Ortodonti Bölümü Hangi Rahatsızlıklarla İlgilenir?

Gerek yapısal bozukluklar yüzünden gerekse sonradan gelişen olumsuzluklar sebebiyle birçoğumuzun yaşadığı, en az bir ya da iki kez de olsa hastanelerde ve özel kliniklerde düzelttirmeye uğraştığımız diş problemleri kişilerin hayatını önemli oranda...

Yayınlanma:
Güncelleme: 30 Ocak 2023 20:06
Ortodonti Bölümü Hangi Rahatsızlıklarla İlgilenir?

Gerek yapısal bozukluklar yüzünden gerekse sonradan gelişen olumsuzluklar sebebiyle birçoğumuzun yaşadığı, en az bir ya da iki kez de olsa hastanelerde ve özel kliniklerde düzelttirmeye uğraştığımız diş problemleri kişilerin hayatını önemli oranda etkileyen bir sorundur.

Kalıtsal olarak çarpık ya da uyumsuz ebattaki dişleriniz olabileceği gibi geçirilen bir kaza ya da yüze darbenin mümkün olduğu boks, tekvando, karma dövüş sanatları gibi sert sporlardan dolayı meydana gelen bir aksaklık sebebiyle dişlerde ve ya çenede hasar oluşabilmektedir. Yanı sıra çocuklarda iyi sıralanmaya yatkın dişler olsa bile günlük olarak gerçekleştirilen zararlı alışkanlıklar sebebiyle (parmak ya da dili emmek, dişlerin bilinçli veya bilinçsiz sıkılması, gıcırdatılması gibi) diş dizilimi olumsuz etkilenebilmektedir. Alt ve üst çenedeki doğuştan veya sonradan olan uyumsuzluklar da diş ve ağız sağlığını etkileyen bir başka olumsuz unsurdur. Bu gibi durumlarla ilgilenen, bu tür rahatsızlıklara çözüm üretip tedavi geliştiren bölümü bir diş hekimliği uzmanlık alanıdır.

Ortodonti, gün geçtikçe yeni yaklaşımlar ile kişilerin hayat kalitesini çok yüksek oranda arttıracak yaklaşımlar geliştirip uygulamaya koysa da tarihçesi epey eskidir. Tarihi milattan önce 2660’lı yıllara kadar uzanan ortodonti, yine aynı tarih içerisinde Çin’de tarihin ilk ağız ve diş hastalıkları kitabı olan Nei Ching yazılmış; Mezopotamya’daki uygarlıklarda diş sağlığını korumak için sert kanunlar çıkarılmış, Eski Mısır’da günümüz diş hekimliği ve ortodontinin ilk temelleri atılmış, milattan önce 25 yılında Antik Yunan-Roma İmparatorluğu’nda dönemin ünlü hekimi Celsus ortodonti alanında ilk eserleri oluşturan kayıtlar tutmuştur.

Günümüz teknolojileriyle ortodonti tedavileri ile kaybedilen dişler, uyumsuz ve yanlış dizilmiş dizler, ağız ve çene sağlığını etkileyen çene kapanış problemleri veya fazla ileride/geride olan çenenin düzeltilmesi cerrahi yöntem uygulamaları ile kolayca yapılabilmektedir. Ortodonti bölümü hakkında detaylı bilgiye https://www.canerbalta.com/ linkinden ulaşabilirsiniz.

KAYNAK: Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum