Önümüzü görüyoruz, markalar oluşturmalıyız

Kervan Alpedo Grubu Yönetim Kurulu Başkanı ve MÜSİAD Kahramanmaraş Şube Başkanı Sami Kervancıoğlu, özel sektörde ve MÜSİAD olarak nasıl bir 2019 yılı geçirdiklerini anlattı.

Yayınlanma:
Güncelleme: 10 Ocak 2020 17:11
Önümüzü görüyoruz, markalar oluşturmalıyız

Kervancıoğlu; “Şehrin büyümesi ve yerel ekonominin kalkınması için markalar oluşturmamız lazım” mesajını verdi.

2018 YILI 10 AĞUSTOSTA BAŞLAYAN KRİZ VAR. 2019 YILI ZORLUKLARLA GEÇTİ BUNU NASIL DEĞERLENDİRİYORSUNUZ?

Sadece Türkiye’de değil dünyada ekonomik sıkıntılar vardı. Ama Biz Türkiye olarak bu süreci çok hızlı atlattık. Kahramanmaraş’ta her sanayiciyi tebrik etmek istiyorum. Dünyada  herkes birbirine girdi, sokak çatışmaları oldu. Ama Türkiye’de biz bunların hiçbirini yaşamadık. Kahramanmaraş’ta sanayicilerimiz, iş adamlarımızın hakkı hiçbir zaman ödenemez. Hiçbir sanayicimiz bir tane bile işçi çıkarmadı. Bütün zorluğa rağmen sanayicilerimizle beraber var gücümüzle gecemizi gündüzümüze katarak hem devletimize hem milletimize sahip çıkmasını bildik. Her şeyi devletten beklemememiz lazım. Kendi gayretlerimizi ortaya koyduk ve bu da Kahramanmaraş için güzel bir fotoğraf sergiledi. Burada hükümetin yapmış olduğu ekonomik politikaları olumlu değerlendiriyorum. Son zamanlarda faizlerin düşmesi herkes adına büyük bir fayda oldu. Baktığımız zaman fabrikaların çoğunun yanında inşaat bulunuyor. Herkes bir yatırım içerisinde. Buda ekonominin çok iyiye gittiğinin göstergesidir. Sıkıntılarımız oldu fakat biz bunları hızlı geçtik. Devletimize, Cumhurbaşkanımıza ve yöneticilerimize teşekkür ediyorum.

MÜSİAD KAHRAMANMARAŞ TEMSİLCİLİĞİ SİZİNLE BERABER FARKLI BİR SÜRECE GİRDİ. MÜSİAD’DA 2019 YILINDA NELER YAPTINIZ?

Bana bir görev tebliğ edildi. Ben kendi işimde ve hayatımda her zaman başarıyı sevmişimdir. Bu şehir hepimizin, her alanda hepimizin bu şehre sahip çıkması lazım.  MÜSİAD genel merkezinde 3 tane yönetim kurulu üyemiz var. Her koşulda, her alanda hepsi beraber Kahramanmaraş’ı sahiplendik. Bu şehre ne yapılabilir her zaman istişare halindeyiz. Görev süremiz içerisinde bu şehir için en güzel şeyleri yapmaya çalışacağız. Her zaman hareket içindeyiz, hedefimiz şehre değer katmaktır.

KERVAN VE ALPEDO GRUBU OLARAK 2019 YILINI NASIL GEÇİRDİNİZ?

