Otomotiv sektöründe yüzde 10 daralma bekleniyor

Marfi Otomotiv Satış Müdürü Abdullah Yenikomşu, 2020 yılında Marfi Otomotivin rakiplerine fark attığını belirterek, son 20 yılın en yüksek satışını gerçekleştirdiklerini söyledi. Yenikomşu, 2021 yılında otomotiv sektöründe yüzde 10’luk pazar gerileyişi...

Yayınlanma:
Güncelleme: 15 Ocak 2021 19:21
Otomotiv sektöründe yüzde 10 daralma bekleniyor

Marfi Otomotiv Satış Müdürü Abdullah Yenikomşu, 2020 yılında Marfi Otomotivin rakiplerine fark attığını belirterek, son 20 yılın en yüksek satışını gerçekleştirdiklerini söyledi. Yenikomşu, 2021 yılında otomotiv sektöründe yüzde 10’luk pazar gerileyişi olacağını öngördü.

Müşteri memnuniyetini her zaman ön planda tuttuklarının altını çizen Marfi Otomotiv Satış Müdürü Abdullah Yenikomşu 2020 yılını değerlendirerek, 2021 yılı öngörülerini anlattı:

“Covid-19 Pandemisi Türkiye’de Mart ayının ortasından itibaren ekonomik faaliyetleri dış ticaret, turizm ve iç talep kanallarıyla etkilemeye başlamış, etkiler Nisan ayı itibarıyla derinleşerek tüm ekonomiye yansımıştır. Türkiye’de de ikinci çeyrekte yavaşlamanın arttığı gözlenmektedir. Türkiye’de salgına karşı tedbir olarak Alışveriş merkezleri kapanmış, hizmet sektöründeki; kafe-kahvehane, berber, kuaför gibi faaliyetlere tümüyle ara verilmiş, restoran, pasta hane gibi işkollarında faaliyetler sınırlandırılmıştır. Tekstil- hazır giyimden, otomotiv sanayiindeki çok sayıdaki iş kolunda iç ve dış talebin düşmesiyle üretim durma noktasına gelmiştir.

Diğer taraftan, seyahat kısıtlamaları, sokağa çıkma yasağı uygulamaları, ücretsiz izin uygulamaları ve çalışma saati düzenlemeleriyle hane gelirinin azalması, salgının psikolojik etkileri ve arzdaki kısıtlamalar doğal olarak sektörel talep değişikleri oluşturmuş ve dolayısıyla salgın hem üretimi hem de üretime olan talebi etkileyen bir boyut kazanmıştır.

SON 20 YILIN EN YÜKSEK SATIŞI

Bütün bu olumsuzluklara karşın yeni normalleşme sürecinin başlaması ile hükümet yetkililerinin Otomotiv sektöründeki krizin aşılması adına devlet destekli 0,49 ve 0,64 gibi düşük faiz oranlı, 60 ay gibi uzun vade ve altı ay sonra ödemeli kredi teşviğini devreye almasıyla otomotiv sektöründe çok ciddi bir talep patlaması oluştu. Bu talep artışına bir diğer etken ise pandeminin etkisini azaltmak ve virüs bulaşımına maruz kalınmaması adına insanlar toplu taşımaları kullanmak istemeyip imkanları dahilinde kendi özel araçlarına sahip olmak istemeleri de göz ardı edilemeyecek bir etkendir.

Yukarıda saydığımız etkenlerden oluşan talep patlaması, 2020 yılında Otomotiv sektöründe son 20 yılın en yüksek satış adetlerine ve doğru orantılı olarak karlılığa ulaşmamızı sağlamıştır.

RAKİPLERİMİZE FARK ATTIK

Bizde Fiat Marfi Otomotiv ailesi olarak 2020 yılını en son açıklanan Kasım ayı TUİK raporlarına göre toplam otomobil ve hafif ticari araç satışlarında tüm rakiplerimizi geride bırakarak en yakın rakibimize de 350 adetlik fark atarak il liderliğimizi dördüncü kez kazanmış bulunuyoruz. 2016 yılından bu yana 4 senedir il liderliğini elimizde tutmanın haklı gurur ve mutluluğunu yaşıyoruz. Bu gurur ve mutluluğu bize yaşatan teveccühlerini Fiat Marfi otomotiv ailesine gösteren tüm Kahramanmaraş halkına sizler aracılığıyla teşekkürlerimizi iletmeyi bir borç biliriz.

OTOMOTİV SEKTÖRÜNDE YÜZDE ONLUK PAZAR GERİLEYİŞİ

2021 yılında ekonominin özellikle de ilk çeyrekte sıkıntılı geçeceğini 2020’nin artçılarının devam edeceğini öngörebiliriz. Bunun yanında Covid 19 aşının bulunması ilerleyen günlerde aşıların tamamlanması ile de yasakların kaldırılması normal sosyal ve iş hayatlarımıza dönmemizi sağlayacaktır. Bununla birlikte de 2. Çeyrekten itibaren ekonominin daha iyi hale geleceğine inancım tam. Otomotiv sektöründe genel olarak 2021 yılında 2020 ye nazaran %10 luk Pazar gerileyişi ön görüsü var. Aynı şekilde 2021 yılı içerisinde de müşteri memnuniyetini her zaman birinci görevimiz olarak bilip halkımıza elimizdeki en iyi imkanlarla hizmet vermeye devam edeceğiz.”

İlgili Haberler

KAYNAK: Maraştanhaber

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.