding Onursal Başkanları Abdulkadir, Zeki Konukoğlu, Yönetim Kurulu Başkanı Adil Sani Konukoğlu, Başkan Vekili Fatih Konukoğlu, Yönetim Kurulu Üyeleri Hakan, Cengiz, Ertuğrul, Yiğitcan ve Alperen Sani Konukoğlu, SANKO Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Güner Dağlı, GSO Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Ünverdi, Meclis ve Yönetim Kurulu Üyeleri, Gülsan Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Topçuoğlu, Konukoğlu ailesi, sanayiciler, SANKO çalışanları ve emeklileri katıldı.

Duaların okunmasının ardından, Sani Konukoğlu'nun mezarına evlatları ve sanayiciler tarafından karanfiller bırakıldı. SANKO Holding Onursal Başkanı Abdulkadir Konukoğlu, aile adına yaptığı konuşmada, babalarının vefatından bu yana her yıl düzenlenen anma programında kendilerine destek olan katılımcılara teşekkür etti.

Sani Konukoğlu, 1929 yılında Gaziantep'te doğdu. İlkokulu tamamladıktan sonra, ailesinin eğitim isteğine rağmen dokumacılığa adım atarak iş hayatına başladı. İlk tezgahını kullanmaya başlaması, kendi girişimciliğinin ilk adımıydı. 1947 yılında İstanbul'da 24 gözlü yerli bobin makinesi getirerek Gaziantep'e bu kapasitede ilk bobin makinesini kazandırdı.

Kaliteyi artırmak amacıyla 1951 yılında Halep'ten getirdiği apre makinesini kullanarak çalışmalara başlayan Konukoğlu, Bursa'daki tornacılara yaptırdığı Avrupa dokuma tezgahları ile el tezgahlarını motorlu tezgaha dönüştürmeye öncülük etti.

1965 yılında Bursa'da havlu tezgahı imal ettirip, jakar makinelerini Gaziantep'teki tornacılara yaptırarak havlu üretimine başladı. 1962'de hidrofil pamuk tesisi, 1963'te 1500 iğ kapasiteli pamuk ipliği tesisi kurdu.

"Hilal Kollektif Şirketi"ni 1966 yılında kuran Konukoğlu, 1972'de inşasına başlanan 25.000 iğlik iplik tesisi projesini 1974'te devreye aldı. Firma unvanı 1977'de "SANKO Tekstil Sanayi ve Ticaret AŞ" olarak değiştirildi. Bilinçli ve istikrarlı yatırımlarla firma, yüksek kapasite ve kaliteye ulaştı.

Sankospor'un 1988'de kurulmasıyla başkanlığını üstlenen Sani Konukoğlu, 1989'da Gaziantep Sanayi Odası'nı diğer sanayicilerle birlikte kurdu. Sanayi Odası'nın ilk başkanlığını yapan Konukoğlu, Sani Konukoğlu Vakfı'nın da 1989'da kurulmasını sağladı.

16 Ocak 1994'te kalp rahatsızlığı sonucu vefat eden Sani Konukoğlu, sağlığında yaptığı sosyal hizmetler nedeniyle "Devlet Üstün Hizmet Madalyası ve Beratı" ile ödüllendirildi. SANKO, bugün 14 binin üzerinde çalışanıyla tekstil, enerji, inşaat ve ambalaj sektörlerinde öncü bir şirket olarak varlığını sürdürmektedir.

İlgili Haberler

KAYNAK: Haber Merkezi

Editör
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.