Kervan olarak 2019 bizim için güzel bir yıl oldu. Hedefsiz insan olmaz diyerek biz de kendimize her yıl yeni hedefler koyuyoruz. Türkiye genelinde şuanda 87 bin noktaya ürün veriyoruz. Bu sayı daha önce 70 bin noktaydı. 2020 yılı için ise 115 bin nokta hedeflerimiz var. Bununla birlikte 13 ülkeye ürün gönderiyoruz. Yine ihracat hedeflerimiz içerisinde de bu rakamı 30’a çıkarmak var. Amerika’nın Los Angeles eyaletinde dondurulmuş ürünleri satan, yabancı ortaklı bir Türk firmamız ile anlaşma yaptık. Geçtiğimiz günlerde 7 ton tatlı ile bir ton su böreği gönderdik. Bu şehrimiz için gerçekten gurur verici bir durum. Bu şehrin ve ülkenin bir değeri olan, Kervan ve ALPEDO markaların ürünlerinin yurtdışında şehri ve ülkeyi temsil ediyor olması çok güzel ve bizi mutlu ediyor.  Avrupa Birliği ülkelerine süt ve süt ürünleri şuanda giremiyor. Bununla ilgili de biz açıkçası şuanda o ülkelere de bu ürünü satmak için büyük bir çalışma içerisindeyiz. O ülkelere satmak için gereken sertifikaların yüzde 90’nını çözmüş durumdayız. Biz bisiklete bindik, pedalımızı çeviriyoruz, yolumuza devam ediyoruz. Şehrin büyümesi ve yerel ekonominin kalkınması için markalar oluşturmamız lazım. Yerli marka oluşturup fasonculuktan bir şekilde çıkmamız lazım.

KERVAN OLARAK TEKSTİL SEKTÖRÜNDE VE HAYVANCILIK SEKTÖRÜNDE FAALİYET GÖSTERİYORSUNUZ. BUNLARLA İLGİLİ NELER SÖYLERSİNİZ?

Şirketlerde şunu yapmakta fayda var. Bir sektörde değil de farklı sektörlerde de faaliyet göstermek lazım. Tekstil grubuna girmemizin nedeni, bizim şuanda bulunduğumuz Kervan fabrikasına yakınlığıydı ve Kervan’ı büyüteceğimiz zaman oranın arsasını da kullanırız amacıyla aldık ama tekstilin işlevini görünce de oraya yatırım yapma kararı aldık. Bizim derdimiz Kahramanmaraş, derdimiz Türkiye, derdimiz Türkiye’nin ekonomisidir. Diğer yandan tamamen istihdamı artırma derdindeyiz.

Hayvancılık sektöründe nasıl bir yıl geçirdiniz?

Şu anda günlük 110 ton kapasiteli bir üretimimiz söz konusu, 2020 yılında da 135 ton hedefliyoruz. Hayvancılık sektörüne de büyük bir yatırım yaptık. Biz oradan sütlerimizi taze şekilde alıyoruz, işletmemize getiriyoruz ve kalitesinin nasıl olduğunu biz kendi çiftliğimizden aldığımız için daha iyi görebiliyoruz. Bu sektörde kalite için kullandığın ham madde çok önemlidir. Hayvancılık sektöründe yine yatırımlarımız olacak. Büyüyerek ilerliyoruz. 2019 yılında Hayvancılık sektörü de iyiydi, tekstilde iyiydi, Kervanın Gıda grubu da iyiydi. İşini severek yaptığın zaman, dürüst olduğun zaman başarıyı her zaman elde edersin. Birinci prensip dürüstlüktür. Ben kendi yolumdayım, kendimi nasıl daha çok geliştiririm bunun derdindeyim. Şuanda Kervan grubumuzda bin 850 çalışanımız var, Tekstilde 140 civarında çalışanımız var, hayvancılıkta 60 tane çalışanımız var. Kahramanmaraş dondurmasının Türkiye’de bilinirliği yüzde 14’tür. Bu oranlar bize göre iyi durumda değil. Yüzde 10’unu ALPEDO üretiyor yüzde 4’ünü diğer markalar üretiyor. Bunu geliştirmek için çok çalışmamız lazım, çok yol kat etmemiz lazım. Herkesin kendine düşeni bir şekilde yapması lazım. Çok üretip çok satmamız lazım, bunun dönüşü şehrimize büyük bir katkı sağlayacaktır.

