Ölmez: TCMB kararı enflasyon ateşine odun taşıyacak

Mali Müşavir ve İş İnsanı Fatih Ölmez TCMB, politika faizini 100 baz puan düşürme kararını değerlendirdi. Kararı, “Enflasyon ateşine odun taşımak” olarak niteleyen Ölmez, “Kur Korumalı Mevduatın Hazine’ye yükü artacak” dedi.

Yayınlanma:
Güncelleme: 19 Ağustos 2022 16:36
Ölmez: TCMB kararı enflasyon ateşine odun taşıyacak

Ölmez konuyla ilgili şu değerlendirmeleri yaptı;

“TCMB, politika faizini 100 baz puan düşürerek %13’e indirdi. Karar sonrası dolar/TL, 18’in üzerine çıktı. Bir süredir düşüşte olan risk primi ise sert yükselişle 770 puan seviyesine çıktı.

AA Finans’ın piyasa beklenti anketine katılan 16 ekonomistin tamamı, politika faizinin yüzde 14’te sabit bırakılacağını öngörmüştü. Keza, Bloomberg HT’nin faiz anketinde de politika faizinin yüzde 14’te bırakılması yönünde karar çıkmıştı.”

Enflasyon ateşine odun taşımak anlamına geliyor. Anlamsızlaşan politika faizine yapay anlam yüklemek anlamına geliyor. Geçen yıl bu vakit politika faizi %19, enflasyon %19,8 idi. Şimdi ise politika faizi %13 ve enflasyon %80-140 bandında… Reel faiz ise -%66.6 ile dünya birincisi, tıpkı enflasyon şampiyonluğumuz gibi.

Daha fazla piyasa sopası, reel sektör değneği oluşur. Piyasa ekonomisi yerine yasa ekonomisinin işlerliği her geçen gün artar. Marketçileri denetlemek yeter mi? İş adamlarını stokçulukla suçlamak nedir? Bunların hepsi popülist söylemlerinin bir uzantısı...

Kur Korumalı Mevduatın Hazine’ye yükü artacak. Yılsonuna da faiz %14’te kalsaydı yük; 300 milyar lira olacaktı. Şimdi KKM’cilere ulüfe gibi gelir aktarılacak ve Hazine’nin KKM yükü yarım trilyon liraya koşacak.

KAYNAK: Haber Merkezi

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.