PYD/PKK, Suriye’nin suyuna da el koydu

PYD/PKK, Suriye’nin suyuna da el koydu

Yayınlanma:
Güncelleme: 14 Haziran 2017 15:21
PYD/PKK, Suriye’nin suyuna da el koydu

Suriye'nin yüzde 23'ünü işgal eden terör örgütü PYD/PKK, ülkenin en büyük üç barajına hakim oldu.

Suriye topraklarının yüzde 23'ünü işgal eden terör örgütü PYD/PKK, ABD'nin askeri desteğiyle, ülkenin en büyük üç barajını ele geçirdi. Fırat Nehri üzerindeki barajlar, ülkenin elektrik ve sulama ihtiyacının büyük kısmını sağlayabiliyor.

Harita alan ölçümlerine göre, PYD/PKK, yüzölçümü yaklaşık 185 bin kilometrekare olan Suriye'nin yaklaşık 39 bin 500 kilometrekaresini işgal ediyor.

Ülkenin yüzde 23'ünde işgali süren örgüt, Halep’in doğusundaki Tişrin, Rakka'nın batısındaki Tabka ve Baas barajlarını kontrol ediyor.

Dünya Bankası ve Suriye rejiminin Sulama Bakanlığı verilerinden derlediği bilgiler, örgütün ABD desteğiyle ele geçirdiği üç baraj sayesinde su, elektrik kaynağı ve tarım arazisi anlamında hassas bölgelere yayıldığını gösteriyor.

Sulanan arazilerin yüzde 80'i örgüt işgalinde

Halep’in doğusundan Irak sınırına uzanan büyük tarım arazileri, üç barajın rezervleriyle sulanabiliyor.

Ülkedeki tarım arazilerinin 30 bin kilometrekareye denk gelen yüzde 60'lık kısmı, PYD/PKK kontrolündeki bölgede yer alıyor.

Ayrıca, terör örgütü Suriye'de tarım arazilerinin sulanabilen yüzde 9,4'lük kısmında hakimiyet kurdu. Sulanan söz konusu alanın yüzde 80’inine PYD/PKK'nın elindeki barajlar kaynak sağlıyor.

Fırat nehri üzerinde üç baraj

Terör örgütünün el koyduğu üç baraj, Suriye'nin elektrik ihtiyacının yaklaşık yüzde 70’ini karşılayan kapasitede.

PYD/PKK’nın Halep’in doğusunda Aralık 2015'te terör örgütü DEAŞ’tan aldığı Tişrin barajı, yıllık 630 megavat (MV) enerji üretme kapasitesine sahip. Yaklaşık 40 metre uzunluğunda biriktirme alanına sahip baraj, Münbiç ve Kobani'ye (Ayn el-Arab) sulama imkanı sunuyor.

Rakka'nın batısında, ismini Tabka ilçesinden alan baraj, 13 Mayıs’ta PYD/PKK'nın eline geçmişti. Tabka barajı, 824 MV yıllık üretimi ve El-Esad Gölü adı verilen 60 metre biriktirme havzasıyla geniş bir enerji ve sulama alt yapısına sahip. 630 kilometrekare alana sahip el-Esad gölü, Suriye’nin en büyük su rezervi durumunda.

Tabka barajı, 10 kilometreküp su tutma kapasitesi ile Halep kent merkezinin içme suyunun yanı sıra doğusundaki Münbiç ve Ayn El Arab'tan Irak sınırına kadar uzanan arazilerin sulayabilecek kapasitede.

PYD/PKK'nın ABD desteği ile yürüttüğü Rakka operasyonu kapsamında örgütün eline geçen bir diğer baraj, Tabka'nın kuzeydoğusundaki Baas barajı oldu. 4 Haziran’da örgütün kontrolüne giren baraj, yıllık 75 MV enerji üretme kapasitesine sahip.

Barajların mevcut durumu

Tişrin barajı kısmi şekilde elektrik üretimi yapıyor. Çevresindeki belde ve köylere elektrik veren baraj, ara ara su seviyesindeki düşüşler nedeniyle faaliyetine ara veriyor.

Geçen ay içinde ele geçirilen Tabka barajı, DEAŞ ile PYD/PKK arasındaki çatışmalar ve ABD bombardımanlarında aldığı hasar nedeniyle, şimdilik elektrik üretemiyor.

Bölgedeki yerel kaynaklar, daha önce sulama için kullanılan barajın terör örgütü tarafından elektrik üretmek amacıyla bakıma alındığını belirtiyor.

Baas barajı ise çevredeki ekilebilir alanların sulamasında aktif şekilde kullanılıyor.

PYD/PKK, Suriye'nin kuzeyinde Türkiye sınırı boyunca, doğuda Haseke, Rakka ilinin kuzeyi ve Halep’in doğusundaki Münbiç ile kuzeybatısındaki Afrin ilçelerini kontrol ediyor.

Örgüt, Suriye-Türkiye sınırının da yaklaşık yüzde 65'ini işgal ediyor.

KAYNAK:

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.