2020 YILI İÇERİSİNDE MÜSİAD’ın HEDEFLERİNDE NELER VAR?

Her zaman MÜSİAD ile ilgili, şehrimle ilgili çalışma halindeyiz. Sanayi Bakanımız Mustafa Varank Bey geldiğinde ben bir dosya hazırladım. Hazırladığım dosya kendi sektörümdeki arkadaşlarımın çektiği sıkıntılarla alakalıydı. MÜSİAD’da Kervan’ı ön planda tutmuyoruz, tamamen sektörün insanlarını ön planda tutuyoruz. Küçük ve orta ölçekli Gıda toptancılar sitesi projesi vardı. Daha önce ki Belediye Başkanımız Fatih Mehmet Erkoç Bey’in Türkoğlu tarafında Gıda OSB çalışması vardı. Bununla ilgili biz Sayın Bakanımıza sunum yaptık. Dondurmacıların, Tarhancıların, Bibercilerin bir alanda toplanması gerektiğini bildirdik. Bizim hedefimiz Türkiye pazarını yüzde 14 değil de yüzde 40’a çıkartmaktır. Küçük sanayide dondurmacılık yapan kardeşlerimize devletimiz versin arsasını onlarda yatırımlarını binaya, makinasına yapsın. Bir tonunu 5 tona çıkarsın ve bu pazarı hep beraber büyütelim. Bununla ilgili çalışmaların güzel neticesini aldık. Herkesin üretimi artacak ve bu da Kahramanmaraş’ın ekonomisine katkı sağlamış olacaktır.

MÜSİAD GENEL MERKEZİNİN TEKİRDAĞ’DA BAŞLATTIĞI ORTA ÖLÇEKLİ SANAYİ SİTELERİ İLE ALAKALI BİR ÇALIŞMA VAR. KAHRAMANMARAŞ’TA BENZER ÇALIŞMA OLACAK MI?

Bununla ilgili Genel Başkanımız her zaman açıklama yapıyor. Biz 81 ilde şuanda bununla ilgili küçük ve orta ölçekli sanayi kuruluşu olmasını hedefliyoruz. Tekirdağ Çerkez köye bir yatırım yaptık. Önümüzdeki dönemlerde inşallah oraya geçeceğiz. Orada bir bölümünü depo olarak, bir bölümünü üretim olarak kullanacağız. Onun aynı şablonunu, orada yapılan bütün mimari alt yapısını biz Kahramanmaraş’ta kurmayı hedefliyoruz. 700 metre kare dükkanlardan oluşuyor. Orada şuanda çok kaliteli bir inşaat var. Alt yapı çalışmaları başladı ve devam ediyor. Genel Başkanımız, Üst Kurul Başkanlarımız, Ahmet Şekerli Bey, Oktay Dede Bey ve Mustafa Buluntu Bey ile 4’lü bir grup oluşturduk. Alt yapı çalışmasında şehrin çok dışına çıkmadan şehre yakın bir yerde bu projeyi hayata geçirmeyi planlıyoruz.

2020 YILINDAN BEKLENTİLERİNİZ NELER?

Türkiye’nin çok büyük atılımlar yapacağını, ekonominin çok hızlı bir şekilde iyiye gideceğini hissedebiliyorum. Kendi şirketimde yatırımlar yapmaya devam ediyorum. Biz artık önümüzü görüyoruz, ülke de önünü görüyor. Son zamanlarda faizlerin düşmesiyle beraber ekonomi çok iyiye gidiyor. Şehrimizde ki sanayicilerimiz de bir şekilde yatırımlarına devam ediyor. Bizlerin üretmesi lazım ve ürettiklerimizi de yurt dışına satmamamız lazım. Bir kesimin olumsuzlukla ilgili oluşturmaya çalıştıkları algıya kapılmadan gerçekleri görerek yatırıma devam etmemiz lazım. Türkiye’de huzur, mutluluk ve bereket var. Bizlerin de bu durumu bozmak isteyen insanlara fırsat vermememiz lazım. Birlik ve beraberlik içerisinde olmalıyız. Her alanda MÜSİAD ve Kervan lezzet grubu olarak devletimizin arkasındayız. MÜSİAD’da ki üyelerimiz ve sanayicilerimiz de mutlu. Sürekli istişare halindeyiz ve her zaman derdinin ve sıkıntılarının olup olmadığını soruyoruz. Türkiye’nin elbette dışarıdan saldıracak olan düşmanları olacaktır ve bizim yapmamız gereken her zaman birlik ve beraberlik içerisinde mücadele etmek. Bu ülke bizim ve sahip çıkmamız lazım.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.