Oda başkanından açıklama! Kahramanmaraş'ta yaşanan kiraz ve vişne krizi!

Şehrin belirli bölgelerinde çiftçiler kokudan bahçelere bile giremediklerini ifade ederlerken Kahramanmaraş Ziraat Mühendisleri Odası 2.Başkanı Mustafa Kırbaş konuyla ilgili gazetemize açıklamalarda bulundu.

Yayınlanma:
Güncelleme: 10 Temmuz 2018 09:52
Oda başkanından açıklama! Kahramanmaraş'ta yaşanan kiraz ve vişne krizi!

HABER: ABDULLAH YILDIZ

Zararlı sirke sineklerinin bu sene özellikle kiraz ve vişneye büyük çaplı ziyana sebep olması üzerine Diriliş Haber Gazetesine demeç veren Kahramanmaraş Ziraat Mühendisleri Odası 2.Başkanı Mustafa Kırbaş bu zararlı haşere hakkında şunları söyledi:

“Zararlı sirke sinekleri olarak bilinen canlılar kiraz, elma, kayısı ve bunun gibi meyvelere büyük ölçüde zarar verirler. Bu sirke sinekleri 2015 yılında ülkemizde görülmeye başladı. Bu tür haşerelerden korunmak için ithalat ve ihracat yapılırken büyük ölçüde önlem alınması gerekiyor.

Şu anda en büyük zararları kirazlara oldu. Eğer bu konuda önlemler alınırsa sadece %70 zarara girilecektir. Fakat önlemler alınmazsa o zararın %100’e kadar çıkma ihtimali var. Kahramanmaraş’ta tarım alanlarının küçük ama çok fazla olduğunu biliyoruz. Bundan dolayı da o fazlalıkta olan çiftçilerimizin hep birlikte çalışmaları gerekiyor. Bundan önceki yıllarda bu sorunlarla karşılaşılmadığı için kimyasal bir savaş verilemiyor. Sadece biyoteknik savaş verilebiliyor. Ama bu mücadelenin yaklaşık 5 yıl kadar sürmesi gerekiyor. Bu haşerelerden kurtulmak için de çiftçilerimizin hep birlikte mücadele etmesi gerekiyor.”

ELMA SİRKESİ ETKİLİ BİR YÖNTEM

Söz konusu zararlı haşereyle mücadele için kullanılacak yöntemler konusunda çiftçilere yol gösteren Kırbaş şöyle konuştu:

“Tarım bakanlığı bu konuyla ilgili çalışmaları başlattılar. Şu anda biyoteknik mücadele içerisindeyiz. Bu biyoteknik mücadele dediğimiz olaysa şöyle, zararlı böcekleri yakalayıp imha etmek oluyor. Şu anda bu böceklerden kurtulmak için normal elma sirkesini kullanıyorlar. Bu şu anda küçük bir çözüm.”

Elma sirkelerinin son derece etkili bir yöntem olduğunu söyleyen Kırbaş uygulama yöntemini ise şu sözlerle anlattı:

“Bu elma sirkeleri ağaçların 1 ya da 1,5 metre yüksekliğindeki doğu tarafında duran ağaç dallarına asılarak tuzak kurulması gerekiyor. Bu tuzaklar da ki elma sirkesi kokusu bu böcekleri kendine çekiyor ve tuzağa düşmelerini sağlıyor. Tuzağa düşen böcekleri ise yakalayıp imha etmeleri gerekiyor. Bu şekilde yapılan imha sonucunda, o böceklerin sayısı azalıyor. Bu sayede de çiftçimiz ve meyveler zarar görmekten kurtulmuş oluyor. Bu böceklerin en belirgin özellikleri şunlardır: birincisi olgunlaşmış meyveye dadanırlar, ikincisi hasat zamanı geçmiş olan meyveye dadanırlar. Bu dediğim olaylar olmadıktan sonra bu böceklerin meyvelere zarar vermesi mümkün değil. Çiftçilerimiz de bu böceklerin tarlalarına dadanmasını istemiyorsa meyvelerin ya da ürünlerin hasat zamanı geldiği an hemen toplanması gerekiyor. Aksi takdirde bu böcekler o ürünlere dadanmaya başlar ve bu böcekler çok hızlı üreye bildikleri için sonradan başa çıkmaları çok zor olabilir. Bundan dolayı da ürünleri olgunlaşır olgunlaşmaz toplamaları gerekiyor.”

İŞÇİNİN YEVMİYESİ GÜNLÜK 70-80 TL

Başka bir problem olarakta kiraz üreticisinin para kazanamamasını gösteren Kırbaş maliyet hesabını şöyle açıkladı:

“Şu anda Kahramanmaraş’ta bir kilo kirazın toplanma fiyatı 1 TL’yi geçiyor. Şu anda bir profesyonel işçi bir günde en fazla 50 kilo kiraz toplayabilir. Ama şu anda bir işçinin yevmiyesi günlük 70-80 TL kadar. Yani bir çiftçi malı topladıktan sonra 3 TL ye satsa bile o paranın 1,50 TL’si zaten işçiye geri verilmesi gereken paradır.”

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.