Özçam’dan hükümetin ekonomi politikalarına sonuna kadar destek

Özçam Marketler Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Çam, gıda sektöründeki 2018 yılı ekonomik durumu ve şehir ekonomisine ilişkin sorularımızı yanıtladı.

Yayınlanma:
Güncelleme: 24 Ocak 2019 12:31
Özçam’dan hükümetin ekonomi politikalarına sonuna kadar destek

Hasan Çam, 2018 yılında ürün yelpazelerinde düşüş olmadığını, maddi anlamda sıkıntılar yaşandığını söyledi. Çam; “Enflasyonla topyekûn mücadele paketine sonuna kadar destek veriyoruz” dedi.

2018 YILI EKONOMİSİNİ DEĞERLENDİRMEK İSTERSENİZ BU KONUDA NELER SÖYLERSİNİZ?

Ağustos ayında başlayan doların istikrarsızlığından kaynaklı bir ekonomi alanında belirsizlik meydana geldi. Uluslararası alanda Türkiye’ye yönelik ekonomi alanında bir saldırı oldu. Ekonomik saldırının neticesinde doların pik yapmasıyla sektörlerde büyük patlamalar oluştu. Fiyatlarda artışlar oldu bunun sebebi de dışa bağımlılığımızın olması olarak yorumlayabiliriz. 2018’in son aylarında tüm sektörlerde dövizle çalışan firmalarımızın tamamı ister istemez fiyatlarda yüz 40’tan başlayarak zam uyguladılar. Gıda sektöründen bahsedecek olursak; hükümetimizin hızlı bir şekilde harekete geçmesiyle ekonomiye katkı olması adına enflasyonla topyekûn mücadele kampanyası başlatıldı. Hızlı bir şekilde Özçam Marketler olarak biz bu kampanyaya destek verdik. Biz marketlerimizde gıdacı olarak yüzde 10’un haricinde Cuma’dan Pazar’a kampanyamız var. Bazı ürünlerimizde yüzde 40’a varan kampanyalar uyguladık halende, devam ediyor. Kampanyamız Kahramanmaraş halkından çok büyük destek gördü ve memnuniyetle karşıladılar. Lakin zorlanmalar oldu ticarette. Bu süreç, bir geçiş noktasıdır. 5 yıldır cumhurbaşkanımız hükumet yetkililerimizle sık sık bunu konuşuyorlar. Dikkatli olmamız ve bu süreci atlatan ticaret erbaplarının önünde çok daha rahat bir süreç olacağı konusunda açıklamalar yapılıyor. Bu konuda hükumete inancımız ve desteğimiz tamdır.

GIDA SEKTÖRÜNDE DARALMA OLDU MU?

Gıda sektöründe daralma ekonomik olarak oldu. Ürün yelpazesinde herhangi bir daralma olmadı. Günlük cirolarda düşüşler oldu esnaflarda daha tedbirli davrandı. İnsanlar zorunlu ihtiyaçların dışında harici harcamaları durdurdular fakat pahalı da olsa temel ihtiyaçlarını alıyorlar. Bu düşüş yüzde 10’u geçmedi. Bizim aylık, 3 aylık, yıllık periyotlarda planlarımız var o doğrultuda hareket ediyoruz. Dolar istikrarsızlığından kaynaklı gelen zamlardan çokta etkilenmedik. Tamamen etkilenmediğimizi söyleyemeyiz fakat Uzun yıllar boyunca Ak Parti teşkilatında görev alan, bu sektörde faaliyet gösteren biri olarak cumhurbaşkanımızın talimatı ile fedakârlık ettik. Tabir şu idi zamlar gelene kadar elinizdeki ürünlere zam yapmayın. Zamlar gelmesine rağmen biz 1 ay gibi bir süreçte zamları yapmaktan kaçındık. Sadece satışlarımız kısa dönem totalde yüzde 10 oranında düşüşler oldu ama onun haricinde biz Özçam olarak etkilenmediğimiz gibi 7. Şubemizi de bu sürede açtık. Biz Özçam Marketler olarak, yıllarca bu şehirde gıda sektöründe hizmet veren bir market olmanın, insanların bize olan güveninin gururunu yaşıyoruz.

2019 YILI HEDEFLERİNİZ ARASINDA NELER VAR?

Her yıl bir şube projemiz kapsamında inşallah 2019 yılında 8. Şubemizi açmayı planlıyoruz. Tabi 2019 ne getirir şuan bilemiyoruz ama biz Özçam olarak sürecin kampanyalarına, Kahramanmaraş’a hizmet vermeye, bu süreci atlatmak için mücadele edeceğiz.

ŞEHİR EKONOMİSİ NASIL GELİŞİR?

Hep konuştuğumuz mesele: siyasi partilerimiz, büyükşehir belediyemiz, ticaret sanayi odamız, üniversite ve milletvekillerimiz bir çatı altında toplanmamız gerekiyor. Bunun sık sık hamlesini yapıyoruz ama hep geride kalıyoruz. Bu çatıyı bir çember içerisinde toparlarsak şehir ekonomisine büyük katkı sağlayacağına inanıyorum. Burada tüm sorunlar masaya yatırılıp konuşulup, tartışılıp bir çözüme kavuşacağını düşündüğümüzden dolayı böyle bir çözüm önerimiz var. Hızlı bir şekilde sanayi odamızda bu toplantılar yapılıp küçük ölçekli esnaflarımız, sanayicimizle toplantıları sıkılaştırarak ve devletin vermiş olduğu teşvikleri esas bu işlerle uğraşan insanlara ulaştırarak şehir ekonomisini daha ileri düzeylere yükseltmemiz gerekiyor. Bilhassa Büyükşehir, Dulkadiroğlu ve Onikişubat belediyelerimize çok büyük işler düştüğünü düşünüyorum. Belediye, KMTSO ve vatandaşların el birliği ile bu sorunların çözüme kavuşacağına inanıyorum. Zor bir süreçten geçiyoruz o açıdan yetkililerin şehrin ekonomisini geliştirmesi adına el ele vermesi gerektiğini düşünüyorum.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.