“Rekabet gücümüzü birlikte artıralım”

2017 yılı ülke ekonomisinin genel anlamda iyi olduğunu söyleyen Karpedo Dondurmaları Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Dağdönderen ile bir söyleşi yaptık.

Yayınlanma:
Güncelleme: 30 Ocak 2018 10:15
“Rekabet gücümüzü birlikte artıralım”

HABER: EMRE BOZ

Hasan Dağdönderen; “Merdiven altı üretimler hem halk sağlığını tehdit ediyor hem de ekonomiyi olumsuz etkiliyor” dedi.

2017 YILINI NASIL DEĞERLENDİRİYORSUNUZ?

2017 yılı 2016 yılına göre biraz daha iyi geçti. Türkiye’nin 2017 yılının üçüncü çeyreğinde yüzde 11.1’lik büyümesi ile dördüncü çeyrekte sanayinin yüzde 7 büyümesi ile beklentilerin üzerinde bir büyüme gerçekleştirdi. Bu durum hükümetin başarılı ekonomi politikaları ile oluştu diyebiliriz. Orta ölçekteki kobilerin biraz daha desteklenmesi gerektiğini düşünüyorum.

SEKTÖRÜNÜZ 2017 YILI NASIL GEÇTİ?

Dondurma sektörü tercih edilen bir sektör. Orantısız bir rekabet var. Bunun yanında merdiven altı üretici çoğalıyor. Kayıtlı üreticilerin en büyük sıkıntılarından bir tanesi merdiven altı üretim. Kahramanmaraş dondurması adı altında Kahramanmaraş dışındaki illerde en az 10 kat daha fazla dondurma üretiliyor. Bu bize büyük darbe vuruyor. Kurumsal olmayan ve merdiven altı üretim yapılıyor. Kahramanmaraş içerisinde de aynı sorun var. Diğer illerdeki durumları değerlendiriyoruz. Şikayet ediyoruz ama sonuca ulaşamıyoruz.

HER YIL ‘MERDİVEN ALTI FİRMALAR KAPANACAK, KURUMSAL OLANLAR DEVAM EDECEK’ ŞEKLİNDE AÇIKLAMALAR YAPILIYOR. BU KONUDA HERHANGİ BİR ÇALIŞMA VAR MI?

Bu konuda elle tutulur, gözle görülür bir çalışma yapılmadı. Bir yaptırım uygulanmadığı için de bu üreticiler her geçen gün çoğalmaya başladı. Bu konuda en çok vatandaş rahatsız oluyor. Her konuda olduğu gibi bu konuda da vatandaş mağduriyet yaşıyor. Bu üretimler kontrol altında olmadığı sürece vatandaşın sağlığı ile oynanıyor.

SEKTÖRDE BİR BÜYÜME VAR MI?

Sektöre rağbet var. Merdiven altı üreticileri saymaz isek, Kahramanmaraş Türkiye’nin çok az bir kısmına hitap ediyor. Bunu daha farklı pazarlama teknikleri ile yükseltmek lazım. Ülkenin birçok ilinde bazı firmalar Maraş Dondurması adı altında ürün satıyorlar. Kendilerince pazarı kontrol etmeye çalışıyorlar. Bu Kahramanmaraş için çok iyi olmayan bir durum. Çünkü Dondurma şehrimizin adı ile hemhal olmuş durumda. Orijinal Maraş Dondurması sadece şehrimizde üretiliyor. Bizlerin birlik içerisinde olup rekabet gücümüzü artırarak hem ülkemize, hem dünyaya hakiki Maraş Dondurmasını tattırmamız lazım. Bu hem şehrimize hem de ülkemize çok ciddi bir katma değer sağlayacaktır.

2018 YILINDAN BEKLENTİLERİNİZ VE ÖNGÖRÜLERİNİZ NEDİR?

2018 yılında ekonomi anlamında beklentilerimiz büyük. Hammadde fiyatları yüzde 30 oranında zamlandı ama sektörde hareketlilik olacağı gerçeği var. Bu duruma bağlı olarak satışlarda da artışlar olacaktır. Artan emtiya değerlerinden dolayı yeni sezon fiyatlarında artışlar yaşanabilir. Hükümetimiz ekonomi anlamında başarılı bir politika izliyor. Ekonomideki istikrar tüm ülkeyi kalkındıracaktır. Uzun zamandan beri bütün sektörlerde yaşanan kalifiye eleman sıkıntılarının yapılacak çalışmalar ile aşılmasını bekliyoruz. Bizim yatırımlarımıza değinecek olursak, 2018 yılı için yenilik planlamaları yapıyoruz. Yatırımlarımız artarak devam edecektir.

Karpedo olarak yatırımlarınızda yenilik var mı?

Büyük yatırımlar yapmıyoruz ama kendi içimizde yeniliğe ayak uydurmak adına mini yatırımlara devam ediyoruz.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.