Salman Zülkadiroğlu Bulvarı Adını Nereden Almıştır?
Kahramanmaraş’ın Dulkadiroğlu İlçesinde yer alan Salman Zülkadiroğlu Bulvarı hakkında merak edilenler
Pınarbaşı Caddesi ile Ali Ulvi Yetişen Bulvarı arasında yer alırken Sütçü İmam Mahallesi ile de sınır çizgisini oluşturur.
Bulvara ismi verilen Selman Zülkadiroğlu, Dulkadirli ailesinden olup eski belediye başkanlarımızdandır. Maraş’ta 1903’de doğar. Babası Hacı Murtaza Bey, annesi Sultan Nevruz Hatun’dur.
Ailenin sahip olduğu Çokyaşar, Ferhuş, Elmalar ve Yusufhacılı’daki arazilerde çiftçilik yapar. Kılılı civarı çöl ve kıraç bir arazi iken onun çalışmaları ile sulak ve ekilebilir bir araziye dönüşür. Makine tarımını Maraş’a ilk getirenlerdendir. Asıl adı mahalleleri Alemli (Sakarya) Mahallesi olup genellikle arazilerinin bulunduğu Çokyaşar’ı kışlak, Alımpınar’ı da yazlık olarak kullanırlar.
Ermenilerden kalan Kapalıçarşı içerisindeki Alacacı Bedesteni’ni Şişman’larla birlikte satın alır. Bedesten’in mülkiyeti halen ailenin üzerindedir.
1948-1950 arası Maraş belediye başkanlığı yapan Selman Zülkadiroğlu Pınarbaşı yolunu hizmete açar ve şehir kanalizasyonunun ıslahına çalışır. Gazi Paşa Mahallesi’nde eski tapu dairesini satın alarak oraya taşınır. Bu bina 1990’da yıkılarak yerine Selman Zülkadiroğlu Apartmanı yapılır.
1953’de Adana’ya yerleşir. Siyaseti bırakır. Ceyhan ve Tarsus’dan tarla alarak orada da ziraat işleriyle uğraşır. Eniştesi Ahmet Gülser’le çırçır ve çeltik fabrikası açar.
Adana’da yerleştiği Küçüksaat’te Sabancı ailesi ile birlikte bir cami yaptırır. 18.07.1961’de vefat eder.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.